Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Wszczęcie postępowania 
Autor Treść postu
Własny awatar
Czy jest jakiś przepis, który dokładnie określa czas, w jakim najpózniej powinno być wszęte postępowanie po kontroli?

Ostatnio edytowano 20 lis 2006, 12:45 przez JALA, łącznie edytowano 1 raz

20 lis 2006, 12:45
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48
Art. 54. § 1. Odsetek za zwłokę nie nalicza się:
...6)za okres od dnia wszczęcia kontroli podatkowej do dnia doręczenia decyzji w sprawie, która była przedmiotem kontroli podatkowej, jeżeli postępowanie podatkowe nie zostało wszczęte w terminie 3 miesięcy od dnia zakończenia kontroli;
- jest to jedna ze wskazówek co do terminu wszczęcia postępowania pokontrolnego.

20 lis 2006, 13:07
Własny awatar
no tak, to jest wskazówka dla mnie ale mam odpowiedzieć kontrolowanemu na zadane przez niego pytanie żeby podepszeć się czymś konkretnym...?

20 lis 2006, 13:21
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...] mam odpowiedzieć kontrolowanemu na zadane przez niego pytanie żeby podepszeć się czymś konkretnym...?

Ale o ile dobrze rozumiem odpowiedzi udzielasz w trybie art.291 OP. Skoro tak to:

§ 1. Kontrolowany, który nie zgadza się z ustaleniami protokołu, może w terminie 14 dni od dnia jego doręczenia przedstawić zastrzeżenia lub wyjaśnienia, wskazując równocześnie stosowne wnioski dowodowe.

§ 2. Kontrolujący jest obowiązany rozpatrzyć zastrzeżenia, o których mowa w § 1, i w terminie 14 dni od dnia ich otrzymania zawiadomić kontrolowanego o sposobie ich załatwienia oraz wskazać na możliwość skorygowania deklaracji.

Zatem cała "dyskusja" w tym trybie pomiędzy kontrolowanym a kontrolującymi dotyczyć może jedynie ustaleń kontroli, co do których nie zgadza się kontrolowany, a Ty masz obowiązek odpowiedzieć jedynie na zastrzeżenia. Jakież może być zastrzeżenie co do ustaleń kontroli powiązane z żądaniem wyjaśnienia terminu wszczęcia postępowania podatkowego. Nie wydaje mi sie by istniał taki związek, więc może stronę nieco poniosło w swych wywodach, a co za tym nie ma obowiązku udzielenia odpowiedzi na takowe zapytanie ...

20 lis 2006, 21:10

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

no tak, to jest wskazówka dla mnie ale mam odpowiedzieć kontrolowanemu na zadane przez niego pytanie żeby podepszeć się czymś konkretnym...?

Odpowiedzieć powinna raczej komórka zajmująca się 14tkami. :D
Nie wchodzi w zakres odpowiedzi na zastrzeżenia o czym już było wyżej.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 14a. § 1. Stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu skarbowego, naczelnik urzędu celnego lub wójt, burmistrz (prezydent miasta), starosta albo marszałek województwa na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Poproś o uzpełnienie zapytania o brakujące elementy ( raczej nie wskazał własnego stanowiska w sprawie oraz nie dokonał opłaty skarbowej ).

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 14a. § 5. Do załatwienia wniosku, o którym mowa w § 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 169 § 1 i 2 oraz art. 170 § 1, z tym że w razie gdy wniosek nie został uzupełniony w wyznaczonym terminie, nie mają zastosowania przepisy art. 14b § 3.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Dzięki naszym guru z MF i szanownym pOsłom nie ma narazie ustawowego terminu w tym zakresie.
Natomiast niecierpliwy podatnik może chyba zrobić nam kuku :stop: :
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 165. § 1. Postępowanie podatkowe wszczyna się na żądanie strony lub z urzędu.
...
§ 3. Datą wszczęcia postępowania na żądanie strony jest dzień doręczenia żądania organowi podatkowemu, z zastrzeżeniem art. 165a.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

20 lis 2006, 23:33
Własny awatar

<!--quoteo(post=2114:date=20. 11. 2006 g. 13: 21:name=JALA)--><div class='quotetop'>(JALA @ 20. 11. 2006 g. 13: 21) [snapback]2114[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
[...] mam odpowiedzieć kontrolowanemu na zadane przez niego pytanie żeby podepszeć się czymś konkretnym...?

Ale o ile dobrze rozumiem odpowiedzi udzielasz w trybie art.291 OP ....

....nie ma obowiązku udzielenia odpowiedzi na takowe zapytanie ...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

tak wiem, że nie mam obowiązku ale czego się nie robi w dobie haseł "przyjazy urząd"  B)))

a mając na względzie stanowisko MF oraz oczywiście dobro kontrolowanego ;) chciałem udzielić mu tej informacji w sposób jak najbardziej jasny, jednak nie doszukałem się nigdzie określonego terminu stąd też właśnie moje pytanie...

21 lis 2006, 11:53
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Dlatego skorzystaj ze wskazówki Wjawora i idź w te stronę...
A o jakim stanowisku MF mówisz ?

21 lis 2006, 12:04
Własny awatar
dot braku określonego terminu co do odpowiedzi... a Kontrolowany zapewne chciałby wiedzieć już teraz co i kiedy może go czekać..

Chyba najprościej będzie jak zaproponuje aby zażądał wszczęscia postępowania jako strona... skoro tak mu się śpieszy

21 lis 2006, 12:51
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48
jeśli zgadza się co do ustaleń zawsze może złożyć korektę (w przypadku PIT,CIT)  i uregulować zaległości (jeśli takie istnieją)

21 lis 2006, 13:11
Własny awatar
niestety kontrola dotyczyła VAT i niestety w tym roku Kontrolowany nie może jeszcze skożystać z tego dobrodziejstwa ;)

21 lis 2006, 13:32
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2006, 12:22

POSTY        1

niestety kontrola dotyczyła VAT i niestety w tym roku Kontrolowany nie może jeszcze skożystać z tego dobrodziejstwa ;)

Boże, Ty pracujesz w Urzędzie ?!! Jak można jako urzędnik robić takie błędy ortograficzne....
Mam nadzieję, że w pismach do podatników ich nie robisz... Pełna kompromitacja i wstyd. :o

22 lis 2006, 12:39
Własny awatar
na szczęście to nie konkurs ortograficzny, zawsze miałem z tym problemy, jeśli czujesz się obrażony to przerpaszam. Na szczęście są programy sprawdzające pisownie przed wysłaniem pisma...

22 lis 2006, 12:46

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
Boże, Ty pracujesz w Urzędzie ?!! Jak można jako urzędnik robić takie błędy ortograficzne....
Mam nadzieję, że w pismach do podatników ich nie robisz... Pełna kompromitacja i wstyd. :o

Choć uwaga trafna, bez innych merytorycznych wypowiedzi zgodnie z regulaminem zalecam w takich sprawach oceniać się na privie.
Nie wiem czy jesteś wierzący(a), ale Boga w to nie mieszaj ( II przykazanie ). Mam nadzieję, że w prowodzonych sprawach też go nie powołujesz.

22 lis 2006, 20:03
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=2230:date=22. 11. 2006 g. 12: 39:name=zibi_m)--><div class='quotetop'>(zibi_m @ 22. 11. 2006 g. 12: 39) [snapback]2230[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...

Choć uwaga trafna, bez innych merytorycznych wypowiedzi zgodnie z regulaminem zalecam w takich sprawach oceniać się na privie.
Nie wiem czy jesteś wierzący(a), ale Boga w to nie mieszaj ( II przykazanie ). Mam nadzieję, że w prowodzonych sprawach też go nie powołujesz.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
:brawa: Wjawor
Mnie też rażą błędy orograficzne, ale nie rozumiem ludzi, kórzy czepiają się tego (i to na wszystkich forach) jakby to były wyrazy "ogólnie uznane za nieprzyzwoite". Pismo przed wysłaniem jest pdpisywane przez przełożonego i on z pewnością poprawi ewentualne (których autokorekta edytora tekstu nie wychwyci) błędy.
Ale do rzeczy. "Janie otym."

Mam pytanie. Tutaj, bo nie chcę zakładać nowego topiku.
Na jak długo przedłużacie postępowanie podatkowe?
I na jakiej podstawie prawnej?

Na 2 miesiące na podstawie art. 139???

Ostatnio edytowano 19 paź 2007, 18:08 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

19 paź 2007, 18:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona