Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Wznowienie postępowania 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:37

POSTY        7
Mój problem polega na tym kto ma wydać decyzję w trybie art. 245 par. 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej?
Postępowanie kontrolne zostało zakończone decyzją ostateczną Dyrektora UKS wobec małżonków. Po zakończeniu postepowania UKS zostal poinformowany o istnieniu dowodu nieznanengo UKS w trakcie postepowania a mający decydujące znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy, skutkującu koniecznością wydania decyzji na każdego z małżonków oddzielnie.  Istnieją przesłanki do wznowienia postepowania na podstawie art. 240 par. 1 pkt 5 Ordynacji.
Czy decyzję w trybie art. 245 par. 1 pkt 1 Ordynacji ma wydać Dyrektor UKS, czy też zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy o konotroli skarbowej decyzję winien wydać Generalny Inspektor? :(

Ostatnio edytowano 08 gru 2006, 13:24 przez beaness, łącznie edytowano 1 raz

14 lis 2006, 18:35
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Szkoda, że nikt nie odpowiedział, ale pytanie juz nieaktualne. Wiem jak postąpić
:rolleyes:

15 lis 2006, 21:28

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Szkoda, że nikt nie odpowiedział, ale pytanie juz nieaktualne. Wiem jak postąpić
:rolleyes:

Tak się składa, że nie zawsze otrzyma się odpowiedź na nurtujący, problem. Szkoda jednak też, że również Ty nie chcesz się podzielić swoim rozwiązaniem. Wiem, nie powiem, bo mi nie pomogliście. Chyba nie o to chodzi ?

15 lis 2006, 21:40
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Rozwiązanie jest nastepujące, chociaz jeszcze nie przetestowane w praktyce.Ponieważ wznowienie nastepuje z urzędu, a nie na wniosek strony (strona nie odwoływała się od decyzji DUKS-a), to decyzję wydaje DUKS na podstawie art. 245 par. 1 Ordynacji. Jak przetestuję w praktyce i sprawa przejdzie przez wszystkich świętych to potwierdzę to na forum.
Mam nadzieję, ze jesteś usatysfakcjonwany. Pozdrawiam.

15 lis 2006, 22:00
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 09:48

POSTY        72

LOKALIZACJAMars

Mój problem polega na tym kto ma wydać decyzję w trybie art. 245 par. 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej?
Postępowanie kontrolne zostało zakończone decyzją ostateczną Dyrektora UKS wobec małżonków. Po zakończeniu postepowania UKS zostal poinformowany o istnieniu dowodu nieznanengo UKS w trakcie postepowania a mający decydujące znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy, skutkującu koniecznością wydania decyzji na każdego z małżonków oddzielnie.  Istnieją przesłanki do wznowienia postepowania na podstawie art. 240 par. 1 pkt 5 Ordynacji.
Czy decyzję w trybie art. 245 par. 1 pkt 1 Ordynacji ma wydać Dyrektor UKS, czy też zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy o konotroli skarbowej decyzję winien wydać Generalny Inspektor? :(

Zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy o kontroli skarbowej do uchylenia, zmiany lub stwierdzenia nieważności decyzji ostatecznej dyrektora urzędu kontroli skarbowej lub Generalnego Inspektora Kontroli Skarbowej właściwy jest Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej; w sprawach o wznowienie postępowania zakończonego decyzją ostateczną Generalnego Inspektora Kontroli Skarbowej właściwy jest ten organ.
Z treści tego przepisu jasno wynika, że jedynie dla decyzji ostatecznych wydanych prze GIKS w sprawach o wznowienie postępowania właściwy będzie Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej.
Jeśli decyzja ostateczna wydana została przez Dyrektora UKS, przy wznowieniu postępowania stosować należy przepisy Ordynacji, a konkretnie art. 244, czyli organem właściwym będzie organ, który wydał ostateczną decyzję w sprawie.
Jeśli więc istnieje przesłanka do wznowienia postępowania wg mnie nie ma żadnych wątpliwości kto powinien rozpatrywać sprawę.
Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku uchylenia, zmiany lub stwierdzenia nieważności ale to inna historia  :P

Ostatnio edytowano 08 gru 2006, 11:28 przez Cymeon, łącznie edytowano 1 raz

08 gru 2006, 11:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]