Teraz jest 05 wrz 2025, 13:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Nadpłata po nowelizacji 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Re: Nadpłata po nowelizacji
Hmmm a teraz wyczytałam, że obie decyzje to jedna i ta sama, że nie ma decyzji stwierdzającej tylko określająca, o której jest mowa, że to stwierdzająca :) masło maślane

A zapytam jeszcze, czy jeśli podatnik opłacił podatek w kwocie jaką miał do zapłaty, ale później np. sprzedał ziemię lub nabył i ma ulgę, to kwota która pozostanie po zrobieniu odpisów będzie nadpłatą?

No i w jakim celu pisze się w podstawie te uchwały o obniżeniu cen żyta itp.? Czy to konieczne?
I chyba teraz jest ustawa o podatkach i opłatach lokalnych dz.u.2016, poz.716. To zapewne trzeba poprawić

28 lip 2016, 08:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
evelaina                    

Hmmm a teraz wyczytałam, że obie decyzje to jedna i ta sama, że nie ma decyzji stwierdzającej tylko określająca, o której jest mowa, że to stwierdzająca :) masło maślane

decyzja stwierdzająca nie jest tożsama z określającą, ale jak już wcześniej pisałem w Twoim przypadku (w opłacie za gospodarowanie odpadami komunalnymi) nie twierdzę, że ma to być decyzja określająca;

II FSK 1315/15 - Wyrok NSA
Reasumując, w świetle wykładni systemowej art. 75 § 1 i 2 o.p. nieskuteczne jest złożenie wniosku o stwierdzenie nadpłaty, w sytuacji gdy kwota zobowiązania wynika z decyzji podatkowej, o której mowa w art. 21 § 1 pkt 2 o.p. Wniosek nie wszczyna postępowania w sprawie stwierdzenia nadpłaty, a organ podatkowy zobligowany jest do zastosowania art. 165a o.p. Podatnik może uzyskać zwrot podatku określonego w takiej decyzji jedynie wówczas, gdy doprowadzi do jej uchylenia lub zmiany w drodze odwołania lub jednego z trybów nadzwyczajnych (art. 240, 247, 254 o.p.), a organy podatkowe nie są upoważnione do wcześniejszego prowadzenia postępowania w przedmiocie nadpłaty, które podatnik próbuje zainicjować poprzez sformułowanie wniosku o stwierdzenie nadpłaty. Natomiast w przypadku wskazanym w skardze kasacyjnej, kiedy to każdy ze współwłaścicieli nieruchomości wpłaciłby całą kwotę podatku od nieruchomości, ustaloną w decyzji podatkowej, organ podatkowy jest zobligowany do wszczęcia postępowania w przedmiocie nadpłaty z urzędu, zgodnie z obowiązkiem ciążącym na nim na mocy art. 74a o.p.

niektórzy utożsamiają decyzję określającą z decyzją stwierdzającą nadpłatę, co moim zdaniem jest błędne
Autorzy:        Stefan Babiarz, Bogusław Gruszczyński
Tytuł:        Komentarz do art.74(a) ustawy - Ordynacja podatkowa

Decyzja określająca wysokość nadpłaty i decyzja stwierdzająca nadpłatę (por. np. art. 75 § 4) to dwie nazwy oznaczające tę samą decyzję, wydaną na podstawieart. 74a (szerzej na ten temat zob. uwaga 2 do art. 77)

evelaina                    

A zapytam jeszcze, czy jeśli podatnik opłacił podatek w kwocie jaką miał do zapłaty, ale później np. sprzedał ziemię lub nabył i ma ulgę, to kwota która pozostanie po zrobieniu odpisów będzie nadpłatą?

jeżeli wpłata przewyższa ustalone na dany rok zobowiązanie podatkowe to tak będzie to nadpłata (ja cały czas odnoszę się do podatków, a ściślej do podatków powstających w drodze doręczenia decyzji ustalającej pod. rolny, od nieruchomości etc.), i nie twierdzę, że w opłacie śmieciowej jest tak samo

evelaina                    

No i w jakim celu pisze się w podstawie te uchwały o obniżeniu cen żyta itp.? Czy to konieczne?

nie, w zupełności wystarczy "art. 72 §1 pkt 1, art. 73 §1 pkt 1, art. 74a, w związku z art. 207 i art. 210 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2015 r.,poz. 613 z późn. zm."

28 lip 2016, 19:05
Znawca

POSTY        198
Zatem w moim przypadku, kiedy nadpłata powstała w wyniku sprzedaży ziemi lub ulgi inwestycyjnej ( ponieważ wcześniej był opłacony podatek zgodnie z decyzją na 2016r.) mam napisać decyzję określającą czy stwierdzającą nadpłatę i dopiero wtedy ją zwrócić?

29 lip 2016, 06:53
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
decyzja określającą i dopiero zwrot, w takiej sytuacji nie możesz wydać decyzji stwierdzającej...

29 lip 2016, 08:03
Znawca

POSTY        198
A czy wydanie decyzji wstrzymuje bieg należnych odsetek od nadpłaty?

01 sie 2016, 08:42
Znawca

POSTY        198
I jak liczyć opłatę za przekaz pocztowy może wiesz, bo muszę tak zwrócić. Czy mogę np. odsetki które już od nadpłaty będą przeznaczyć na koszt przekazu?
Przykładowo nadpłata jest 500 zł, przekaz się liczy 5,30 zł + 1% kwoty czyli 9,30 zł za przekaz i wtedy do zwrotu 390,70 zł?

01 sie 2016, 09:13
Amator

REJESTRACJA04 sty 2019, 12:23

POSTY        28
Witam! Mam dylemat. Podatnik po wezwaniu złożył korektę deklaracji wraz z wnioskiem o zwrot nadpłaconego podatku. Moje pytanie brzmi czy jest konieczność wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę. Nadmieniam chodzi o osobę prawną.

30 paź 2019, 10:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
zuzanka15                    

Witam! Mam dylemat. Podatnik po wezwaniu złożył korektę deklaracji wraz z wnioskiem o zwrot nadpłaconego podatku. Moje pytanie brzmi czy jest konieczność wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę. Nadmieniam chodzi o osobę prawną.

Potencjalnie może mieć zastosowanie art. 75 par. 4 Op - pod warunkiem, że korekta nie budzi wątpliwości.

31 paź 2019, 07:29
Amator

POSTY        28
Dziękuję za odpowiedź. Skorygowane deklaracje nie budzą wątpliwości organu podatkowego ponieważ organ podatkowy wezwał podatnika do złożenia korekt deklaracji. Po wezwaniu podatnik skorygował deklarację wraz z pismem o zwrot nadpłaty.

31 paź 2019, 10:02
Amator

POSTY        28
Witam!
Mam kolejny problem z nadpłatą. Na koncie podatkowym figuruje nadpłata. Wniosek o zwrot nadpłaty złożyła córka podając swój numer rachunku bankowego. Do złożonego wniosku dołączyła zaświadczenie z Sądu gdyż stała się opiekunem ubezwłasnowolnionego Podatnika. Jak powinna wyglądać decyzja i czy można zwrócić taką nadpłatę?

26 lis 2019, 11:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
zuzanka15                    

Witam!
Mam kolejny problem z nadpłatą. Na koncie podatkowym figuruje nadpłata. Wniosek o zwrot nadpłaty złożyła córka podając swój numer rachunku bankowego. Do złożonego wniosku dołączyła zaświadczenie z Sądu gdyż stała się opiekunem ubezwłasnowolnionego Podatnika. Jak powinna wyglądać decyzja i czy można zwrócić taką nadpłatę?

WNS-ZN z powodem 8

26 lis 2019, 12:41
Amator

POSTY        28
Nie rozumiem odpowiedzi.

26 lis 2019, 13:55
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
W wymiarze trzeba wprowadzić dokument WNS-ZN (podobnie jak wprowadza się zajęcia komornicze) - po to, aby można było zwrócić nadpłatę na konto upoważnionej osoby.

Co do samej nadpłaty - czy ona powstała:
- z błędnie dokonanej wpłaty?
- ze złożonej korekty?

26 lis 2019, 18:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3