Teraz jest 08 wrz 2025, 05:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Pobór oplaty od komorników za udostepnienie danych 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Kochani piszę w związku z wejściem opłaty za udostępnienie danych komornikom.
Mam pytania z tym związane.

1. Czy wzywać do opłaty do odpowiedzi, których udzielę w tym roku, a wnioski komorników wpłynęły w grudniu 2008? (moja izba nie wie, a w urzędach mi bliskich różnie, przepisów przejściowych brak). Jakie jest Wasze zdanie.
2. Na jakie konto ma być uiszczana opłata: konto podatkowe urzędu czy może na konto budżetowe.

08 sty 2009, 21:53
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Witam

2. Na jakie konto ma być uiszczana opłata: konto podatkowe urzędu czy może na konto budżetowe.

Wskaż które konto podatkowe bierzesz pod uwagę?

09 sty 2009, 22:41

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=40202:date=08. 01. 2009 g. 21:53:name=Nipomanka)--><div class='quotetop'>(Nipomanka @ 08. 01. 2009 g. 21:53) [snapback]40202[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Witam

Wskaż które konto podatkowe bierzesz pod uwagę?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jak macie problem, mogę podrzucić kilka numerów  :D

10 sty 2009, 01:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Ja uważam, że powinno to być konto jednostki budżetowej, notamiast moja główna księgowa że podatkowe z końcówką 7.

10 sty 2009, 13:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93

Witam
Kochani piszę w związku z wejściem opłaty za udostępnienie danych komornikom.
Mam pytania z tym związane.

1. Czy wzywać do opłaty do odpowiedzi, których udzielę w tym roku, a wnioski komorników wpłynęły w grudniu 2008? (moja izba nie wie, a w urzędach mi bliskich różnie, przepisów przejściowych brak). Jakie jest Wasze zdanie.

W moim US przyjęto zasadę, że opłatę pobieramy od wniosków złożonych w US z datą tegoroczną, natomiast od wniosków wysłanych pocztą bierzemy pod uwagę datę stempla pocztowego. I nie ma tu znaczenia data wniosku komornika, bo cżęsto jest tak, że np. pismo datowane w październiku trafiało do US w grudniu.
A jeżeli chodzi i konto, to należy zapytać o to główną księgową. To w końcu już kompetencja księgowości.
Ja mam inną wątpliwość: kto będzie kontrolował wpływ opłaty na konto US i kto będzie ścigał komorników za brak wpłat? Myślę, że to też zadanie księgowości.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 11 sty 2009, 10:00 przez Taxator, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2009, 09:59

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=40202:date=08. 01. 2009 g. 21:53:name=Nipomanka)--><div class='quotetop'>(Nipomanka @ 08. 01. 2009 g. 21:53) [snapback]40202[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...
1. Czy wzywać do opłaty do odpowiedzi, których udzielę w tym roku, a wnioski komorników wpłynęły w grudniu 2008? (moja izba nie wie, a w urzędach mi bliskich różnie, przepisów przejściowych brak). Jakie jest Wasze zdanie...

W moim US przyjęto zasadę, że opłatę pobieramy od wniosków złożonych w US z datą tegoroczną, natomiast od wniosków wysłanych pocztą bierzemy pod uwagę datę stempla pocztowego. I nie ma tu znaczenia data wniosku komornika, bo cżęsto jest tak, że np. pismo datowane w październiku trafiało do US w grudniu...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Chociaż opłata jest od wydania informacji, ale logiczne jest chyba właśnie stanowisko, iż wyłącznie co do wniosków tegorocznych. W przeciwnym razie w tym samym stanie faktycznym - wniosek złożony w ubiegłym roku ( data złożenia w US lub nadania na poczcie ) - wnioskodawcy by płacili lub nie w zależności czy US miał ochotę ( lub moce przerobowe ) załatnić ich wniosek jeszcze przed Nowym Rokiem.

11 sty 2009, 14:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 16:48

POSTY        17
Własnie problem jest w tym na jakie konto należy przyjmować opłaty od komorników. Jeżeli budżtowe , to w jaki sposób egzekwować   zaległe opłaty, a jeżeli na subkonto-7 podatkowe , to co z udziałami do gmin?  Z 7-mki przekazujemy  100% udziałów!  <_<

11 sty 2009, 18:20
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Jeżeli ktoś będzie szczęściarzem i stanie się posiadaczem jakichś wyjaśnień IS lub MF to proszę o dzielenie się "wyrocznią":)

11 sty 2009, 18:46
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
A co z wnioskami zwolnionymi z opłat (dot. alimentów czy spraw pracowniczych) jaką podstawę podać do ich zwolnienia?

11 sty 2009, 18:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2006, 20:13

POSTY        35
Skoro nie ma przepisów przejściowych do stosujemy przepisy nowe. Opłata nie jest pobierana za złożenie wniosku, lecz za udostępnienie informacji, więc pozwolę się nie zgodzić z kolegą Wjaworem. A logika w prawie finansowym, no cóż... . Jakby racjonalny U chciał działać zgodnie z logiką to wprowadziłby przepisy przejściowe.

Ostatnio edytowano 11 sty 2009, 18:57 przez Pawel1ek, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2009, 18:55
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

A co z wnioskami zwolnionymi z opłat (dot. alimentów czy spraw pracowniczych) jaką podstawę podać do ich zwolnienia?

USTAWA
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji.

Art. 2. ust. 7 - W sprawach o egzekucję lub o zabezpieczenie świadczeń alimentacyjnych lub rent mających charakter alimentów oraz w sprawach o egzekucję lub o zabezpieczenie świadczeń wszczętych na wniosek Skarbu Państwa, w tym na polecenie sądu lub prokuratora, niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej, informacje, o których mowa w ust. 5, udzielane są nieodpłatnie.

Art. 2 ust. 5 powołanej ustawy:
Organy administracji publicznej, urzędy skarbowe, organy rentowe, o których mowa w art. 476 § 4 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. Nr 43, poz. 296, z późn. zm.), banki, spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe, podmioty prowadzące działalność maklerską, organy spółdzielni mieszkaniowych, zarządy wspólnot mieszkaniowych, inne podmioty zarządzające mieszkaniami i lokalami użytkowymi, jak również inne instytucje są obowiązane na pisemne żądanie komornika udzielić mu informacji niezbędnych do prawidłowego prowadzenia postępowania egzekucyjnego, dokonania zabezpieczenia oraz wykonania innych czynności wchodzących w zakres jego ustawowych zadań, w szczególności dotyczące stanu majątkowego dłużnika oraz umożliwiających identyfikację składników jego majątku. Przepis art. 762 Kodeksu postępowania cywilnego stosuje się odpowiednio.

To by było na tyle :piwo:

11 sty 2009, 21:07

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Skoro nie ma przepisów przejściowych do stosujemy przepisy nowe. Opłata nie jest pobierana za złożenie wniosku, lecz za udostępnienie informacji, więc pozwolę się nie zgodzić z kolegą Wjaworem. A logika w prawie finansowym, no cóż... . Jakby racjonalny U chciał działać zgodnie z logiką to wprowadziłby przepisy przejściowe.

Brak przepisów przejściowych świadczy wyłącznie o niechlujstwie ustawodawcy. A logika ? - 31.12.2008r. komornik złożył wniosek o wydanie bezpłatnej informacji.  Zasada niedziałania prawa wstecz powinna mieć tu zastosowanie. Na miejscu komornika zapytałbym się dlaczego nie otrzymał odpowiedzi niezwłocznie tj. w dniu 31.12.2008r. ( o wnioskach, które przeleżały dłużej w starym roku nie będę wspominał ) :(

Ostatnio edytowano 11 sty 2009, 22:46 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2009, 22:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2006, 20:13

POSTY        35
Niechlujstwo ustawodawcy to nie argument przy wykładni normy prawnej. Zawsze jako aksjomat należy przyjąć założenie o racjonalności ustawodawcy (choć czasami chce się wyć myśląc o poziomie twórczości Pań i Panów osłów). Dura lex sed lex.

12 sty 2009, 09:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 08:55

POSTY        54
Aby rażąco nie naruszyć przy tym prawa...  :D
Bo wtedy numer konta do wpłaty dostaniecie na bank!

12 sty 2009, 09:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona