Teraz jest 06 wrz 2025, 18:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna strona
Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Post Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
Cili, znaczy się okazało, że jednak nie zamyka się całego modułu REJESTRACJA.
Otwieranie- zamykanie obowiązków podatkowych oraz wyrejestrowania -  zostały.
No cóż - z tą informacją - lepiej późno niż później - jak zwykle.

25 lip 2011, 07:26
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
jakto zostały obowiązki??? przeciez w module rejestracja nawet nie da sie w nie wejsc, żeby przegladnąc, "pole zabezpieczone modyfikacją"
a podmiotu nie wyrejestrujesz jak nie pozamykasz obowiązków...i koło sie zamyka

25 lip 2011, 07:43
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Obowiązki są - tylko nie działają skróty.

25 lip 2011, 07:47
Znawca

POSTY        148
anet                    

jakto zostały obowiązki??? przeciez w module rejestracja nawet nie da sie w nie wejsc, żeby przegladnąc, "pole zabezpieczone modyfikacją"
a podmiotu nie wyrejestrujesz jak nie pozamykasz obowiązków...i koło sie zamyka

Musisz wejśc przez: "informacje dodatkowe o podmiotach"

25 lip 2011, 07:55
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
tranqilo                    

Instrukcja do nowego POLTAXU 4.0 została już dziś opublikowana na DROGOWSKAZACH.  Za kilka dni będzie łatwiej dostępna lokalnie.

gdzie? Bo ja widze tylko instrukcję, ale instalacji - a nie obsługi POLTAX 4.0. Na razie podręcznika użytkownika nie ma.

Po za tym jest dostęp do obowiązków podatkowych - więc chyba mozna otwierać, ale przyznaję nie próbowałam. Jednym słowem same niejasności

25 lip 2011, 08:39
Zaawansowany

POSTY        79
ja dostałam właśnie KEP od mojego Informatyka....to mogę w końcu nadać te NIPy? jeśli tak to w której zakładce?? Hilfe....!:)

25 lip 2011, 08:44
Znawca

POSTY        148
Asioka                    

Po za tym jest dostęp do obowiązków podatkowych - więc chyba mozna otwierać, ale przyznaję nie próbowałam. Jednym słowem same niejasności

Jest pismo AP z 22 lipca, że po instalacji POLTAX 4.0 w RL  pozostaje obsługa obowiązków i wyrejestrowywanie (nie ma słowa o miesięcznej przerwie).

Wyrejestrowywanie działa, ale nie do końca. Nie ma możliwości wklepania daty końca :(

Obowiązki mozna zamykac - sprawdzone.
Niesprawdzone otwieranie.

25 lip 2011, 08:58
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Z tego co wiem to KEP powinien przyjść pusty - jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie z planem to ostanie NIP-y nadawane były we wtorek, w czwartek dostaliśmy KEP i mogliśmy wydrukować "ostatnie" decyzje. Jeśli jest inaczej, to oznacza że ktoś wklepał nip-3 do weryfikacji w czwartek (a nie powinien).

Trochę ten POLTAX wykastrowany no ale tak miało być  czytaj=--===
Nie wiem jak jest w innych urzędach ale ja w intranecie mam dostęp do podręczników na portalu IT i tam jest już podręcznik do wersji 4.0.

Co do funkcji jakie mamy dostępne to weźmy taki przypadek: osoba fizyczna prowadząca działalność likwiduje ją. Składa zaświadczenie o wykreśleniu tej działalności z ewidencji oraz załącza VAT-Z. Obecnie można zamknąć obowiązek VAT ale miejsc prowadzenia działalności już się nie ruszy czyli można robić ale do połowy - i jak się później (po 3 tygodniach) połapać co było robione a co nie  :blink:
Jeśli ktoś złoży VAT-R to niby można mu otworzyć obowiązek ale przecież jednocześnie może chcieć "być" w Viesie i co...

Podobnie z pełnomocnictwami - można je wprowadzać w Wymiarze ale jeśli podmiot nie jest odnotowany w bazie Poltax to też trzeba zostawić na później.

25 lip 2011, 10:04
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
tutti                    

Podobnie z pełnomocnictwami - można je wprowadzać w Wymiarze ale jeśli podmiot nie jest odnotowany w bazie Poltax to też trzeba zostawić na później.

Eeeeeee.... :unsure: .... a może by tak zarejestrować pełnegonocnika minimalnie.

25 lip 2011, 10:23
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

POSTY        79
odnośnie NIPów i KEP.....czy komuś też sie "przydażyło" wklepanie później niż we wtorek?? bo u nas niestety tak....;/ i niech mi ktoś powie: co teraz? :(

25 lip 2011, 11:30
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
anet                    

odnośnie NIPów i KEP.....czy komuś też sie "przydażyło" wklepanie później niż we wtorek?? bo u nas niestety tak....;/ i niech mi ktoś powie: co teraz? :(

Rozwiązanie problemu na stronie intranetowej IS Poznań.
Jak nie znajdziesz wyślij mi PW i podaj swojego @ służbowego a przeslę link do rozwiązania.

25 lip 2011, 11:36
Zaawansowany

POSTY        79
byłoby świetnie! moja wdzięcznośc nie ma granic :) mój mail: aneta.flakiewicz@sk.mofnet.gov.pl
......co to znaczy PW??

25 lip 2011, 11:39
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
anet                    

byłoby świetnie! moja wdzięcznośc nie ma granic :) mój mail: axxxxx.fxxxxxxxx@xx.mofnet.gov.pl
......co to znaczy PW??

:D
PW = Prywatna Wiadomość, wysyłana do konkretnego użytkownika.
Tak żeby nie upubliczniać treści przekazu, np swojego maila.

25 lip 2011, 12:16
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
rychu                    

tutti                    

Eeeeeee.... :unsure: .... a może by tak zarejestrować pełnegonocnika minimalnie.

Niestety nic to nie daje. Rejestracja minimalna z parametrami (I oraz M) nie pozwala w Wymiarze wprowadzić pełnomocnictwa dla tak zarejestrowanego podmiotu. Sprawdzałem i nie udało mi się  :wacko:
Podobnie ma się sprawa z obowiązkami dla "majątków" - brak podatnika, brak możliwości "odnotowania" i tym samym brak możliwości otwarcia obowiązku. Dla rejestracji minimalnej nie można wpisać NIP ani PESEL a te dane są niezbędne w zakładce "Obowiązki podatkowe podmiotów" żeby jakikolwiek podmiot wyszukać i otworzyć mu obowiązek. Czyli pracujemy na danych z 21 lipca i dla podatników, których wtedy mieliśmy coś można pokombinować  pije-===[

25 lip 2011, 14:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna strona