Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok
Autor
Treść postu
Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
siema
>K: Czyli nie mogę złożyć zgłoszenia o nadanie NIP, bo mi się nie >należy, ale gdybym chciał poznać swój NIP, który i tak mi nadano, to >muszę zapłacić 21 pln??? >U: Taaak... >K: !@#%$#>^%#%!
Nieprawda ... to co będziemy widzieć w CRP KEP to tylko identyfikator systemowy a nie podatkowy. Stanie się podatkowym dopiero ewentualnie wtedy, jak ktoś rozpocznie DG. Nipy dla nieprowadzących DG lub niebędącychpodatnikami VAT będą od 01.01.2012 ZNIESIONE (ustawodawca użył takiego słowa) i nie powinny znaleźć się na żadnym potwierdzeniu urzędowym ... nawet jeśli ktoś zapłaci 21 zł.
Ja to wszystko rozumiem. Chodzi mi tylko o to, że zwykły Kowalski tego nie zrozumie... Zwykli Kowalscy mają to do siebie, że nie żyją prawem podatkowym... również ci, którzy pracują w banku.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
21 wrz 2011, 07:54
rychu
Och, z jaką przyjemnością doprowadziłbym do "zniesienia" z powierzchni ziemi tego racjonalizatora, który ten burdel wygenerował.
Nawet bym zapłacił 21 zł.
Też bym zapłacił, ale myślę, że by nas zwolniono z opłaty ze względu na stan ubóstwa, gdyby przyrównali moja wypłatę do nowych zadań
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
21 wrz 2011, 07:57
oen
siema
>K: Czyli nie mogę złożyć zgłoszenia o nadanie NIP, bo mi się nie >należy, ale gdybym chciał poznać swój NIP, który i tak mi nadano, to >muszę zapłacić 21 pln??? >U: Taaak... >K: !@#%$#>^%#%!
Nieprawda ... to co będziemy widzieć w CRP KEP to tylko identyfikator systemowy a nie podatkowy. Stanie się podatkowym dopiero ewentualnie wtedy, jak ktoś rozpocznie DG. Nipy dla nieprowadzących DG lub niebędącychpodatnikami VAT będą od 01.01.2012 ZNIESIONE (ustawodawca użył takiego słowa) i nie powinny znaleźć się na żadnym potwierdzeniu urzędowym ... nawet jeśli ktoś zapłaci 21 zł.
Ja to wszystko rozumiem. Chodzi mi tylko o to, że zwykły Kowalski tego nie zrozumie... Zwykli Kowalscy mają to do siebie, że nie żyją prawem podatkowym... również ci, którzy pracują w banku.
Jak zobaczy decyzję odmawiającą nadania NIP to zrozumie ... można więc podatnikowi wskazać taki sposób rozwiązania sprawy i wygenerować na wypadek dużej ilości podobnych spraw w BA szablonik, który szybko "wypluje" taką decyzje. Tak będzie nawet szybciej niż nadać NIP ;-)
21 wrz 2011, 10:46
Może konkursik na najlepszy plakat zniechęcający osoby fizyczne posiadające PESEL do złożenia wniosku o NIP od 01 stycznia 2012? Tylko musimy poszukać chętnego do sfinansowania zakupu nagród dla wszystkich biorących udział
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
21 wrz 2011, 18:53
A jak mi podatnik (bez działalności) przyjdzie 2 stycznia 2012 i będzie chciał aktualizować konto bankowe to czy składa nip-3 czy zap-3.
29 gru 2011, 11:58
Z NIP-3 można korzystać do końca 2012r.
29 gru 2011, 12:07
oen
W podpisanym rozporządzeniu najprawdopodobniej nie ma okresu przejściowego do zlikwidowania NIP-3. Od razu stosujemy ZAP-3.
29 gru 2011, 12:54
nipomanka
oen
W podpisanym rozporządzeniu najprawdopodobniej nie ma okresu przejściowego do zlikwidowania NIP-3. Od razu stosujemy ZAP-3.
Napisałem tak, ponieważ w stolycy się mówi, że czy w rozporządzeniu , czy w wytycznych, to i tak każą zużyć stare NIP-3.
29 gru 2011, 15:57
nipomanka
Trafne słowo "PROJEKT"
27.12.2011 trafiło na biuro Ministra Finansów do podpisania. Ostateczna wersja rozporządzenia: -wejście w życie 01.01.2012, -brak okresu przejściowego dla starych druków.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
29 gru 2011, 18:59
Us_nip
nipomanka
Trafne słowo "PROJEKT"
27.12.2011 trafiło na biuro Ministra Finansów do podpisania. Ostateczna wersja rozporządzenia: -wejście w życie 01.01.2012, -brak okresu przejściowego dla starych druków.
Mamy kolejne rozporządzenie, które nie zachwyca ale powinno zwrócić szczególną uwagę ministra Boniego. Po raz kolejny w rozporządzeniu ogłoszonym elektronicznie brak załączników w postaci dokumentów elektronicznych dla wszystkich załączników ogłaszanych w Rozporządzeniu.
To jest po prostu rzucanie kłód pod nogi informatykom i to nie tylko tym z MF. A przecież wiemy,że takie dokumenty w postaci elektronicznej są tworzone ( powinny być już stworzone). Czyżby papier znów górą ?
Jak się już tworzy takie rozporządzenie i określa nowe wzory dokumentów to moim zdaniem powinny też być określone procedury archiwizacji a w szczególności okres przechowywania w archiwum. A może lepiej od razu skanować i niszczyć ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
29 gru 2011, 22:10