Teraz jest 05 wrz 2025, 13:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Podatki 2016: Nowy wzór pełnomocnictwa ogólnego 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Post Re: Podatki 2016: Nowy wzór pełnomocnictwa ogólnego
Też testuję tę nową funkcjonalność.
Zgodnie z instrukcją weszłam w zakładkę raporty i tam takiego raportu nie mam.
Niezgodnie z instrukcją weszłam na konto podatnika i tam w zakładce inne --> raporty jest "lista pełnomocników ogólnych".
Zastanawiam się teraz jak podejść do tego formalnie - drukować zrzut ekranu? Sporządzić notatkę?

06 lip 2016, 10:14
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Istniej możliwość wydrukowania z tego poziomu całego formularza PPO-1. Wydruk zawiera dodatkowo m. in. następujące informacje:

Wysłano przez Portal Podatkowy
Dokument podpisany: Podpisem elektronicznym Portalu Podatkowego
Nazwa / Nazwisko, Imię: XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Użytownik: XXXXXXXXXXXXXXX
Podpisano w dniu:
ID dokumentu: XXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dokument wygenerowany elektronicznie, nie wymaga podpisu.

06 lip 2016, 11:39
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
A wiecie co z innymi pełn. - UPL-1P, PPS-1 -czy gdzieś to rejestrować (gdzie?). Z nikąd pmocy  :mur:

06 lip 2016, 13:13
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Us_nip                    

Istniej możliwość wydrukowania z tego poziomu całego formularza PPO-1. Wydruk zawiera dodatkowo m. in. następujące informacje:

Myślałam akurat o odwrotnej sytuacji - żeby mieć w aktach potwierdzenie tego, że sprawdzałam czy pełnomocnictwo ogólne jest i go nie było.

Nie rozumiem dlaczego w sytuacji, gdy większość postępowań podatkowych prowadzona jest poza SSP, to właśnie tylko w SSP widać informacje o pełnomocnictwie. Do tej pory nie korzystałam z SSP, teraz będę z niego korzystać tylko do sprawdzenia, czy wysyłam pismo właściwej osobie. I w dodatku jak na razie nie mam pewności, czy prawidłowo tego pełnomocnictwa szukam.

Na szczęście dostałam też uprawnienia do CRPO, na razie wydaje się to bardziej wiarygodne.

06 lip 2016, 14:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
A co maja zrobić ci co nie mają uprawnień do SPP.

06 lip 2016, 17:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
Jak widać w Skarbowości mimo dobrej zmiany nic się nie zmieniło. Dalej trzeba robić coś czego nikt nie wyłożył. Współczuję Wam wszystkim takiego kierownictwa.  Mieli wszystkich w d i mają nadal. W MF hołduje stara żołnierska zasada " jak nie ma to na...chać". Czyli - Ma być zrobione szeregowy i twoja głowa jak to zrobisz. Nihil novi. A po staremu, współczuję pracy w tym resorcie.

06 lip 2016, 19:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 19:19

POSTY        40
Witam! Czy ktoś jest mi w stanie pomóc w sprawie pełnomocnictw PPS-1 i PPD-1? Chodzi mi konkretnie o to, jak w Waszych Urzędach się je rejestruje i w jakim programie i kto to robi? Jeszcze mam zapytanie, jak u Was postępuje się w przypadku gdy ktoś ubiega się o zaświadczenie o dochodach lub w zakresie spadku i chce upoważnić kogoś do odbioru takiego zaświadczenia, wówczas jaki wzór pełnomocnictwa stosujecie? Czy przyjmujecie zwykłe pisemne upoważnienie do odbioru.

19 lip 2016, 17:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2016, 22:17

POSTY        6
I pytanie z kompletnie innej beczki, wiecie może co kierowało autorami formularza elektronicznego, że uniemożliwili zgłaszanie PPO przez pełnomocnika dalszego?

19 lip 2016, 21:12
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
justice                    

A co maja zrobić ci co nie mają uprawnień do SPP.

Pracownicy Izb (bo to oni w większości nie mają dostępu do SSP) mają dostę do pełnomocnictw poprzez PUE. Administratorzy w Izbach zakładają profile wyznaczonym pracownikom na PUE (PP)

20 lip 2016, 07:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2013, 13:23

POSTY        17
Witam, a co robicie w przypadku gdy w SSP nie ma pełnomocnitwa ogólnego, natomiast w US takie w formie papierowej jest (zostało złożone przed 1 lipca). Czy w tym przypadku należy postępować tak, jakby pełnomocnictwa nie było? Zgodnie z wyjaśnieniami, pełnomocnictwo ogólne uzyskuje moc z chwilą rejestracji w CRPO, czy w związku z tym wszystkie wcześniejsze są już nieważne? Może to głupie pytanie, ale nigdzie nie umiem się doszukać odpowiedzi w tej kwestii.

20 lip 2016, 07:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 13:55

POSTY        10
Pełnomocnictwa dołączone do akt sprawy przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, a także ich urzędowo poświadczone odpisy oraz uwierzytelnione odpisy, uznaje się za pełnomocnictwa szczególne w rozumieniu art. 138e ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą. - Art. 24 ustawy z dnia 10.09.2015r. o zmianie ustawy - Ordynacja podatkowa oraz innych ustaw (Dz. U. z 2015r., poz. 1649).

20 lip 2016, 11:54
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
Asioka                    

A wiecie co z innymi pełn. - UPL-1P, PPS-1 -czy gdzieś to rejestrować (gdzie?). Z nikąd pmocy  :mur:

Osobny segregator i czekają na lepsze czasy.

29 lip 2016, 09:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
U nas są wprowadzane na ODP-1A . W uwagach wpisujemy, że dotyczy UPL-1P. Każdy widzi więc pełnomocnictwo w Poltax. PPS-1 jest do sprawy, więc jego miejsce jest w aktach.
Czy wie ktoś może czy można wydrukować pełnomocnictwo ogólne z SSP? Nie musi być takie jak oryginał, raczej chodzi o informację, że zostało złożone. Niestety przy sprawach wymiarowych nadal mamy akta, w które należy wpiąć informację o pełnomocnictwie. Wiem, wydruk można zrobić z PUE, ale nie każdy pracownik US ma tam dostęp. Trochę głupio wygląda wydruk ekranu z SSP.

02 sie 2016, 12:49
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2016, 18:36

POSTY        9
Co robicie w przypadku gdy na wniosku o przeksięgowanie podpisze się pełnomocnik , jeżeli złożone przez podatnika  pełnomocnictwo  jest pełnomocnictwem ogólnym  złożonym przed 1.07.2016r. ? Zgodnie z OP takie pełnomocnictwo jest traktowane jako szczególne. Wzywacie do złożenia braków formalnych ? Na podstawie jakich art.?

04 wrz 2016, 13:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona