Mnożenie uciążliwości - Wnioski o udostępnienie danych ze zb
Autor
Treść postu
Witam!
Chciałbym sie dowiedzieć jak u Was wygląda sprawa wnoisków o udostepnienie danych ze zbiorów danych osobowych (i innych pism, które nie mają takiej nazwy), a przesyłane są przez komorników, prokuratury, sądy, policje, gminy, ośrodki pomocy społecznej, ZUS-y, KRUSY-y itp.
Zajmuje się tym praktycznie sam, bo tylko nieliczne pisma tego typu dostają inni pracownicy Urzędu (mały US, żeby było śmieszniej, jest to tylko moje zajęcie dodatkowe - skąd my to znamy), a w tym roku ilość pism (szczególnie zesłuzony jest tu miejscowy komornik sądowy) wzrosła już trzykrotnie (w zeszłym roku 250, teraz już prawie 800). Ale termin odpowiedzi wynosił miesiąc, a tu zmiany:
ustawa z dnia 24.V.2007 r. o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji orazniektórych innych ustaw (DZ.U. z 2007r. Nr 112, poz. 769) - zmiana do art. 2 ustawy określiła termin odpowiedzi do 7 dni (wejdszie w życie z dniem 28.V.2007 r.) Jak się na to zapatrujecie, bo mnie "witki opadają"... :mur:
Ostatnio edytowano 17 lis 2007, 14:05 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
17 lis 2007, 14:04
Obawiam się, że ten problem występuje wszędzie. Jesteśmy wprost zalewani korespondencją z zapytaniami. Czasami zastanawiam się czy jesteśmy us, czy jakąś wywiadownią handlową. Problem znan i jak to zwykle nikt nie kwapi się aby go rozwiązać. Kiedyś ZZ podejmowały inicjatywę ukrucenia zaświadczeń i nic z tego nie wyszło. Może przy obecnym, nowym kierownictwie powrócić do zaświadczeń i tych nieszczęsnych zapytań. W końcu od czego jesteśmy - od podatklów czy udzielania informacji - istna paranoja!
17 lis 2007, 14:21
A może tak udostępnić POLTAX (bo to o niego gównie chodzi), a właściwie MEGAPOLTAX (taki co będzie łączył dane z całego kraju) wszystkim obywatelom i instytucjom. A co! Przejrzyste Państwo.
A tak na poważnie - 7 dni. Ostatnio rozmawiałem z osobą pracującą niegdyś w kancelarii komorniczej. Wysyłanie tych pismy, to podobno typowy sposób na pokazywanie "górze", że coś się robi.... Smutne, ale to Polska właśnie...
17 lis 2007, 14:28
Komornicy , prokuratorzy i sądy to rzeczywiście zmora dla urzędów. Mało tego taka sekretarka z sądu pisze, że oczekuje odpowiedzi w terminie 3 dni! Żeby było śmieszniej to prosi o podanie jakie dochody Iksiński otrzymał w dni 22. 02 2005 roku. Gdy dzwonimy do sądu i pytamy o co chodzi, to ona oświadcza, że odpowiedź może być udzielona za tydzień. Komornicy poprzez naszą ciężką pracę zarabiają miliony. Pamiętajmy, że nie wszystkie dane możemy podać. Tylko te wynikające z naszej ewidencji. Zatem adresy, pesele winni komornicy żądać od ewidencji ludności, gdyż nie my jesteśmy od ich ewidencjonowania. My ewidencjonujemy NIP-y. Zastrzeżenia budzi również to, że żądają od nas adresów prowadzenia działalności. Mnie się wydaje, że o te dane też winni występować do ewidencji działalności. Ale wiadomym jest, że urzędy miasta by tak szybko nie udzielały odpowiedzi jak urzędy skarbowe. Prawdę powiedziawszy to winni tu są nasi przełożeni i wyższe instancje. Ci pierwsi boją się o stołki, a tym drugim nie zależy bo oni tego nie robią. Tak naprawdę to nikt tego dogłębnie nie zbadał i dokładnie nie ustalił o co pytać mogą komornicy urzędy skarbowe.
17 lis 2007, 22:00
ramzes
winni tu są nasi przełożeni i wyższe instancje
Szukasz winnych wokoło. A czy, jeżeli jesteś przekonany, że nie masz prawa podawać niektórych informacji to nie powinieneś po prostu odmówić ich podania. Tyle, że to trochę skomplikowane, bo można się komuś narazić, no i trzeba sklecić kawałek uzasadnienia. I obronić swoje stanowisko przed szefem.
17 lis 2007, 23:31
Masz racje FILIP, ale na to "skomplikowanie" naprawdę nie ma czasu.
18 lis 2007, 17:12
ramzes
...Tak naprawdę to nikt tego dogłębnie nie zbadał i dokładnie nie ustalił o co pytać mogą komornicy urzędy skarbowe.
No to jak można im ujawniać dane, jeśli nie wiadomo jakich informacji można im udzielić
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 18 lis 2007, 18:21 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
18 lis 2007, 18:21
wjawor
<!--quoteo(post=18542:date=17. 11. 2007 g. 22:00:name=ramzes)--><div class='quotetop'>(ramzes @ 17. 11. 2007 g. 22:00) [snapback]18542[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ...Tak naprawdę to nikt tego dogłębnie nie zbadał i dokładnie nie ustalił o co pytać mogą komornicy urzędy skarbowe.
No to jak można im ujawniać dane, jeśli nie wiadomo jakich informacji można im udzielić <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
No tak: ujawniamy dane niedogłębnie zbadane, a informacje niedokładnie ustalone.
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
18 lis 2007, 19:00
Art. 299. § 1. Organy podatkowe udostępniają informacje zawarte w aktach spraw podatkowych, z wyłączeniem informacji określonych w art. 182, organom i osobom wymienionym w art. 298.
§ 2. Organy podatkowe udostępniają informacje wynikające z akt spraw podatkowych w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych ustawach oraz ratyfikowanych umowach międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska.
§ 3. Informacje, o których mowa w § 1, udostępniane są również:
6) ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych - w celu realizacji zadań określonych w przepisach o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców;
7) Szefowi Krajowego Centrum Informacji Kryminalnych w celu realizacji jego zadań ustawowych;
komornikom sądowym w związku z toczącym się postępowaniem egzekucyjnym;
Uwaga od redakcji: Na podstawie ustawy z dnia 24.05.2007 r. o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2007 r. nr 112, poz. 769), z dniem 28.12.2007 r. pkt 8 otrzymuje brzmienie:
"8) komornikom sądowym w związku z toczącym się postępowaniem egzekucyjnym lub zabezpieczającym;"
Co oznacza akta podatkowe? Tu sięgamy do rzeczowego wykazy akt. Otóż tu może być wszystko albo prawie nic. Nikt tego dokładnie nie okresślił i stąd moje wywody.
18 lis 2007, 22:02
Witam Kochani piszę w związku z wejściem opłaty za udostępnienie danych komornikom. Mam pytania z tym związane.
1. Czy wzywać do opłaty do odpowiedzi, których udzielę w tym roku, a wnioski komorników wpłynęły w grudniu 2008? (moja izba nie wie, a w urzędach mi bliskich różnie, przepisów przejściowych brak). Jakie jest Wasze zdanie. 2. Na jakie konto ma być uiszczana opłata: konto podatkowe urzędu czy może na konto budżetowe.
A miało być tak pięknie!!!!!!!!!!!!!!!
08 sty 2009, 20:07
Nipomanka
Witam Kochani piszę w związku z wejściem opłaty za udostępnienie danych komornikom. Mam pytania z tym związane.
1. Czy wzywać do opłaty do odpowiedzi, których udzielę w tym roku, a wnioski komorników wpłynęły w grudniu 2008? (moja izba nie wie, a w urzędach mi bliskich różnie, przepisów przejściowych brak). Jakie jest Wasze zdanie. 2. Na jakie konto ma być uiszczana opłata: konto podatkowe urzędu czy może na konto budżetowe.
A miało być tak pięknie!!!!!!!!!!!!!!!
Kochanieńka, z możesz podać numer dziennika ustaw z rozporządzeniem Vincenta? Bo czekam na to jak na zbawienie i nic. Pozdrawiam.
08 sty 2009, 20:44
Dz.U. nr 237 poz.1664
____________________________________ always look on the bright side of life
08 sty 2009, 20:51
Dz. U Nr 237, poz. 1664
08 sty 2009, 20:53
Dodam, że w powyższych sprawach jutro moja izba będzie kontaktować się MF. Wiele się nie spodziewam, ale może???????????