Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
Z tego co wiem to KEP powinien przyjść pusty - jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie z planem to ostanie NIP-y nadawane były we wtorek, w czwartek dostaliśmy KEP i mogliśmy wydrukować "ostatnie" decyzje. Jeśli jest inaczej, to oznacza że ktoś wklepał nip-3 do weryfikacji w czwartek (a nie powinien).
Trochę ten POLTAX wykastrowany no ale tak miało być
Nie wiem jak jest w innych urzędach ale ja w intranecie mam dostęp do podręczników na portalu IT i tam jest już podręcznik do wersji 4.0.
Co do funkcji jakie mamy dostępne to weźmy taki przypadek: osoba fizyczna prowadząca działalność likwiduje ją. Składa zaświadczenie o wykreśleniu tej działalności z ewidencji oraz załącza VAT-Z. Obecnie można zamknąć obowiązek VAT ale miejsc prowadzenia działalności już się nie ruszy czyli można robić ale do połowy - i jak się później (po 3 tygodniach) połapać co było robione a co nie
Jeśli ktoś złoży VAT-R to niby można mu otworzyć obowiązek ale przecież jednocześnie może chcieć "być" w Viesie i co...
Podobnie z pełnomocnictwami - można je wprowadzać w Wymiarze ale jeśli podmiot nie jest odnotowany w bazie Poltax to też trzeba zostawić na później.