Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 2011 rok
Autor
Treść postu
Re: Czy PESEL zastąpi NIP - projekt zmian ustawy o NIP na 20
Fragment z posiedzenia Komisji Finansów Publicznych w trakcie którego nastąpiło rozpatrzenie sprawozdania podkomisji nadzwyczajnej o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz o zmianie niektórych innych ustaw (druk nr 4159),.
Poseł Jacek Brzezinka (PO): Dziękuję. Panie przewodniczący, panie i panowie posłowie, panie ministrze, szanowni państwo!
Podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz o zmianie niektórych innych ustaw rozpatrzyła rządowy projekt ustawy na posiedzeniach w dniach 26 maja oraz 7 i 8 czerwca. W toku prac podkomisji zostało wniesionych wiele zmian do projektu. W większości są to zmiany legislacyjne i redakcyjne, które zmierzają do doprecyzowania, ujednolicenia pewnych sformułowań i przepisów omawianego projektu ustawy.
W tym momencie chciałbym zwrócić państwa uwagę na trzy, moim zdaniem, istotne zmiany. Po pierwsze, podkomisja zdecydowała, aby przyspieszyć o rok zniesienie numerów identyfikacji podatkowej nadanych osobom fizycznym, objętym numerem PESEL, nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług. Proponujemy, aby nastąpiło to nie z dniem 1 stycznia 2013 roku, ale z dniem 1 stycznia 2012 roku. Od tego czasu wskazane osoby posługiwałyby się numerem PESEL.
Druga kwestia wiąże się z terminem wejścia ustawy w życie. W przedłożeniu rządowym była proponowana data 1 lipca 2011 roku. W zasadzie na dzień dzisiejszy jest ona niemożliwa do dotrzymania. Podkomisja proponuje, aby był to termin 1 września 2011 roku. Zmiana momentu wejścia ustawy w życie nie wpływa na osiągnięcie celów projektowanej ustawy.
Trzecia kwestia wiąże się z tym, że zmiana ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników powoduje w konsekwencji konieczność zmiany wielu innych ustaw, które w jakiś sposób odnoszą się do numeru identyfikacji podatkowej. W projekcie było ponad czterdzieści artykułów. W tym miejscu chciałbym wyrazić szczególne podziękowania dla pracowników Biura Legislacyjnego Kancelarii Sejmu. W toku prac zostało wskazanych około trzydziestu kolejnych ustaw. Podkomisja przyjęła zmiany w owych ustawach.
Panie przewodniczący, w tym momencie to wszystko.
W imieniu podkomisji wnoszę o przyjęcie powyższego projektu ustawy. Dziękuję.
27 cze 2011, 21:11
Kolejna zmiana w 70 poukładanych ustawach. Co oni tam ćpają ? Czy pomyśleli przez moment jakie to będą koszty i czy nas na to stać przy tym obciążeniu budżetu ? Może dadzą na to swoje pensje? To za mało...
Łatwo wszystko zburzyć a trudno coś zbudować. Dlatego ktoś wymyślił , że ustawy ( a jeszcze takie co zmieniają 70 innych ustaw) powinny wchodzić po dłuższym okresie na dostosowanie. 2- 3 lata min.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
27 cze 2011, 22:01
Re: Sierpień 2010 - zmiana Ordynacji Podatkowej i ustawy o N
[quote="tranqilo] A dlaczego nie zlikwidować i PESELA - przecież można pójść dalej no nie ? Bo tak naprawdę to nikt nie pamięta swojego PESELA a NIP sporo osób zna bo było to przydatne. [/quote]
Skąd taka wiedza ?
Ja mam odwrotne doświadczenia - sam PESEL znam, żona swój też, ale NIP-u nie znamy. Nawet pierwszych 3 cyfr NIP-u nie pamiętam (pracuję w innym US niż mi NIP nadawał).
Jestem przekonany, że się mylisz - NIP jest trudniejszy - w PESELu musisz nauczyć się 5 cyfr, bo datę urodzenia każdy zna. W NIP-ie 10.
28 cze 2011, 08:19
To mamy dwa różne zdania GAZRIK.
NIP jest krótszy. Jeśli pamiętasz swoja datę urodzenia to nie znaczy że zapamiętasz pozostałe z PESELA. I PESEL i NIP masz gdzieś zapisany.
W gruncie rzeczy chodzi o to co się częściej używa i dlaczego to zmieniać ?
Dla całego obrazu sytuacji prawnej trzeba jeszcze dodać szykowana w przyspieszonym tempie zmianę ustawy o podpisach elektronicznych. Obecnie intensywne prace trwają w sejmowej podkomisji Komisji Innowacyjności i Nowych Technologii. Dodane ma być: pieczęć elektroniczna, podpis zaawansowany , podpis zaawansowany z certyfikatem. Nikt jeszcze nie wie jakie to spowoduje zawirowania w polskim prawie w tym także w prawie podatkowym. Ile ustaw, zarządzeń i procedur trzeba będzie zmienić? Jak długo potrwa modernizacja oprogramowania i jaki to będzie koszt dla wszystkich nie tylko dla urzędów.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 cze 2011, 10:02
No tzusz. Ja tam pamiętam swój NIP i żony (nadałem, to pamiętam), PESEL swój, żony, starszego syna, oraz nr najczęściej używanego r-ku bankowego (26 cyfr) a ponadto nr mojego pierwszego dowodu osobistego, nr rejestracji samochodu marki FSO 125p sprzedanego przez mojego ojca w 1987, parę telefonów, ... Pamiętam także póki co większość loginów i haseł potrzebnych mi do użytkowania nadmiernej ilości aplikacji na moim stanowisku pracy. Zastanawiam się jednak czy nie jest to symptom jakiegoś rodzaju choroby. Przeglądałem ostatnio książkę telefoniczną, ale na szczęście większości abonentów nie zapamiętałem. Zazdroszczę ludziom nie potrafiącym zapamiętać swojego NIP-u, PESEL-a, DOW. Wręcz podziwiam tych, którzy nonkonformistycznie wpisują losowo przez siebie wybrany identyfikator, w tym także NIP teściowej, gdzie popadnie, a mimo to potrafią przekonująco zainscenizować zdziwienie swoją własną, jakże zabawną pomyłką.
28 cze 2011, 23:48
Ustawa o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz niektórych innych ustaw została uchwalona w dniu dzisiejszym http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4159.htm
6 lub 7 lipca "przejdzie" przez Senat bez żadnych poprawek i do podpisu do Prezydenta na biureczko. Pozostało już teraz tylko
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
01 lip 2011, 18:48
Należałoby raczej ich ustawić pod i za to, że ciągle nas w . Ale oczywiście "agresywność" - 0.
01 lip 2011, 23:23
Cóż, trzeba było się zebrać 3 lata temu i podrzucić Palikotowi gotowca - ustawę o likwidacji PESEL-u i przejściu na NIP. A teraz możemy tylko marudzić.
02 lip 2011, 08:56
. . Czy nie oszczędniej byłoby wszczepić każdemu podatnikowi w .... (no mniejsza z tym w co) chipa ?
Teraz zmiana NIP na PESEL, a za parę lat będzie zmiana PESEL na CHIP.
A założymy się?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
02 lip 2011, 09:54
Się nie założę, bo bym przegrał. Bo przecież jest napisane w instrukcji świata : "I sprawia, że wszyscy mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy otrzymają znamię na prawą rękę lub na czoło i że nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. ... Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem liczba człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć." Apokalipsa 13,16-18 Znak Bestii Z tego co wiem to US w Kole jest najlepiej przygotowany do tematu. Prefiks jego bowiem jest 666.
Ostatnio edytowano 02 lip 2011, 15:18 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
02 lip 2011, 14:54
Czyli, nie będzie już żadnej dyskryminacji we względu na wiek. Np. przy przyjęciu do pracy żadnej niedozwolonej wzmianki w ogłoszeniu. Po prostu wszystkie podania z Pesel zaczynającym się od dwóch pierwszych cyfr z danego przedziału na samym początku rekrutacji nie będą spełniały warunków i tyle. I nie trzeba będzie się nikomu tłumaczyć, że zatrudniamy tylko poniżej 30-stki.
02 lip 2011, 15:06
"Wdrożenie Centralnego Rejestru Podmiotów Krajowej Ewidencji Podatników
W związku z planowanym wdrożeniem Centralnego Rejestru Podmiotów Krajowej Ewidencji Podatników w okresie od 18 lipca do 28 sierpnia 2011 r. praca Urzędu Skarbowego w Chełmnie zostanie wstrzymana w zakresie: - aktualizacji danych rejestracyjnych podmiotów (adresów, rachunków bankowych itp.), - nadawania numerów NIP podmiotom, - rejestracji i aktualizacji podatników VAT-UE.
W celu uniknięcia niepożądanych sytuacji polegających między innymi na tym, że zlecenia pieniężne zostaną przekazane na nieaktualne rachunki bankowe, nowym podmiotom nie zostanie nadany nr NIP, podatnicy VAT-UE mogą mieć trudności w kontaktach z kontrahentami, uprzejmie prosimy o wcześniejsze przybycie do urzędu w celu załatwienia powyższych spraw. Przedsiębiorców prosimy o aktualizowanie w szczególności rachunków bankowych we właściwych Urzędach Gmin do dnia 17 lipca 2011 r. Ponowna aktualizacja danych po okresie przejściowym od 1 września 2011 r.
Informujemy również ze wniosek CEIDG-1 oraz EDG-1 składany w odpowiednich miejscowo gminach służy także do dokonywania aktualizacji danych nieobjętych wpisem do CEIDG i wyklucza definitywnie przyjmowanie od przedsiębiorców podlegających wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej NIP-1. Zatem źródłem danych przedsiębiorców są jedynie wnioski EDG / CEIDG.
Bliższych informacji na temat utrudnień można uzyskać pod nr telefonu (...). Jednocześnie przepraszamy Państwa za wynikłe z tego tytułu niedogodnosci i utrudnienia".
Komunikat na jednej ze stron internetowych Izby Skarbowej - publikacja 05.07.2011
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
05 lip 2011, 16:31
A obiło się mi od szefostwa żeby nie ogłaszać tego publicznie bo prasa napisze... Swoją drogą będzie niezły bajzel przez ten czas, pytanie też w jakim zakresie dokładnie powyłączają systemy - ktoś coś wie więcej w tym temacie?
05 lip 2011, 17:25
Moriturus
A obiło się mi od szefostwa żeby nie ogłaszać tego publicznie bo prasa napisze... Swoją drogą będzie niezły bajzel przez ten czas, pytanie też w jakim zakresie dokładnie powyłączają systemy - ktoś coś wie więcej w tym temacie?
A u nas IS kazała ogłosić i to tak żeby dotrzeć zwłaszcza do tych, którzy dopiero mają zamiar coś zgłaszać w przyszłości żeby zrobili to szybciej. Ja już nasmarowałem rower i wieczorami oblatuje przyszłych przedsiębiorców. Od E.Wedla (dawniej 22 lipca) do 18 sierpnia ma być zablokowane aktualizowanie danych w POLTAX, nadawanie NIP, rejestrowanie VIESmanów tak jak w cytowanym ogłoszeniu. Moduły podbierające dane z POLTAX będą pracować bez zmian tyle, że na nieaktualnych danych. Istnieje ryzyko że zwrot albo korespondencja pójdzie w tlen, a kontrahenci z UE nie zobaczą nowych VIESmanów.