Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Związanie organu podatkowego interpretacją wydaną na przepis 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA09 kwi 2007, 11:58

POSTY        91
US wydał postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego. W postanowieniu uznał stanowisko podatnika za nieprawidłowe. Dyrektor IS w wyniku zażalenia wydał decyzję odmawiającą uchylenia przedmiotowego postanowienia. W konsekwencji podatnik wykazał w deklaracji i zapłacił wysokie zobowiązanie podatkowe. Wobec pojawiających się rozstrzygnięć sądów administracyjnych ( w szczególności ostatniego dotyczącego dostawy gruntów) podatnik złożył korektę deklaracji i wniosek o stwierdzenie nadpłaty.

Pytanie: Czy Naczelnik US może przychylić sie do wniosku podatnika i dokonać zwrotu nadpłaty? Czy też powinien odmówić będą związanym udzieloną interpretacją zgodnie z art. 14b § 2 OP (stan prawny z przed 1 lipca 2007 r.).

31 paź 2007, 14:52
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315
Moim zdaniem powinien odmówić stwierdzenia nadpłaty, wydając stosowną decyzję, od której podatnik ma prawo odwołać się. Z punktu widzenia US chyba jest to najlepsze rozwiązanie.

Ja natomiast mam trochę inny problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać.
US wydał postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatowego, Dyrektor IS utrzymał to postanowienie. WSA uchylił decyzję IS oraz postanowienie US, wskazując, że także stanowisko podatnika zawarte we wniosku było błędne.

Czy US powinien wydać ponownie postanowienie, przyjmując interpretcję zawartą w wyroku WSA, czy też sprawa jest już zamknięta tym wyrokiem i zarówno podatnik jak i organ podatkowy powinni się do niego zastosować?

Moim zdaniem US nie powinien już wydawać drugiego postanowienia, ale podatnik się tego domaga.

01 lis 2007, 11:15
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Moim zdaniem powinien odmówić stwierdzenia nadpłaty, wydając stosowną decyzję, od której podatnik ma prawo odwołać się. Z punktu widzenia US chyba jest to najlepsze rozwiązanie.

Ja natomiast mam trochę inny problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać.
US wydał postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatowego, Dyrektor IS utrzymał to postanowienie. WSA uchylił decyzję IS oraz postanowienie US, wskazując, że także stanowisko podatnika zawarte we wniosku było błędne.

Czy US powinien wydać ponownie postanowienie, przyjmując interpretcję zawartą w wyroku WSA, czy też sprawa jest już zamknięta tym wyrokiem i zarówno podatnik jak i organ podatkowy powinni się do niego zastosować?

Moim zdaniem US nie powinien już wydawać drugiego postanowienia, ale podatnik się tego domaga.

Co do kwestii poruszonej przez ole1979 zgadzam się z Tobą, iż US winien przeprowadzić postępowanie podatkowe w sprawie stwierdzenia / odmowy stwierdzenia nadpłaty.
Co do kwestii związanej z uchyleniem przez WSA decyzji IS (i postanowienia US) w sprawie interpretacji w trybie art.14 o.p. zastanawiam się nad przepisem ustawy o postępowaniu przed sądami administracyjnymi:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 146. § 1. Sąd, uwzględniając skargę na akt lub czynność, o których mowa w art. 3 § 2 pkt 4 i 4a, uchyla ten akt lub interpretację albo stwierdza bezskuteczność czynności.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Skoro sąd uchylił interpretację - to (chyba) obecnie nie ma (w sensie prawnym) żadnego orzeczenia organu podatkowego (postanowienie US / decyzja IS) odnoszącego się do złożonego wniosku o interpretację przepisów prawa podatkowego, a co za tym zachodzi konieczność ponownego orzeczenia w tym zakresie.

02 lis 2007, 13:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
"WSA uchylił decyzję IS oraz postanowienie US, wskazując, że także stanowisko podatnika zawarte we wniosku było błędne."
Skoro WSA uchylił decyzję IS oraz postanowienie US, to na dzień dzisiejszy mamy wniosek o interpretację prawa podatkowego, który wszczął postępowanie w sprawie wydania interpretacji. Możemy wezwać do uzupełnienia wniosku, bądź od razu wydać interpretację. Nic nie piszesz, czy WSA zajęło w tej sprawie stanowisko.

02 lis 2007, 17:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]