Teraz jest 07 wrz 2025, 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Skuteczne doręczenie upomnienia 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 20:07

POSTY        7
Post Skuteczne doręczenie upomnienia
Proszę o podpowiedź, mam wysłać upomnienie podatnikowi, który mieszka we Francji. Tylko taki adres podał w urzedzie - zaległość dotyczy podatku SD. Podatnik w Polsce ustanowił pełnomocnika w sprawie  - pełnomocnictwo dotyczy również spraw egzekucyjnych. Egzekucja nie przyjmie mi tytułu z doręczeniem upomnienia potwierdzonego przez pełnomocnika. Nie wiem, czy mogę wysłać upomnienie do Francji i w jaki sposób. Sprawa Bardzo pilna - proszę o pomoc.

29 gru 2010, 18:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 13:21

POSTY        36
Jeśli są spełnione warunki z ustawy egzekucyjnej dot. pomocy międzynarodowej, tj. zaległość nie starsza niż 5 lat, zaległość wraz z odsetkami (i ewentualnymi innymi zaległościami) przekracza łącznie równowartość 1500 euro, to upomnienie wysyła się za pośrednictwem Ministerstwa Finansów w trybie szczegółowo opisanym w ustawie egzekucyjnej, okolice art 66... Druki wystąpienia o udzielenie pomocy w doręczeniu przewidziane są w rozporządzeniu MF. Najlepiej idź do egzekucji, muszą się na tym znać, a jak nie pomogą to się jeszcze odezwij, prześlę na prywatną nr tel. to zadzwonisz i pogadamy.
Co do pełnomocnika, niestety nie, bo tu charakter czynności wymaga osobistego działania, a to wyłącza działanie przez pełnomocnika. Powodzenia, ewentualnie do usłyszenia.

29 gru 2010, 19:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 cze 2009, 16:25

POSTY        6
Z mojego doświadczenia wynika, że doręczenie upomnienia za pośrednictwem MF trwa nawet rok, jeśli w ogóle doręczą. Po doręczeniu upomnienia pozostaje kwestia wystawienia tytułu wykonawczego. Ostatnio dostaliśmy zwroty wszystkich tytułów wykonawczych z MF ponieważ stwierdzili że najpierw musi być wystawiony tytuł wykonawczy na osobę zagraniczną na terenie Polski (ciekawe gdzie skierować TW, skoro osoba zagraniczna nie przebywa na terytorium Polski i nie ma tutaj żadnego majątku), następnie stwierdzona przez egzekucję bezskuteczność, a dopiero póżniej może być wystawiony TW i przesłany za pośrednictwem MF do państwa obcego.
Komórki wymiarowe się napracują przy przenoszeniu odpowiedzialności na osoby trzecie, a i tak ze ściągalności-klapa. Takie ciekawe mamy przepisy.
Słyszałam , że niektóre urzędy doręczają upomnienie za granicę za pośrednictwem poczty i nie korzystają z pośrednictwa MF.

29 gru 2010, 21:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
My wysyłamy upomnienie bezpośrednio za pośrednictwem PP, tyle że doklejamy inne potwierdzenie odbioru. Ale z tytułami faktycznie jest problem

30 gru 2010, 07:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 20:07

POSTY        7
Jakie potwierdzenie doręczacie?

02 sty 2011, 10:01
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Gwiazda1                    

Jakie potwierdzenie doręczacie?

Poczta Polska posiada specjalne zagraniczne w dwóch językach potwierdzenia odbioru koloru pomarańczowego druk CN 7
POTWIERDZENIE odbioru/doręczenia/wypłaty/wpisu CN 7

03 sty 2011, 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]