Teraz jest 07 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Postępowanie w sprawie nadania rygoru natychmiastowej wykonalności 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:01

POSTY        29
Post Postępowanie w sprawie nadania rygoru natychmiastowej wykonalności
Czy postępowanie w sprawie nadania rygoru natychmiastowej wykonalności decyzji podatkowej jest częścią postępowania w ramach której wydano w/w decyzję czy też wydanie rygoru nw odbywa się w ramach oddzielnego postępowania ?

17 gru 2009, 16:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 lis 2009, 20:52

POSTY        14
Według mnie postępowanie podatkowe skończyło się w momencie wydania decyzji, ale nie jest ona jeszcze prawomocna, stąd postanowienie o nadaniu decyzji rygoru natychmiastowej wykonalności, dla ściągnięcia należności. W Izbie S. na szkoleniu stwierdzili, że jednak jest to oddzielne postępowanie.  :P

17 gru 2009, 22:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:01

POSTY        29
Mnie też się tak wydaje, a wynika to moim zdaniem bezpośrednio z zapisów Art. 165 OP

§ 1. Postępowanie podatkowe wszczyna się na żądanie strony lub z urzędu.
§ 2. Wszczęcie postępowania z urzędu następuje w formie postanowienia.

§ 3. Datą wszczęcia postępowania na żądanie strony jest dzień doręczenia żądania organowi podatkowemu, z zastrzeżeniem art. 165a.
§ 3a. O wszczęciu postępowania na wniosek jednej ze stron organ podatkowy zawiadamia wszystkie pozostałe osoby będące stroną w sprawie.
§ 3b. Datą wszczęcia postępowania na żądanie strony wniesione za pomocą środków komunikacji elektronicznej jest dzień otrzymania żądania przez organ podatkowy lub przez jednostkę informatyczną obsługi administracji podatkowej.
§ 4. Datą wszczęcia postępowania z urzędu jest dzień doręczenia stronie postanowienia o wszczęciu postępowania.

§ 5. Przepisów § 2 i § 4 nie stosuje się do postępowania w sprawie:

1) ustalenia zobowiązań podatkowych, które zgodnie z odrębnymi przepisami ustalane są corocznie, jeżeli stan faktyczny, na podstawie którego ustalono wysokość zobowiązania podatkowego za poprzedni okres, nie uległ zmianie,

2) umorzenia zaległości podatkowych w przypadkach, o których mowa w art. 67d § 1,

3) nadania decyzji rygoru natychmiastowej wykonalności.

18 gru 2009, 09:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2009, 11:36

POSTY        6
q
bachon                    

Według mnie postępowanie podatkowe skończyło się w momencie wydania decyzji, ale nie jest ona jeszcze prawomocna, stąd postanowienie o nadaniu decyzji rygoru natychmiastowej wykonalności, dla ściągnięcia należności. W Izbie S. na szkoleniu stwierdzili, że jednak jest to oddzielne postępowanie.  :P

zgadzam się z tym , gdyż jak podatnik mi się zażalił to przekazywałem oddzielnie niż odwołanie od decyzji

22 gru 2009, 11:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]