Teraz jest 08 wrz 2025, 00:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 18:12

POSTY        43
Post Przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców
Czy istnieje ograniczenie czasowe?, tak jak przy osobach trzecich (art. 118 par. 1)

18 cze 2009, 12:08
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Ograniczenie czasowe wynikające z art. 70 ustawy Ordynacja podatkowa z uwzględnieniem wszelkich przerw i zawieszeń (oczywiście mówię tu o zaległościach ciążących na spadkodawcy). Musisz jeszcze wziąć pod uwagę zawieszenie wynikające z treści art. 99 ustawy Ordynacja podatkowa.

18 cze 2009, 13:53
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:56

POSTY        127
didi002                    

Czy istnieje ograniczenie czasowe?, tak jak przy osobach trzecich (art. 118 par. 1)

Niestety nie !

19 cze 2009, 12:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Mam następujące pytanie: czy Urząd ma możliwość wystąpienie do sądu  o ustanowienie spadkobierców?

Otrzymaliśmy wniosek z innego US ws. przeniesienia odpowiedzialności na spadkobierców naszego podatnika za zobowiązania w VAT. Do naszego US nie wpłynęła informacja , aby było prowadzone postępowanie spadkowe, wystąpiliśmy do sądu, który potwierdził, iż faktyczenie nie było prowadzone postępowanie w tej sprawie. Wezwaliśmy małżonkę, która złożyła oświadczenie, iż nie było i w najbliższym czasie nie będzie prowadzone postępowanie ws stwierdzenia spadku po zmarłym. Czy z Urzędu możemy to zrobić tzn. wystąpić do sądu o przeprowadzenie postępowania spadkowego? Czy też taką możliwość mają jedynie spadkobiercy (domniemani?)?
czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
Barszo proszę o wskazówki
Wielkie dzięki

02 lut 2010, 12:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Ja bym zacząl od zabezpieczenia spadku.
To na pewno możecie złożyć:

Art. 635. k.p.c. § 1. Sąd dokonuje zabezpieczenia spadku na wniosek lub z urzędu.
§ 2. Wniosek może zgłosić każdy, kto uprawdopodobni, że jest spadkobiercą, uprawnionym do zachowku lub zapisobiercą, a ponadto wykonawca testamentu, współwłaściciel rzeczy, współuprawniony co do praw pozostałych po spadkodawcy, wierzyciel mający pisemny dowód należności przeciwko spadkodawcy oraz właściwy urząd skarbowy.

02 lut 2010, 13:21
Początkujący

REJESTRACJA04 mar 2008, 09:21

POSTY        3
Witam. U nas postępowanie o ustanowienie spadkobierców przed sądem to normalka. NUS po odszukaniu i uprawdopodobnieniu osób mogacych wchodzić w krąg potencjalnych spadkobierców (głównie małżonkowie, rodzice, dzieci itd) zwraca się do Urzędu Stanu Cywilnego o wydanie odpisów skróconych aktów zgonu, urodzenia, ślubu i na tej podstawie argumentując ciążącymi na zmarłym długami zwraca się z wnioskiem do sądu o ustanowienie spadkobierców. Sprawy w miarę szybkie do załatwienia (jeżeli  nie trzeba dalejo szukać spadkobierców:))
Ryzyko!!! Sąd może i często to czyni - zasądza koszty postępowania do zapłaty przez NUS-a:)

02 lut 2010, 15:24
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
śliczne dzięki za odpowiedź:)

Właśnie- koszty!! Zaległość dot jednego m-ca , i nie jest to duża kwota, więc chyba należałoby rozważyć ew. wniosek do sądu. Jak wysokie są koszty takiego postępowania?, nie wiadomo też czy wogółe został po zmarłym jakiś spadek, czy wniosek taki odniósłby pożądany skutek ... Same pytania :)

02 lut 2010, 15:35
Początkujący

REJESTRACJA04 mar 2008, 09:21

POSTY        3
Skarb Państwa czyli także NUS zwolniony jest tylko z opłaty skarbowej dokonywanej w momencie złożenia do sądu wniosku. Nie jest zwolniony jednak z kosztów sądowych, średnio jeżeli potencjalni spadkobiercy odrzucą spadek (co w przypadku pozostawionych przez zmarłego długów często czynią) sąd zasądza (przynajmniej u nas - US Wielkopolska) ok 1000zł, gdyż związane to jest z publikacją w ogólnopolskim piśmie ogłoszenia o poszukiwaniu spadkobierców. W skład tej kwoty wchodzą także ogólne koszty sądowe (posiedzenie itp) Jeśli tak jak piszesz jest to mała zaległość to daj sobie spokój, decyzję lepiej niech podejmnie NUS i to pisemną, żeby była podkładka. Zawsze pozostaje ryzyko, że kiedyś komuś się o takiej sprawie przypomni i odpowiedzialnym pozostaje pracownik:) Miałem taki przypadek, gdzie NUS toczył wojne z sędzią o zasądzone koszty, twierdząc że nie miał prawa ich zasądzać;) (zapomniał o niezaiwsłości sędziów i chciał wydawać mu polecenia):):):)Od tej pory wszelkie działania sądowe podejmuję po pisemnym poleceniu NUS-a, troche go to denerwuje, ale ja nie mam problemów z humorami szefa;)

03 lut 2010, 08:38
Początkujący

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:47

POSTY        7
Witam, ja z kolei mam takiego problema:

Mam postanowienie sądu i ustalonych spoadkobierców - jedna z osbób jest małoletnia, a jedna jest klientem Zakładu Karnego.
Moje pytanie dot. konieczności wystąpienia do sądu o zarządzenie spisu inwentarza (bo młodzian nabył spadek z dobrodziejstwem inw.), tzn. czy muszę przed wydaniem dec. o przeniesieniu odpowiedzialności znać kwotę do jakiej mogą odpowiadać spadkobiercy.

Może to jest oczywiste, ale wolę przed sporządzeniem wniosku do sądu i wizytą u NUS'a zapytać, ponieważ jestem nowy w tym temacie.

03 lut 2010, 13:02
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
trzeba mieć spis inwentarza bo odpowiedzialność spadkobierców w takim przypadku odnosi się tylko do wartości czynnej spadku. Pominięcie tego faktu w decyzji jest najkrótszą drogą do uwalenia jej przez organ II instancji

04 lut 2010, 00:12
Amator

REJESTRACJA16 lip 2009, 12:26

POSTY        10
Gdy spadkobiercą okazuje się małoletni lub np. gmina, bo tak też się zdarza, należy wystapić do sądu z wnioskiem o sporządzenie spisu inwentarza, gdyż tylko do wysokości stanu czynnego spadku w/wym odpowiadają. Sąd zleca sporządzenie spisu inwentarza komornikowi sądowemu, komornik po dokonaniu tej czynności informuje o stanie czynnym spadku wnioskodawcę, czyli US. Kolejnym krokiem jest wydanie decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności na spadkobierców, z uwzględnieniem spisu inwentarza.
Z doświadczenia wiem, iż taka sprawa, gdzie niezbędne jest sporządzenie spisu inwentarza trwa dość długo, czasem nawet kilka miesięcy - najdłużej czeka się na sporządzenie spisu przez komornika. Zasadniczo działamy w ten sposób, iż nie wszczynamy postępowania o przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców zanim nie będziemy w posiadaniu kompletych dokumentów dotyczących kręgu spadkobierców i nie znamy stanu czynnego spadku, gdy spadkobiercy dziedziczą z dobrodziejstwem inwentarza. A potem to już przebiega dość sprawnie.

04 lut 2010, 08:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 22:02

POSTY        6
Czy można wydać decyzję o odpowiedzialności spadkobierców jeżeli nie zostało zakończone postępowanie inwentaryzacyjne przez komornika sądowego a nabycie spadku jest z dobrodziejstwem inwentarza?

22 lut 2010, 23:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
Występuję z wnioskiem do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. W tym wniosku wymieniam spadkobierców ustalonych na podstawie POLTAX. Jednak mam wątpliwości czy to są wszyscy. Czy mogę wezwać przed wszczęciem postępowania podatkowego jednego ze spadkobierców jako świadka celem ustalenia danych pozostałych spadkobierców. Jest różnica zdań, że nie ma podstawy prawnej do wezwania takiego spadkobiercy nawet jako świadka.
Jak wygląda w innych urzędach ustalanie spadkobierców.

29 mar 2010, 09:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2010, 12:50

POSTY        14
Post Re: Przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców
Ines25                    

Gdy spadkobiercą okazuje się małoletni lub np. gmina, bo tak też się zdarza, należy wystapić do sądu z wnioskiem o sporządzenie spisu inwentarza, gdyż tylko do wysokości stanu czynnego spadku w/wym odpowiadają. Sąd zleca sporządzenie spisu inwentarza komornikowi sądowemu, komornik po dokonaniu tej czynności informuje o stanie czynnym spadku wnioskodawcę, czyli US. Kolejnym krokiem jest wydanie decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności na spadkobierców, z uwzględnieniem spisu inwentarza.
Z doświadczenia wiem, iż taka sprawa, gdzie niezbędne jest sporządzenie spisu inwentarza trwa dość długo, czasem nawet kilka miesięcy - najdłużej czeka się na sporządzenie spisu przez komornika. Zasadniczo działamy w ten sposób, iż nie wszczynamy postępowania o przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców zanim nie będziemy w posiadaniu kompletych dokumentów dotyczących kręgu spadkobierców i nie znamy stanu czynnego spadku, gdy spadkobiercy dziedziczą z dobrodziejstwem inwentarza. A potem to już przebiega dość sprawnie.

Jakie są koszty spisu inwentarza, czu US jest z nich zwolniony, jeśli tak to jaka jest podstawa prawna?

06 cze 2011, 06:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona