Teraz jest 07 wrz 2025, 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
wycofanie pełnomocnictwa 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2008, 15:24

POSTY        1
Podatnik ustanowił pełnomocnika, w związku z czym decyzję podatkową wysłałem na adres pełnomocnika.
Po 12 dniach od nadania decyzji na poczcie podatnik wypowiedział pełnomocnictwo ,poinformował mnie o tym na piśmie i powołał nowego pełnomocnika.

Myślę że po kilkunastu kolejnych dniach ponowi tę operację .
Koniec roku niedługo a zobowiązanie przedawnia się z ostatnim dniem tego roku.
Poradźcie Co robić ???

18 gru 2008, 21:43
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Podatnik ustanowił pełnomocnika, w związku z czym decyzję podatkową wysłałem na adres pełnomocnika.
Po 12 dniach od nadania decyzji na poczcie podatnik wypowiedział pełnomocnictwo ,poinformował mnie o tym na piśmie i powołał nowego pełnomocnika.

Myślę że po kilkunastu kolejnych dniach ponowi tę operację .
Koniec roku niedługo a zobowiązanie przedawnia się z ostatnim dniem tego roku.
Poradźcie Co robić ???

Nic. Czekaj na skuteczne doręczenie.
Alternatywa - czyli wysłanie decyzji do wszyskich obywateli RP - jest mało realna. Możesz jeszcze spróbowac doręczyć papier osobiście obecnemu pełnomocnikowi (kolejny egzemplarz).

18 gru 2008, 22:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2006, 20:13

POSTY        35
Ciekawy problem. Doręczenie zastępcze - jak sądzę, więc powstaje problem, czy w dacie tego doręczenia (art. 150 par. 2 in fine OP) decyzję otrzyma osoba  będąca pełnomocnikiem.
Moim zdaniem należy spróbować doreczyc decyzję osobiście nowemu pełnomocnikowi. Weż kolegę, samochód i mu ją zawiex. Jeżeli będzie niedostępny spróbuj ponownie. Z kazdej takiej próby notatka służbowa do akt. Jeżeli się nie uda bo np. pełnomocniok wyjechał już na święta na nartydo Austrii, to moim zdaniem nie powoduje to negatywnych skutków dla kwestii doręczenia.
Przyjąłbym  założenie, że strona zmieniła pełnomocnika z zamiarem uniknięcia doręczenia decyzji. W dacie wysłania był ustanowiony w sprawie pełnomocnik i 2 razy ten pełnomocnik miał awizowaną przesyłkę. Organ nie mógł zrobić nic ponadto co uczynił. Z tzw. ostrożności procesowej próbował doręczyć pismo nowemu pełnomocnikowi co bez winy organu się nie udało. Uznałbym działanie strony polegające na zmianie pełnomocnika za bezskuteczne w zakresie doręczeń. Może przepis art. 94 par. 2 zd. 2 kpc będzie miał zastosowanie?

18 gru 2008, 22:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]