Interesuje mnie omówienie problemu doręczeń w myśl przepisów OP. Czy doręczenie decyzji US zaadresowanej do małżonków (a więc 2 osób) tylko jednej osobie w jej miejscu pracy (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą) gdy 2 współmałżonek tej działalności nie prowadzi i tam nie pracuje jest prawnie skuteczne dla 2 współmałżonka. Mnie się wydaje że nie. Skuteczne by było np. w miejscu zamieszkania. Mówię tu oczywiście doręczeniu osobistym przez pracowników US.
Ostatnio edytowano 30 lis 2006, 19:38 przez Hipo, łącznie edytowano 1 raz
30 lis 2006, 18:34
Skoro, zgodnie z art.133 par. 3 OP w przypadku wspólnego opodatkowania małżonkowie są jedną stroną postępowania i każdy z nich jest uprawniony do działania w imieniu obojga, a zgodnie z art. 148 par. 1 pisma doręcza się osobom fizycznym w ich mieszkaniu lub miejscu pracy, to przedstawiony przez Ciebie sposób doręczenia jest moim zdaniem skuteczny.
P.S. Mam nadzieję, że temat się rozwinie i omówimy jeszcze parę innych przypadków.
30 lis 2006, 20:30
GrahamM
Skoro, zgodnie z art.133 par. 3 OP w przypadku wspólnego opodatkowania małżonkowie są jedną stroną postępowania i każdy z nich jest uprawniony do działania w imieniu obojga, a zgodnie z art. 148 par. 1 pisma doręcza się osobom fizycznym w ich mieszkaniu lub miejscu pracy, to przedstawiony przez Ciebie sposób doręczenia jest moim zdaniem skuteczny.
P.S. Mam nadzieję, że temat się rozwinie i omówimy jeszcze parę innych przypadków.
Przywołany przez Ciebie art133& 3 omawia przypadek z art.92& który został uchylony/ przeczytaj OP/ , nie ma strony małzenstwo. HIPO
GrahamM
Oczywiście miałem na mysli art.92& 3,rozdział odpowiedzialnosc solidarna. Ten art.OP został uchylony z dniem 1 wrzesnia 2005. Tak więc nie ma strony małżenstwo lecz osoba fizyczna lub prawna, no i oczywiście podatnik a podatnik to nie małzenstwo. Przemysl!!! HIPO
30 lis 2006, 21:17
Moim zdaniem pismo zostało skutecznie doręczone (vide wypowiedź GRAHAMMa).
Nie zrozumiałem co znaczy data 16 sierpnia. W tym dniu nie ma zmian w ordynacji dotyczących tego problemu.
30 lis 2006, 22:44
HIPO Jeżeli uchylono by ten przepis to czy mógłbyś wydać decyzję na imię obojga małżonków?
30 lis 2006, 23:02
GrahamM
HIPO Jeżeli uchylono by ten przepis to czy mógłbyś wydać decyzję na imię obojga małżonków?
Przecież czytam art.133&3" W przypadku,o którym mowa w art.92& 3, jedną stroną postepowania są małżonkowie....." a art.92& 3 skreślony z dniem1.09.2005. OP 2005 r. Kraków ,wydawca Forum itd.W którym miejscu żle czytam?
30 lis 2006, 23:13
Proponuję zapoznać się z orzecznictwem NSA i WSA w tej sprawie. Mogę podać sygnatury spraw.
30 lis 2006, 23:25
Hipo
Proponuję zapoznać się z orzecznictwem NSA i WSA w tej sprawie. Mogę podać sygnatury spraw.
Bardzo proszę - mogą wiele wyjaśnić lub - no właśnie... przydały by się, do dalszych rozważań na ten temat.
01 gru 2006, 15:45
Hipo
Jeżeli uchylono by ten przepis to czy mógłbyś wydać decyzję na imię obojga małżonków?
Przecież czytam art.133&3" W przypadku,o którym mowa w art.92 & 3, jedną stroną postępowania są małżonkowie....." a art.92 & 3 skreślony z dniem 1.09.2005. OP 2005 r. Kraków ,wydawca Forum itd.W którym miejscu źle czytam?
Z tego co się orientuję to podawany przez Ciebie wydawca nie jest raczej promulgatorem. Radzę czytać w tym zakresie Dzienniki Ustaw. Nie wiem czy gdzieś źle czytasz, czy mało zrozumiale piszesz ( a może to tylko drobna pomyłka, która powinna skłonić do sprawdzenia u źródła ). Z dniem 01.09.2005r. uchylono art. 93 par 3, a nie art. 92 par. 3 może stąd Twój problem
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
01 gru 2006, 17:49
Nie wiem z kąd u Ciebie ta znajomość OP ponieważ uchylono art. 92&3 a nie art. 93&3 warto sięgnąć do ustawy. Moje wydawnictwo pokazuje zmiany które zaistniały lub wejdą w życie. Oczywiście sięgnąłem do ustawy i w niej już nie wystepuje w/w artykuł po nowelizacji a to chyba on traktował małżeństwo jako stronę.
01 gru 2006, 19:27
wjawor
Hipo
... Przecież czytam art.133&3" W przypadku,o którym mowa w art.92 & 3, jedną stroną postępowania są małżonkowie....." a art.92 & 3 skreślony z dniem 1.09.2005. OP 2005 r. Kraków ,wydawca Forum itd.W którym miejscu źle czytam?
Z tego co się orientuję to podawany przez Ciebie wydawca nie jest raczej promulgatorem. Radzę czytać w tym zakresie Dzienniki Ustaw. Nie wiem czy gdzieś źle czytasz, czy mało zrozumiale piszesz ( a może to tylko drobna pomyłka, która powinna skłonić do sprawdzenia u źródła ). Z dniem 01.09.2005r. uchylono art. 93 par 3, a nie art. 92 par. 3 może stąd Twój problem
Obaj mamy rację.Moja sprawa to jesień 2005r. a więc było wtedy tak jak pisałem,art.92&3 skreślony.
02 gru 2006, 22:52
Jak skreślony jak jest?
03 gru 2006, 10:47
Hipo
Nie wiem skąd u Ciebie ta znajomość OP ponieważ uchylono art. 92&3 a nie art. 93&3 warto sięgnąć do ustawy. Moje wydawnictwo pokazuje zmiany które zaistniały lub wejdą w życie. Oczywiście sięgnąłem do ustawy i w niej już nie występuje w/w artykuł po nowelizacji a to chyba on traktował małżeństwo jako stronę.
Zajrzyj może do Dziennika Ustaw z 2005r. nr 143 poz. 1199 ( art. 1 pkt 51 ), jeśli nie dysponujesz oryginałem tu obejrzysz skan: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20051431199&type=2&name=D20051199.pdf Sądzę, że inaczej się nie przekonamy o swoich racjach. Niestety wszystkie moje ujednolicone teksty ( choć oczywiście też nie są źródłem prawa ) cały czas mają aktualny art. 92 § 3 OP. Zmień wydawnictwo, a będziesz może miał mniej problemów.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.