Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok
Autor
Treść postu
Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
"Us_nipInformujemy również ze wniosek CEIDG-1 oraz EDG-1 składany w odpowiednich miejscowo gminach służy także do dokonywania aktualizacji danych nieobjętych wpisem do CEIDG i wyklucza definitywnie przyjmowanie od przedsiębiorców podlegających wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej NIP-1. Zatem źródłem danych przedsiębiorców są jedynie wnioski EDG / CEIDG.
Jeszcze coś: Od dnia 1 lipca br. formularz EDG – 1 przestanie obowiązywać, ponieważ z tym dniem straci moc (na podstawie przepisów przejściowych ustawy o zmianie ustawy sdg) przepis art. 7b ust. 10 ustawy z dnia 19 listopada 1999r. – Prawo działalności gospodarczej. Z dniem 1 lipca 2011r. przedsiębiorca będzie mógł złożyć wniosek za pośrednictwem formularza elektronicznego (CEIDG-1), bądź również na formularzu zgodnym z formularzem elektronicznym w wybranym urzędzie gminy. W skrócie EDG-1 już nie ma, więc ta informacja jest błędnie podana przez ten US
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
06 lip 2011, 06:02
Jeśli od 22 lipca zablokują nam moduł "Rejestracja" to rozumiem, że wszystko będzie leżało na biurku i czekało do czasu uruchomienia odpowiednich aplikacji Była mowa, że nie będzie można nadawać NIP ani obsługiwać VEIS ale co z aktualizacją "starych" danych - rachunek bankowy, biura rachunkowe, obowiązki? Czy przez ten czas blokady cały urząd będzie pracował na "starych" nieaktualizowanych danych
06 lip 2011, 11:02
Us_nip
Ustawa o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz niektórych innych ustaw została uchwalona w dniu dzisiejszym http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4159.htm
6 lub 7 lipca "przejdzie" przez Senat bez żadnych poprawek i do podpisu do Prezydenta na biureczko. Pozostało już teraz tylko <_<
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
06 lip 2011, 21:04
tutti
Czy przez ten czas blokady cały urząd będzie pracował na "starych" nieaktualizowanych danych :blink:
Wg mojej wiedzy będzie nowa wersja POLTAX: rejestracja - tylko przeglądanie danych; no i "coś" ,żeby można nadawać NIP-y
07 lip 2011, 09:20
Nowa baza wiedzy WI - Najczęściej Zadawane Pytania - SeRCe 2011.07.06 14:21
Szanowni Państwo, uprzejmie informujemy, że w zakładce Baza Wiedzy, w dziale Informacje dla jednostek resortu, Informacje dla IS/US została zamieszczona nowa baza wiedzy WI - Najczęściej Zadawane Pytania – SeRCe. Baza została przygotowana na potrzeby realizacji Projektu e-Rejestracja. Będą w niej umieszczane aktualne informacje i zalecenia DI oraz AP dla izb i urzędów skarbowych, związane z wdrożeniem i początkowym okresem eksploatacji Systemu SeRCe oraz POLTAX 4.0
To jeszcze taka ciekawostka: w projekcie ustawy art. 9 ust. 1 "Podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 1a i 10, mają obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym przez dokonanie zgłoszenia aktualizacyjnego do [właściwego - skreślono] naczelnika urzędu skarbowego..." Również zapis art. 15 ust. 4 jest interesujący bo wynikałoby, że "reszta" będzie miała dostęp do danych w CRP KEP i nie będzie papierowej wymiany danych między tymi podmiotami a urzędami skarbowymi.
07 lip 2011, 09:55
Jak u was wygląda sytuacja dot. wprowdzania PESEL, REGON i aktualnych numerów dowodów osobistych na dzisiejsze polecenie MF w czasie urlopów? W końcu mamy na to dosyć odległy termin czyli "przedmagiczna" data 18.07.2011?
12 lip 2011, 19:18
kay
Jak u was wygląda sytuacja dot. wprowdzania PESEL, REGON i aktualnych numerów dowodów osobistych na dzisiejsze polecenie MF w czasie urlopów? W końcu mamy na to dosyć odległy termin czyli "przedmagiczna" data 18.07.2011?
1. Nijak, bo nie działało SERCE. 2. Aktualnych nr dowodów? Skupimy się tylko (a raczej AŻ!!!) na tych, u których w ogóle nie ma dowodu osobistego, a mają 18 lat i w ten sposób "wyłowimy" ich z bazy i uzupełnimy d.o. na podstawie bazy PESEL. Pod warunkiem, że będzie dostęp do SERCa.
12 lip 2011, 19:57
Moja IS przysłała skrypty wskazujące jakieś podmioty. Jakieś bo wyniku ich działania nie udało mi się na razie obejrzeć. W każdym razie są trzy wykazy, prawdopdobnie brakujących identyfikatorów: DOW, REGON, KRS. Próbowałem skądinąd wbić się do wyszukiwarki na http://www.stat.gov.pl/regon/ , ale nie działała. I co z tego, że teraz działa. Przyjdę do roboty i znów padnie. Serducho jak wyżej. Moim priorytetem będzie wbicie maksymalnej ilości danych z bieżących zgłoszeń aktualizacyjnych, których jak na złość jest wysyp bo moje EDG postanowiły zintensyfikować prace nad przejściem z PKD 2004 na 2007. Te hocki-klocki z uzupełnianiem identyfikatorów zrobię jak czas pozwoli. A jak znam POLTAXową rzeczywistość to raczej nie pozwoli.
12 lip 2011, 22:08
A czy ktoś już kontaktował się z GUS w sprawie problemów z przeglądaniem danych w rejestrze REGON ?
13 lip 2011, 07:43
Ja uważam, że to pobożne życzenie uzupełenienia KRS, REGON, PESEL i dow. osobistych, to jakaś totalna pomyłka. Nie po to przecież w kolejnych etapach weryfikacji usuwaliśmy identyfikatory niektórym podmiotom znajdującym się w konflikcie, żeby teraz naklepać je z powrotem i tuż przed uruchomieniem CRP KEP narobić nowych konfliktów. Sprawdzanie na stronie Regon nie ma sensu, bo skąd niby GUS ma znać NIP skoro przedsiębiorca nic nie musi a nie przypominam sobie, żebyśmy się danymi z GUS wymieniali? Brakujących dowodów mam kilka tysięcy... więc raczej nie zdążę ale będę walczył choć z powodów, o których napisałem na początku, nie wiem czy to ma sens...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
13 lip 2011, 07:47
Regon padł
502 Bad Gateway The gateway received an invalid HTTP response or unexpected disconnect from the original server
13 lip 2011, 09:22
pingwinka
Regon padł :stop:
502 Bad Gateway The gateway received an invalid HTTP response or unexpected disconnect from the original server
CZYJA WINA??
Jeśli to był Bad Gateway, to do odpowiedzialności go!!!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 lip 2011, 09:25