Witam, mam takie pytanko: jak prawidłowo należałoby doręczyć korespondencję w trybie art 148 par. 2 pkt 2 ustawy Ord. podatkowa - członkowi zarządu X sp. z o.o., który jest stroną postępowania jako osoba fizyczna. Zgodnie z ww. przepisem ustawodawca dopuścił możliwość doręczania pism: osobom fizycznym w miejscu ich pracy – osobie upoważnionej przez pracodawcę do odbioru korespondencji. Czy w takiej sytuacji korespondencja by została uznana za skutecznie doręczoną powinna być: 1) zaadresowana na osobę fizyczną ze wskazaniem nazwy i adresu pracodawcy, czy też za skuteczne doręczenie można by było również uznać 2) skierowanie do pracodawcy X sp. z o.o. pisma z prośbą o przekazanie dołączonej do niego korespondencji dla strony.
Według mnie stroną postępowania jest osoba fizyczna i to ona winna występować jako główny adresat na kopercie i zwrotnym potwierdzeniu odbioru - taką korespondencję możemy wówczas przekazać osobie upoważnionej przez pracodawcę do odbioru korespondencji. Co do drugiego sposobu doręczenia mam pewne wątpliwości, bowiem organ nie dysponowałby w tym przypadku potwierdzeniem odbioru konkretnej korespondencji kierowanej do strony postępowania tj. osoby fizycznej, w aktach sprawy byłoby tylko potwierdzenie odbioru pisma skierowanego do pracodawcy. Proszę o wasze opinie w tym temacie.
19 maja 2011, 20:49
Re: Doręczenie w miejscu pracy osoby fizycznej
Ja stosuję pomysł nr 1 np.: Jan Nowak X sp. z o.o. ul. Skarbowca 20 33-333 Pikutowo To czy pracownik firmy X jest w niej prezesem czy cieciem, jest całkowicie bez znaczenia.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.