Teraz jest 06 wrz 2025, 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona
Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20

"Us_nipInformujemy również ze wniosek CEIDG-1 oraz EDG-1 składany w odpowiednich miejscowo gminach służy także do dokonywania aktualizacji danych nieobjętych wpisem do CEIDG i wyklucza definitywnie przyjmowanie od przedsiębiorców podlegających wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej NIP-1. Zatem źródłem danych przedsiębiorców są jedynie wnioski EDG / CEIDG.

Jeszcze coś: Od dnia 1 lipca br. formularz EDG – 1 przestanie obowiązywać, ponieważ z tym dniem straci moc (na podstawie przepisów przejściowych ustawy o zmianie ustawy sdg) przepis art. 7b ust. 10 ustawy z dnia 19 listopada 1999r. – Prawo działalności gospodarczej. Z dniem 1 lipca 2011r. przedsiębiorca będzie mógł złożyć wniosek za pośrednictwem formularza elektronicznego (CEIDG-1), bądź również na formularzu zgodnym z formularzem elektronicznym w wybranym urzędzie gminy. W skrócie EDG-1 już nie ma, więc ta informacja jest błędnie podana przez ten US :zeby:

06 lip 2011, 06:02
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Jeśli od 22 lipca zablokują nam moduł "Rejestracja" to rozumiem, że wszystko będzie leżało na biurku i czekało do czasu uruchomienia odpowiednich aplikacji  :wacko:
Była mowa, że nie będzie można nadawać NIP ani obsługiwać VEIS ale co z aktualizacją "starych" danych - rachunek bankowy, biura rachunkowe, obowiązki?
Czy przez ten czas blokady cały urząd będzie pracował na "starych" nieaktualizowanych danych  :blink:

06 lip 2011, 11:02
Specjalista

POSTY        570
Us_nip                    

Ustawa o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz niektórych innych ustaw została uchwalona w dniu dzisiejszym
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4159.htm

6 lub 7 lipca "przejdzie" przez Senat bez żadnych poprawek i do podpisu do Prezydenta na biureczko. Pozostało już teraz tylko  <_<

Muszę sprostować - w Senacie 27.07.2011
więcej: http://www.senat.gov.pl/k7/pos/081/081porz.htm oraz http://www.senat.gov.pl/k7/pos/081/1.htm

06 lip 2011, 21:04
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
tutti                    

Czy przez ten czas blokady cały urząd będzie pracował na "starych" nieaktualizowanych danych  :blink:

Wg mojej wiedzy będzie nowa wersja POLTAX: rejestracja - tylko przeglądanie danych; no i "coś" ,żeby można nadawać NIP-y

07 lip 2011, 09:20
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Nowa baza wiedzy WI - Najczęściej Zadawane Pytania - SeRCe
2011.07.06 14:21

Szanowni Państwo,
uprzejmie informujemy, że w zakładce Baza Wiedzy, w dziale Informacje dla jednostek resortu, Informacje dla IS/US została zamieszczona nowa baza wiedzy WI - Najczęściej Zadawane Pytania – SeRCe.
Baza została przygotowana na potrzeby realizacji Projektu e-Rejestracja. Będą w niej umieszczane aktualne informacje i zalecenia DI oraz AP dla izb i urzędów skarbowych, związane z wdrożeniem i początkowym okresem eksploatacji Systemu SeRCe oraz POLTAX 4.0

za:
za IT Portal
http://www.mf.gov.pl/?const=27

07 lip 2011, 09:45
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
To jeszcze taka ciekawostka: w projekcie ustawy art. 9 ust. 1 "Podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 1a i 10, mają obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym przez dokonanie zgłoszenia aktualizacyjnego do [właściwego - skreślono] naczelnika urzędu skarbowego..."
Również zapis art. 15 ust. 4 jest interesujący bo wynikałoby, że "reszta" będzie miała dostęp do danych w CRP KEP i nie będzie papierowej wymiany danych między tymi podmiotami a urzędami skarbowymi.

07 lip 2011, 09:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Jak u was wygląda sytuacja dot. wprowdzania PESEL, REGON i aktualnych numerów dowodów osobistych na dzisiejsze polecenie MF w czasie urlopów? W końcu mamy na to dosyć odległy termin czyli "przedmagiczna" data 18.07.2011?

12 lip 2011, 19:18
Specjalista

POSTY        570
kay                    

Jak u was wygląda sytuacja dot. wprowdzania PESEL, REGON i aktualnych numerów dowodów osobistych na dzisiejsze polecenie MF w czasie urlopów? W końcu mamy na to dosyć odległy termin czyli "przedmagiczna" data 18.07.2011?

1. Nijak, bo nie działało SERCE.
2. Aktualnych nr dowodów? Skupimy się tylko (a raczej AŻ!!!) na tych, u których w ogóle nie ma dowodu osobistego, a mają 18 lat i w ten sposób "wyłowimy" ich z bazy i uzupełnimy d.o. na podstawie bazy PESEL. Pod warunkiem, że będzie dostęp do SERCa.

12 lip 2011, 19:57
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Moja IS przysłała skrypty wskazujące jakieś podmioty. Jakieś bo wyniku ich działania nie udało mi się na razie obejrzeć. W każdym razie są trzy wykazy, prawdopdobnie brakujących identyfikatorów: DOW, REGON, KRS.
Próbowałem skądinąd wbić się do wyszukiwarki na http://www.stat.gov.pl/regon/ , ale nie działała. I co z tego, że teraz działa. Przyjdę do roboty i znów padnie. Serducho jak wyżej.
Moim priorytetem będzie wbicie maksymalnej ilości danych z bieżących zgłoszeń aktualizacyjnych, których jak na złość jest wysyp bo moje EDG postanowiły zintensyfikować prace nad przejściem z PKD 2004 na 2007. Te hocki-klocki z uzupełnianiem identyfikatorów zrobię jak czas pozwoli. A jak znam POLTAXową rzeczywistość to raczej nie pozwoli.
B)))

12 lip 2011, 22:08
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
A czy ktoś już kontaktował się z GUS w sprawie problemów z przeglądaniem danych w rejestrze REGON ?

13 lip 2011, 07:43
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Ja uważam, że to pobożne życzenie uzupełenienia KRS, REGON, PESEL i dow. osobistych, to jakaś totalna pomyłka. Nie po to przecież w kolejnych etapach weryfikacji usuwaliśmy identyfikatory niektórym podmiotom znajdującym się w konflikcie, żeby teraz naklepać je z powrotem i tuż przed uruchomieniem CRP KEP narobić nowych konfliktów. :wacko:
Sprawdzanie na stronie Regon nie ma sensu, bo skąd niby GUS ma znać NIP skoro przedsiębiorca nic nie musi a nie przypominam sobie, żebyśmy się danymi z GUS wymieniali? :D
Brakujących dowodów mam kilka tysięcy... więc raczej nie zdążę :D ale będę walczył :zeby: choć z powodów, o których napisałem na początku, nie wiem czy to ma sens...

13 lip 2011, 07:47
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Regon padł  :stop:

502 Bad Gateway
The gateway received an invalid HTTP response or unexpected disconnect from the original server

13 lip 2011, 09:22
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
pingwinka                    

Regon padł  :stop:

502 Bad Gateway
The gateway received an invalid HTTP response or unexpected disconnect from the original server

CZYJA WINA??  :angry2:

Jeśli to był Bad Gateway, to do odpowiedzialności go!!!  :nonono:

13 lip 2011, 09:25
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
U mnie w US to ja jestem winna, że nie zdążymy. :wacko:

13 lip 2011, 09:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona