Teraz jest 07 wrz 2025, 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Co robicie z aktualizacją NIP-3 od emigrantów? 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

...Znakomita część tych co wyjeżdżają to są BYLI podatnicy i wyjeżdżają najczęściej za pracą, a w momencie wyjazdu nie mają statusu popdatnika, więc jako tacy nie podlegają obowiazkom z ustawy o NIP.

-podatek od nieruchomości;
-podatek rolny;
-podatek "Belki"
wystarczy, że na jakimś koncie dopisywane są im odsetki, a od nich potrącany podatek to już są podatnikami, czasem trafi się jakieś pcc, z tym nie podleganiem to nie taka oczywista sprawa.
Poza tym status podatnika jest istotny w momencie nadawania NIP, potem to już istnieje 30 dniowy termin do informowania o zmianach zachodzących w danych rejestracyjnych.

Ostatnio edytowano 08 gru 2007, 02:11 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

08 gru 2007, 02:06
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Ciekawa jestem na jakiej podstawie wymagane jest aktualizowanie adresu zamieszkania na zagraniczny przez wszystkich ludzi opuszczających nasz kraj. To jest ewidencja podatników, a nie ewidencja ludności. Znakomita część tych co wyjeżdżają to są BYLI podatnicy i wyjeżdżają najczęściej za pracą, a w momencie wyjazdu nie mają statusu popdatnika, więc jako tacy nie podlegają obowiazkom z ustawy o NIP. Właściwość DUS dla aktualizacji NIP dla podatników, taka jak dla zeznania jest według mnie oczywistą nadinterpretacją, niezgodną z zapisami ustawy.

Tak na marginesie to totalnym nieszczęsciem jest rozbicie prawa na branżowośc stosowania w zależności od sektora i danego Urzędu .Stosowanie pewnych przepisów i pomijanie innych. Tak konkretniej to spróbujcie przetłumaczyć niemcowi lub belgowi (tam jest też obowiązek meldunkowy ) ,że w RP obowiązuję meldunek ale... nikt Ci nic nie zrobi jak jesteś zameldowany fikcyjnie lub nie zameldowany- ani policjant ani urzędnik skarbowy .Wydawałoby się też ,że urzędnik państwowy jak dowie się o przestępstwie lub wykroczeniu(t.j. nie stosowanie się obywatela do obowiązującej ustawy o meldunku ) powinien zawiadomić prokuraturę .Choć nie wiem czy obowiązuje to bezpośrednio urzędnika, który się dowiedział czy NUS

09 gru 2007, 11:37

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Wydawałoby się też ,że urzędnik państwowy jak dowie się o przestępstwie lub wykroczeniu(t.j. nie stosowanie się obywatela do obowiązującej ustawy o meldunku ) powinien zawiadomić prokuraturę .Choć nie wiem czy obowiązuje to bezpośrednio urzędnika, który się dowiedział czy NUS

Obowiązuje instytucję ( art. 304 par 2 kpk ), a jej pracownika ( urzędnika, funkcjonaruiusza publicznego - w ramach obowiązków służbowych i w ramach odpowiedzialności z nich wynikającej ).

Ostatnio edytowano 09 gru 2007, 11:51 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2007, 11:50
Specjalista

POSTY        788

<!--quoteo(post=20265:date=09. 12. 2007 g. 11:37:name=jan)--><div class='quotetop'>(jan @ 09. 12. 2007 g. 11:37) [snapback]20265[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...Wydawałoby się też ,że urzędnik państwowy jak dowie się o przestępstwie lub wykroczeniu(t.j. nie stosowanie się obywatela do obowiązującej ustawy o meldunku ) powinien zawiadomić prokuraturę .Choć nie wiem czy obowiązuje to bezpośrednio urzędnika, który się dowiedział czy NUS

Obowiązuje instytucję ( art. 304 par 2 kpk ), a jej pracownika ( urzędnika, funkcjonaruiusza publicznego - w ramach obowiązków służbowych i w ramach odpowiedzialności z nich wynikającej ).
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A terminy:
- "...niska szkodliwość społeczna..." to w "uzasadnieniu odmowy wszczęcia";
- "No i co ty popaprańcu?" jako komentarz podatnika po sprawie (grzeczniejszego);
to Wam coś mówią?
<_<

09 gru 2007, 12:15
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107

<!--quoteo(post=20068:date=07. 12. 2007 g. 11:52:name=Elda)--><div class='quotetop'>(Elda @ 07. 12. 2007 g. 11:52) [snapback]20068[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...Znakomita część tych co wyjeżdżają to są BYLI podatnicy i wyjeżdżają najczęściej za pracą, a w momencie wyjazdu nie mają statusu popdatnika, więc jako tacy nie podlegają obowiazkom z ustawy o NIP.

-podatek od nieruchomości;
-podatek rolny;
-podatek "Belki"
wystarczy, że na jakimś koncie dopisywane są im odsetki, a od nich potrącany podatek to już są podatnikami, czasem trafi się jakieś pcc, z tym nie podleganiem to nie taka oczywista sprawa.
Poza tym status podatnika jest istotny w momencie nadawania NIP, potem to już istnieje 30 dniowy termin do informowania o zmianach zachodzących w danych rejestracyjnych.
Krychu według Ciebie mam obowiązek aktualizacyjny z ustawy o NIP, bo 6 lat temu pracowałam przez m-c na umowę zlecenie i wówczas podlegałam tej ustawie? W ten sposób stałam się podatnikiem do końca życia? Ciekawe podejście do tematu. Może pomyliło Ci się obowiązywanie decyzji o nadaniu NIP ze statusem podmiotu. Przemyśl to przy przedświątecznych porządkach.

10 gru 2007, 09:41

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

... W ten sposób stałam się podatnikiem do końca życia? Ciekawe podejście do tematu. Może pomyliło Ci się obowiązywanie decyzji o nadaniu NIP ze statusem podmiotu. Przemyśl to przy przedświątecznych porządkach.

Idąc dalej, po 5 letniej przerwie w uzyskiwaniu jakichkolwiek dochodów, obowiązek aktualizacyjny powstanie dopiero po ponownym ich uzyskaniu ?
Przez 5 lat spokojnie można wędrować po kraju ( i nie tylko ) bez żadnych obowiązków wobec US.
Faktycznie ciekawe, i co gorsze nawet się broni, może czas coś zmienić w ustawie o NIPach, bo dopóki emigranci nie zaczną wracać, to nam się tych "martwych dusz" porobiło. oj, porobiło :(

Ostatnio edytowano 10 gru 2007, 10:35 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

10 gru 2007, 10:33
Specjalista

POSTY        788

<!--quoteo(post=20392:date=10. 12. 2007 g. 09:41:name=Elda)--><div class='quotetop'>(Elda @ 10. 12. 2007 g. 09:41) [snapback]20392[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
... W ten sposób stałam się podatnikiem do końca życia? Ciekawe podejście do tematu. Może pomyliło Ci się obowiązywanie decyzji o nadaniu NIP ze statusem podmiotu. Przemyśl to przy przedświątecznych porządkach.

Idąc dalej, po 5 letniej przerwie w uzyskiwaniu jakichkolwiek dochodów, obowiązek aktualizacyjny powstanie dopiero po ponownym ich uzyskaniu ?
Przez 5 lat spokojnie można wędrować po kraju ( i nie tylko ) bez żadnych obowiązków wobec US.
Faktycznie ciekawe, i co gorsze nawet się broni, może czas coś zmienić w ustawie o NIPach, bo dopóki emigranci nie zaczną wracać, to nam się tych "martwych dusz" porobiło. oj, porobiło :(
Zawsze można wysłać Zielonkę za Tobą, żebyśmy wiedzieli przy którym filarze obecnie korzystasz z hot-spota. :D

10 gru 2007, 13:26
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2