Teraz jest 07 wrz 2025, 21:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
art. 262 OP 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 14:53

POSTY        155
Proszę o wyjaśnienie czy w świetle art.262 par.1 i 4 OP wzywając stronę w celu jej przesłuchania należy pouczyć ją o karze porządkowej za bezzasadne niestawiennictwo. Tzn. czy strona nie podlega takiej karze  czy też podlega karze za niestawiennictwo a nie podlega ukaraniu za odmowę przesłuchania wobec treści art.199 OP. Za pomoc z góry dzięki :piwo:

08 lis 2007, 20:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
przesłuchać stronę można tylko za jej zgodą. Jeśli ją wyrazi oczywiści. Jak nie wyrazi zgody, nie stawi się - nie można jej ukarać, tym bardziej nawet pouczać jej o tym

08 lis 2007, 22:11

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 262. § 1. Strona, pełnomocnik strony, świadek lub biegły, którzy mimo prawidłowego wezwania organu podatkowego:
1)   nie stawili się osobiście bez uzasadnionej przyczyny, mimo że byli do tego zobowiązani, lub
2)   bezzasadnie odmówili złożenia wyjaśnień, zeznań, wydania opinii, okazania przedmiotu oględzin lub udziału w innej czynności,
...
mogą zostać ukarani karą porządkową do 2.500 zł.

Art. 199. Organ podatkowy może przesłuchać stronę po wyrażeniu przez nią zgody. Do przesłuchania strony stosuje się przepisy dotyczące świadka, z wyłączeniem przepisów o środkach przymusu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Mamy też
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Art. 155. § 1. Organ podatkowy może wezwać stronę lub inne osoby do złożenia wyjaśnień, zeznań lub dokonania określonej czynności osobiście, przez pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla wyjaśnienia stanu faktycznego lub rozstrzygnięcia sprawy.

Art. 159. § 1. W wezwaniu należy wskazać:
...
3)   w jakiej sprawie i w jakim charakterze oraz w jakim celu osoba ta zostaje wezwana;
...
6)   skutki prawne niezastosowania się do wezwania.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

W wezwaniu należy wskazać, że ma się stawić na przesłuchanie, ale że zgodnie z art. 199 , ma prawo odmowy przeprowadznia tego dowodu w formie pisemnej lub osobiście w wyznaczonym terminie.

Pouczenie, iż nie stawienie się bez uzasadnionej przyczyny zagrażone jest karą się kłania.
Kara jeśli nie stawi się i nie wpłynie pismo odmawiajace zgody jak najbardziej też.
Karę otrzyma oczywiście nie stawienie się na wezwanie, a nie za odmowę przesłuchania. Fakt, iż przesluchanie strony odbywa sie tylko za jej zgodą, nie znaczy iz może "olewać" wezwania, a potem tłumaczyć, że i tak nie wyraziłby zgody na przeprowadzenie tego dowodu.

Ostatnio edytowano 08 lis 2007, 22:52 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2007, 22:48
Znawca

POSTY        155
Help :excl:  W świetle udzielonych odpowiedzi (sprzecznych) nadal mam wątpliwości :(

09 lis 2007, 07:33
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Wjawor ma rację - dla mnie logiczne i pełne wyjaśnienie.
Trzeba wyraźnie rozdzielić obowiązek strony do "reakcji" na wezwanie (gdzie art.262 par.1 pkt.1 w przypadku "nie stawienia się" wprowadza możliwość ukarania karą porządkową), od jej ustawowego uprawnienia do odmowy złożenia zeznań (art.199 zd.1).

09 lis 2007, 07:48
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315
art. 262 par. 4 Op: Kary porządkowej nie stosuje sie w przypadku przesłuchania strony w trybie art. 199.
Co oznacza, że jeżeli strona mimo prawidłowego wezwania organu podatkowego na przesłuchanie w trybie art. 199 nie stawi sie, nawet bez uzasadnionej przyczyny, to organ i tak nie może nałożyć na strone kary porządkowej.
Dlatego też jeżeli wzywamy strone wyłącznie na przesłuchanie na podstawie art. 199, nie możemy puczyć jej o karze porządkowej, gdyż te skutki prawne (art. 159 par.1 pkt 6) w tym przypadku i tak jej nie dotyczą.

Ale to tylko moje zdanie.

09 lis 2007, 07:59
Znawca

POSTY        155
[quote name='elsinore' post='18001' date='09. 11. 2007 g. 07:48']
Trzeba wyraźnie rozdzielić obowiązek strony do "reakcji" na wezwanie (gdzie art.262 par.1 pkt.1 w przypadku "nie stawienia się" wprowadza możliwość ukarania karą porządkową), od jej ustawowego uprawnienia do odmowy złożenia zeznań (art.199 zd.1).
[/quote]

Dlaczego zatem art.262 par.4 odnosi się w całości do par.1 ? (również pkt 1)

[quote name='mkeruj' post='18005' date='09. 11. 2007 g. 08:02']
[/quote]

Elsinore-dlaczego zatem art.262 par.4 odnosi się w całości do par.1 ? (również pkt 1)
[/quote]

[quote name='mkeruj' date='09. 11. 2007  g. 08:03' post='18005']
[/quote]

Elsinore-Dlaczego zatem art.262 par.4 odnosi się w całości do par.1 ? (również pkt 1)

09 lis 2007, 08:05
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Proszę o wyjaśnienie czy w świetle art.262 par.1 i 4 OP wzywając stronę w celu jej przesłuchania należy pouczyć ją o karze porządkowej za bezzasadne niestawiennictwo. Tzn. czy strona nie podlega takiej karze  czy też podlega karze za niestawiennictwo a nie podlega ukaraniu za odmowę przesłuchania wobec treści art.199 OP. Za pomoc z góry dzięki :piwo:

Wzywasz, a strona musi się stawić pod groźbą kary porządkowej. (ew. kks).
Po stawieniu się strony, spisujesz protokół (dane) i pouczasz o wszystkim co konieczne + o prawie odmowy.
Jeżeli strona wyraża zgodę, protokół rozpoczynasz od stwierdzenia np. Pouczony o treści art. 199 OP wyrażam zgodę na przesłuchanie mnie w charakterze strony.
Jeżeli nie wyrazi zgody, również umieszczasz to w protokóle, podpis strony i bay bay.

09 lis 2007, 08:05
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
No przyznaję się do błędu, a raczej pochopnego przeczytania zapisu art.262.

09 lis 2007, 08:09
Znawca

POSTY        155
Jak zwykle interpretacja tego przepisu wbrew pozorom nie jest taka prosta. Obecny wynik 3:2
( Czereśnia,Kasik,Elsinore : Wjawor, Supersaper) a ja mam dalej dylemat. :mur:

A może ktoś wrzuci na forum interpretację " mędrców" spejalizujących się w OP.

09 lis 2007, 08:24

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
mkeruj                    

Jak zwykle interpretacja tego przepisu wbrew pozorom nie jest taka prosta. Obecny wynik 3:2

A może ktoś wrzuci na forum interpretację " mędrców" spejalizujących się w OP.

No chyba już 2:3
( Czereśnia,Kasik: Elsinore, Wjawor, Supersaper) lub ewentualnie remis po decyzji Elsinore

O których "mędrców" Ci chodzi bo mam sporo komentarzy OP. I które stanowisko Ty chcesz bronić, to wybiorę "odpowiednią".  :D

09 lis 2007, 10:00
Znawca

POSTY        155
Wjawor- wrzuć  koncepcję broniącą rygoru odpowiedzialności strony za niestawiennictwo na wezwanie pod grożbą kary porządkowej.

09 lis 2007, 11:19
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Obecny wynik 3:2

wjawor                    

No chyba już 2:3
( Czereśnia,Kasik: Elsinore, Wjawor, Supersaper) lub ewentualnie remis po decyzji Elsinore

... przyznam szczerze, że już zgłupiałem  widząc szufladkowanie skromnej mej osoby... :mur:  
... ale jeśli moje stanowisko ma być decydujące, to spróbujcie wezwać mnie jako stronę w charakterze świadka, na okoliczność złożenia zeznań w zakresie omawianego dylematu, a jak już się nie stawię zobaczymy co dalej... :)

09 lis 2007, 11:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121
art. 262 § 4 daje stronie prawo do opuszczenia miejsca przeprowadzenia czynności, odmówienia wyjaśnień, a nawet nie stawienia się bez przyczyny bez konsekwencji w postaci kary porządkowej.
Może to i logiczne, bo skoro strona ma prawo do odmawy składania wyjaśnień tzn może w tym względzie nie współpracować z organem, to ten sam efekt (brak współpracy) osiąga poprzez niestawienictwo - więc dlaczego za to ma być ukarana.
.

Ostatnio edytowano 09 lis 2007, 12:19 przez majani, łącznie edytowano 1 raz

09 lis 2007, 12:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona