Teraz jest 07 wrz 2025, 18:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Odmowa udostępnienia danych 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Odmowa udostępnienia danych
W art. 298 i 299 ustawy - Ordynacja podatkowa ustawodawca określił katalog podmiotów, którym organ podatkowy jest zobowiązany udostępnić informacje i/lub akta objęte tajemnicą skarbową.

Pytanie:
w jakiej formie dajecie odmowę udostępnienia danych podmiotowi, który nie ma prawa wystąpić o ich uzyskanie?

04 sie 2009, 20:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
Ja wysyłam najnormalniejsze pismo, w którym informuję komu możemy udzielać odp.

05 sie 2009, 11:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lip 2007, 17:50

POSTY        11
justpracownik                    

Tak samo. W treści dorzucam art. i treść, że na podstawie tych art. podmiot, który się zwraca nie jest uprawnionym do uzyskania informacji.

05 sie 2009, 12:20
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107
Us_nip                    

W art. 298 i 299 ustawy - Ordynacja podatkowa ustawodawca określił katalog podmiotów, którym organ podatkowy jest zobowiązany udostępnić informacje i/lub akta objęte tajemnicą skarbową.

Pytanie:
w jakiej formie dajecie odmowę udostępnienia danych podmiotowi, który nie ma prawa wystąpić o ich uzyskanie?

Każdy ma prawo wystąpić, nie każdy może otrzymać :rolleyes:

Dodano: 05 Sie 2009 11:37 am

justpracownik                    

Jaka jet podstawa prawna działania US, z ordynacji tego pisma :czytaj:

05 sie 2009, 12:35
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2009, 18:31

POSTY        5
Ja odmawiałem zazwyczaj zwykłym pismem. Generalnie ma tu zastosowanie kpa.

Cytaty z moich uzasadnień:
Zgodnie z art. 293 § 1 ustawy z dnia dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) indywidualne dane zawarte w deklaracji oraz innych dokumentach składanych przez podatników, płatników lub inkasentów objęte są tajemnicą skarbową.
Zgodnie z postanowieniami art. 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) w przypadku, gdy przepis odrębnej ustawy przewiduje dalej idącą ochonę danych osobowych, to stosuje się przepisy tej ustawy. W związku z tym należy stwierdzić, że dane osobowe osbób fizycznych i ich udostępnianie w zakresie objętym tajemnicą skarbową są chronione przede wszystkim przepisami ustawy Ordynacja podatkowa.

W związku z powyższym Naczelnik Urzędu Skarbowego we XXX odmawia udostępnienia żądanych informacji, bowiem podmiot składający wniosek nie występuje wśród podmiotów uprawnionych, wskazanych w art. 299 ustawy Ordynacja podatkowa.

lub też:

Zgodnie z art. 293 § 1 ustawy z dnia dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) indywidualne dane zawarte w deklaracji oraz innych dokumentach składanych przez podatników, płatników lub inkasentów objęte są tajemnicą skarbową.
Zgodnie z art. 13 § 1 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (t.j. Dz. U. z 2004 r., nr 269, poz. 2681) dokumentacja związana z nadaniem NIP oraz aktualizowaniem danych zawartych w zgłoszeniach identyfikacyjnych jest gromadzona i przechowywana w urzędach skarbowych. Zgodnie z treścią art. 15 § 1 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników dane zawarte w dokumentacji, o której mowa w art. 13 § 1 są również objęte tajemnicą skarbową.

W związku z powyższym Naczelnik Urzędu Skarbowego we XXX odmawia udostępnienia żądanych informacji, bowiem podmiot składający wniosek o udostępnienie danych nie występuje wśród podmiotów uprawnionych, wskazanych w art. 15 § 2 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników.

W zależności od tego kto, z jakich ewidencji i jakich danych żąda odmowy mogą być różne...

05 sie 2009, 17:49
Specjalista

POSTY        570
U nas też jest stosowane "zwykłe pismo". Zastanawia mnie, czy w odmowie nie powinno być pouczenia dla wnioskodawcy o przysługujących prawach do złożenia np. skargi do Izby (art. 227 kpa).

05 sie 2009, 18:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2009, 18:31

POSTY        5
Us_nip                    

U nas też jest stosowane "zwykłe pismo". Zastanawia mnie, czy w odmowie nie powinno być pouczenia dla wnioskodawcy o przysługujących prawach do złożenia np. skargi do Izby (art. 227 kpa).

Też o tym myślałem....
Pytanie tylko czy do Izby czy w niektórych przypadkach nie do GIODO.

05 sie 2009, 19:05
Specjalista

POSTY        570
nipowiec                    

Us_nip                    

Też o tym myślałem....
Pytanie tylko czy do Izby czy w niektórych przypadkach nie do GIODO.

Wg mnie zastosowanie miałby poniższy przepis:
Art. 229. Jeżeli przepisy szczególne nie określają innych organów właściwych do rozpatrywania skarg, jest organem właściwym do rozpatrzenia skargi dotyczącej zadań lub działalności:

1) rady gminy, rady powiatu i sejmiku województwa - wojewoda, a w zakresie spraw finansowych - regionalna izba obrachunkowa,

2) organów wykonawczych jednostek samorządu terytorialnego w sprawach należących do zadań zleconych z zakresu administracji rządowej - wojewoda,

3) wójta (burmistrza lub prezydenta miasta) i kierowników gminnych jednostek organizacyjnych, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - rada gminy,

4) zarządu powiatu oraz starosty, a także kierowników powiatowych służb, inspekcji, straży i innych jednostek organizacyjnych, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - rada powiatu,

5) zarządu i marszałka województwa, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - sejmik województwa,

6) wojewody w sprawach podlegających rozpatrzeniu według kodeksu - właściwy minister, a w innych sprawach - Prezes Rady Ministrów,

7) innego organu administracji rządowej, organu przedsiębiorstwa państwowego lub innej państwowej jednostki organizacyjnej - organ wyższego stopnia lub sprawujący bezpośredni nadzór,

8) ministra - Prezes Rady Ministrów,

9) organu centralnego i jego kierownika - organ, któremu podlega.

Może ktoś z czytelników (pracowników IS) miał taki przypadek?

05 sie 2009, 20:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Ja, podobnie jak poprzednicy, wysyłam zwykłe pismo przywołując odpowiednie przepisy, w których jest katalog podmiotów, którym informacji udzielić mogę. Na koniec piszę, że podmiot, który zwrócił się z zapytaniem nie jest ujęty w tym katalogu w związku z czym udzielić informacji mu nie mogę.

05 sie 2009, 20:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Nie rozumiem dlaczego w powyższych przypadkach ma mieć zastosowanie możliwość zażalenia. Podatnikom zawsze przysługuje skarga w rozumieniu kpa.

Art. 227. Przedmiotem skargi może być w szczególności zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie zadań przez właściwe organy albo przez ich pracowników, naruszenie praworządności lub interesów skarżących, a także przewlekłe lub biurokratyczne załatwianie spraw.
Art. 228. Skargi składa się do organów właściwych do ich rozpatrzenia.
Art. 229. Jeżeli przepisy szczególne nie określają innych organów właściwych do rozpatrywania skarg, jest organem właściwym do rozpatrzenia skargi dotyczącej zadań lub działalności:
     1) rady gminy, rady powiatu i sejmiku województwa - wojewoda, a w zakresie spraw finansowych - regionalna izba obrachunkowa,
     2) organów wykonawczych jednostek samorządu terytorialnego w sprawach należących do zadań zleconych z zakresu administracji rządowej - wojewoda,
     3) wójta (burmistrza lub prezydenta miasta) i kierowników gminnych jednostek organizacyjnych, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - rada gminy,
     4) zarządu powiatu oraz starosty, a także kierowników powiatowych służb, inspekcji, straży i innych jednostek organizacyjnych, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - rada powiatu,
     5) zarządu i marszałka województwa, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - sejmik województwa,
     6) wojewody w sprawach podlegających rozpatrzeniu według kodeksu - właściwy minister, a w innych sprawach - Prezes Rady Ministrów,
     [b]7) innego organu administracji rządowej, organu przedsiębiorstwa państwowego lub innej państwowej jednostki organizacyjnej - organ wyższego stopnia lub sprawujący bezpośredni nadzór,[/b]
     8) ministra - Prezes Rady Ministrów,

9) organu centralnego i jego kierownika - organ, któremu podlega.

Art. 230. Do rozpatrzenia skargi dotyczącej zadań i działalności organizacji społecznej właściwy jest organ bezpośrednio wyższego stopnia tej organizacji, a w stosunku do organu naczelnego organizacji - Prezes Rady Ministrów lub właściwi ministrowie sprawujący nadzór nad działalnością tej organizacji.

05 sie 2009, 22:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]