Teraz jest 07 wrz 2025, 18:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Wykreślenie hipoteki 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 sie 2010, 07:25

POSTY        5
Post Wykreślenie hipoteki
witam mam pytanie, w jakiej formie wyrażana jest, w waszych urzędach, zgoda na wykreślenie hipoteki przymusowej- postanowieniem czy zwykłym pismem z okrągłą pieczęcią. W  jakiej formie odmowa wykreślenia - postanowienia?
:(

25 lut 2011, 14:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 15:32

POSTY        32
Raz się spotkałam z sytuacją gdzie ktoś się zwrócił to urzędu o wyrażenie zgody na wykreślenie hipoteki. w moim przypadku hipoteka obciążała nieruchomość zakupioną przez firmę X w postępowaniu upadłościowym. Poinformowałam więc firmę X (zwykłym pismem), że sprzedaż dokonana w postępowaniu upadłościowym spowodowała wygaśnięcie hipoteki przymusowej wpisanej na rzecz Skarbu Państwa, a podstawą do wykreślenia hipoteki jest prawomocny plan podziału sumy uzyskanej ze sprzedaży obciążonej nieruchomości. W związku z powyższym  zgoda naczelniczka nie jest wymagana.
A Ty jaką masz sytuację?  I o co chodzi z pieczęciami?

25 lut 2011, 17:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 sie 2010, 07:25

POSTY        5
dzięki za informacje, u nas zgoda na wykreślenie hipoteki zawsze zawiera okrągłą pieczęć urzędu- taką jak umieszcza się na tytule wykonawczym czy zaświadczeniu. Ja w tej chwili mam odmowę wykreślenia hipoteki (zaległość nie uregulowana) w jakiej formie dajesz odmowę -  czy ma ona formę postanowienia- czy inną

28 lut 2011, 07:24
Zaawansowany

REJESTRACJA25 lis 2006, 01:10

POSTY        76
u mnie była analogiczna sytuacja jak u ochkarolina
informacja poszła zwykłym pismem
"okrągła pieczęć" to rozumiem "pieczęć urzędowa" a tej urzywamy jedynie wtedy kiedy przepisy tak nakazują, na pewno nie na odpowiedź na wniosek o wykreślenie hipoteki

28 lut 2011, 18:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
tak robią w Olecku dla przykładu

http://www.olsztyn.is.gov.pl/2812/pliki ... usowej.pdf

"Załatwienie sprawy następuje poprzez wydanie oświadczenia o wyrażeniu zgody na wykreślenie hipoteki przymusowej. Sprawa jest załatwiana niezwłocznie po złożeniu wniosku". Brak trybu odwoławczego.

skora zgoda w formie oświadczenia to nie sądzę aby odmowa była w formie postanowienia.

01 mar 2011, 12:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32

u nas zgoda na wykreślenie hipoteki zawsze zawiera okrągłą pieczęć urzędu- taką jak umieszcza się na tytule wykonawczym czy zaświadczeniu.

zarówno tytuły wykonawcze, jak i zaświadczenia wystawiane są podstawie określonych wzorów, które zawierają miejsce na pieczęci urzędowe, a ich brak stanowi wadę.

Art. 17. § 1. ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji "O ile przepisy niniejszej ustawy nie stanowią inaczej, rozstrzygnięcie i zajmowane przez organ egzekucyjny lub wierzyciela stanowisko w sprawach dotyczących postępowania egzekucyjnego następuje w formie postanowienia"
Tylko, że hipoteka to nie postępowanie egzekucyjne.
ja bym była skłonna za zwykłym pismem i bez pieczęci urzędowej.

01 mar 2011, 12:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]