Ponownie muszę się z Tobą nie zgodzić

Być może tak to odbierasz, ale ja na forum ( w życiu staram się też podobnie ) nie zgadzam się i polemizuję z poglądami, a nie z ludźmi. Gdy coś czytam na forum nie patrzę na nick, a na treść postu. I odwrotnie, gdy zauważę, że np. Helvet, Nadir, Inspektor, Kominiarz, czy Ty coś napisaliście nie odczuwam konieczności zabrania głosu, jeśli problem poruszony mnie nie zainteresuje i nie sprowokuje do wyrażenia swojego zdania.
Nasze stanowiska są w tej sprawie zbliżone. Obaj uważamy, że sens ściągania od podatnika kwoty 5 zł wydając przy tym ok. 20 zł to niezbyt sensowne postępowanie.
I każdy US ma w tym zakresie wypracowane procedury. Ja natomiast zwróciłem przy tej okazji uwagę na to, że nie może tu być automatyzmu. Zapytaj w takim razie tych wszystkich, którzy wpłacają z rozliczenia rocznego po kilka złotych, bo uważają, że jest to ich obowiązek. Jak oni podeszliby do rezygnacji organów podatkowych z dochodzenia takich kwot od innych, którzy się pomylili lub świadomie nas olali.
Zasada zaufania do państwa polega m.in. na tym, iż obywatel ma mieć pewność, że każdy kto znajdzie się w identycznym stanie faktycznym zostanie potraktowany identycznie ( w naszym przypadku każdy ma zapłacić daninę równą jego zobowiązaniu, a nie mniejszą czy większą o kilka złotych, pod rygorem przymusu państwowego ).