Teraz jest 07 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Doręczenie w miejscu pracy osoby fizycznej 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 21:57

POSTY        2
Post Doręczenie w miejscu pracy osoby fizycznej
Witam, mam takie pytanko: jak prawidłowo należałoby doręczyć korespondencję w trybie art 148 par. 2 pkt 2 ustawy Ord. podatkowa - członkowi zarządu X sp. z o.o., który jest stroną postępowania jako osoba fizyczna. Zgodnie z ww. przepisem ustawodawca dopuścił możliwość doręczania pism: osobom fizycznym w miejscu ich pracy – osobie upoważnionej przez pracodawcę do odbioru korespondencji.
Czy w takiej sytuacji korespondencja by została uznana za skutecznie doręczoną powinna być:
1) zaadresowana na osobę fizyczną ze wskazaniem nazwy i adresu pracodawcy,
czy też za skuteczne doręczenie można by było również uznać
2) skierowanie do pracodawcy X sp. z o.o. pisma z prośbą o przekazanie dołączonej do niego korespondencji dla strony.

Według mnie stroną postępowania jest osoba fizyczna i to ona winna występować jako główny adresat na kopercie i zwrotnym potwierdzeniu odbioru - taką korespondencję możemy wówczas przekazać osobie upoważnionej przez pracodawcę do odbioru korespondencji. Co do drugiego sposobu doręczenia mam pewne wątpliwości, bowiem organ nie dysponowałby w tym przypadku potwierdzeniem odbioru konkretnej korespondencji kierowanej do strony postępowania tj. osoby fizycznej, w aktach sprawy byłoby tylko potwierdzenie odbioru pisma skierowanego do pracodawcy.  
Proszę o wasze opinie w tym temacie.

19 maja 2011, 20:49
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Doręczenie w miejscu pracy osoby fizycznej
Ja stosuję pomysł nr 1 np.:
Jan Nowak
X sp. z o.o.
ul. Skarbowca 20
33-333 Pikutowo
To czy pracownik firmy X jest w niej prezesem czy cieciem, jest całkowicie bez znaczenia.

19 maja 2011, 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]