Teraz jest 07 wrz 2025, 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Pobór oplaty od komorników za udostepnienie danych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2008, 12:55

POSTY        4
W moim US opłaty pobiera się na konto budżetowe "wpływy z różnych opłat" - §069 od informacji udzielonych w 2009r. czyli odpowiedź z US do komornika jest z datą 2009-...-... bez względu kiedy wpłynął wniosek. Wiem, że "najstarszy" wniosek, na który poszła odpowiedź w 2009r. jest z 24.12.2008r.

12 sty 2009, 17:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Panie z mojej izby dzwoniły dziś w sprawie opłaty i konta do ministerstwa. Stwierdzono, iż opłatę należy pobierać od wniosków, które wpłynęły w 2009, a co do konta to nie ten departament i sprawę przekażą. Wynikł inny problem, a mianowicie co wnioskami, których odpowiedź będzie udostępniana tylko na podstawie art. 15 ustawy o NIP, czy jest podstawa prawna do pobrania opłaty. Bo w Ordynacji mamy tylko do informacji udzielonych na podstawie 299 ordynacji. Myślą na ten temat i ustosunkują się do tego (mam nadzieję że piśmie).
Po rozmowie z MF będiemy brać opłatę od wniosków z 2009 - ale ja się z tym nie zgadzam. Moja szefowa też nie jest przekonana.
Jak będę miała jakieś wiadomości to napiszę.

12 sty 2009, 20:05
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

Wynikł inny problem, a mianowicie co wnioskami, których odpowiedź będzie udostępniana tylko na podstawie art. 15 ustawy o NIP, czy jest podstawa prawna do pobrania opłaty. Bo w Ordynacji mamy tylko do informacji udzielonych na podstawie 299 ordynacji. Myślą na ten temat i ustosunkują się do tego (mam nadzieję że piśmie).

Przyznam, że sam się nad tym zastanawiałem. Wątpliwości nie zniknęły. Poniżej przedstawię dość naciągane stanowisko za tym, żeby pobierać opłatę.

Skoro na podstawie ustawy o komornikach sądowych, co do zasady, za udostępnienie danych m. in. przez urzędy skarbowe pobierana jest opłata [z drobnymi wyjątkami np.: alimenty], a ordynacja podatkowa w art. 299. § 1 wspomina o aktach spraw podatkowych to należy przez to rozumieć także akta rejestracyjne /NIP/.
Jedyna wątpliwość, którą mam w tym przypadku to brak w ustawie o NIP [konkretnie w art. 15b] jednoznacznego odniesienia do zapisów zawartych w art. 299 ordynacji podatkowej. W końcu większość danych, o które występują komornicy "pochodzi" z akt NIP.

Jeżeli MF zajmie inne stanowisko to okaże się, że mimo wprowadzenia podstawy prawnej do OP pobierania opłaty od ponad 90% udzielonych informacji będzie nieodpłatne.

Dodano: 03 Sie 2009 12:54 pm

Pytanie nie dotyczy opłaty, ale jest ściśle związane z udostepnianiem informacji komornikom, więc:
Czy w przypadku, gdy wniosek o udostępnienie danych osobowych dotyczy osoby której nie ma w POLTAX przekazujemy zapytanie komornika do innego organu (wiemy z SERCA, gdzie figuruje) na podstawie art. 170 OP?
Dodam tylko, że we wniosku jest podany adres, który należy terytorialnie do US, w którym osoba nie figuruje.
Czy też należy tylko odpisać komornikowi "że nie figuruje" i nie ma podstawy prawnej do przekazania wniosku zgodnie z art. 170 OP.

Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 20:53 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2009, 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2