Teraz jest 07 wrz 2025, 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Art.164 ordynacji - wstrzymanie wykonania decyzji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2008, 18:19

POSTY        18
Post Art.164 ordynacji - wstrzymanie wykonania decyzji
Zgodnie z art.164 o.p. przed rozpatrzeniem podania o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania lub zażalenia organ podatkowy pierwszej instancji, na żądanie strony, może wstrzymać wykonanie decyzji lub postanowienia.
"Mój" Podatnik wraz z odwołaniem od decyzji złożył wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania oraz wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji.
Czy w tej sytuacji, gdy wydam postanowienie o odmowie wstrzymania wykonania decyzji, to:
1) czy musi ono zawierać uzasadnienie?
2) czy na takie postanowienie przysługuje Stronie zażalenie?
3) co powinno być napisane w pouczeniu?
Z komentarzy do ordynacji wynika, że na postanowienie o wstrzymaniu wykonania decyzji (w sytuacji, która opisana jest w art.164) nie przysługuje zażalenie, ale nie wiem czy ma to zastosowanie przy odmowie wstrzymania wykonania decyzji.
Całkiem się zakręciłam. Pomóżcie

27 paź 2010, 21:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2006, 11:41

POSTY        31
Moim zdaniem  skoro  art. 239f § 4  mówi , że na postanowienie o  wstrzymaniu wykonania  służy  stronie  zażalenie  to  uważam na  odmowe  tym  bardziej  zażalenie  przysługuje . Ja tak bym  zrobiła byloby bezpieczniej

28 paź 2010, 08:47
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Na postanowienie o wstrzymaniu wykonania decyzji, bądź odmowie wstrzymania jej wykonania, o którym mowa w art. 164 Op, nie słuźy zażalenie, gdyż zgodnie z art. 236 par. 1 Op na postanowienie służy zażalenie, gdy ustawa tak stanowi, a art. 164 Op nie przewiduje zażalenia. Jak słusznie zauważyłaś, art. 217 par. 2 Op nakazuje napisać uzasadnienie faktyczne i prawne postanowienia, tylko jeżeli przysługuje na nie prawo zażalenia lub skarga do sądu administracyjnego oraz gdy wydane zostało wskutek zażalenia. Wynika z tego, że właściwie nie musisz pisać uzasadnienia faktycznego i prawnego. Tym bardziej, że - jak sugeruje przepis art. 164 Op ("może wstrzymać") - wstrzymanie jest uznaniowe. Ja bym jednak napisała uzasadnienie, biorąc pod uwagę zasady ogólne postępowania - legalizmu, pogłebiania zaufania itp., które mają pierwszeństwo przy rozstrzyganiu. Natomiast przepis art. 239f Op dotyczy tylko decyzji ostatecznych w razie wniesienia skargi do sądu administracyjnego. Skoro w omawianym przypadku jeszcze nie było odwołania (rozpatrujemy przywrócenie terminu do jego wniesienia), to skargi tym bardziej.

28 paź 2010, 08:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2008, 18:19

POSTY        18
Wielkie dzięki.

02 lis 2010, 23:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]