Teraz jest 07 wrz 2025, 21:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Art. 82 ustawy Ordynacja Podatkowa 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 14:26

POSTY        22
Post Art. 82 ustawy Ordynacja Podatkowa
Pytanie: kiedy i wjakim trybie oraz na podstawie jakich przepisów OP NUS może wystąpić do banku o informacje o rachunkach podatników i obrotach /operacjach/ na nich?

07 gru 2006, 18:30

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Procedurę uzyskiwania informacji z banków i instytucji finansowych znajdziesz w OP tu:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 182. § 1. Jeżeli z dowodów zgromadzonych w toku postępowania podatkowego wynika potrzeba uzupełnienia tych dowodów lub ich porównania z informacjami pochodzącymi z banku, bank jest obowiązany na pisemne żądanie naczelnika urzędu skarbowego lub naczelnika urzędu celnego do sporządzenia i przekazania informacji dotyczących strony postępowania w zakresie:
1)  posiadanych rachunków bankowych lub rachunków oszczędnościowych, liczby tych rachunków, a także obrotów i stanów tych rachunków;
2)  posiadanych rachunków pieniężnych lub rachunków papierów wartościowych, liczby tych rachunków, a także obrotów i stanów tych rachunków;
3)  zawartych umów kredytowych lub umów pożyczek pieniężnych, a także umów depozytowych;
4)  nabytych za pośrednictwem banków akcji Skarbu Państwa lub obligacji Skarbu Państwa, a także obrotu tymi papierami wartościowymi;
5)  obrotu wydawanymi przez banki certyfikatami depozytowymi lub innymi papierami wartościowymi.
§ 2. (118) Przepisy § 1 stosuje się odpowiednio do zakładów ubezpieczeń, funduszy inwestycyjnych i banków prowadzących działalność maklerską, w zakresie prowadzonych indywidualnych kont emerytalnych, a także do domów maklerskich oraz spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych.
§ 3. Towarzystwa funduszy inwestycyjnych na pisemne żądanie naczelnika urzędu skarbowego lub naczelnika urzędu celnego są obowiązane do sporządzania informacji o umorzonych jednostkach uczestnictwa. Przepis § 1 w części dotyczącej wystąpienia z żądaniem stosuje się odpowiednio.
§ 4. Żądanie udzielenia informacji, o którym mowa w § 1, następuje w drodze postanowienia.

Art. 183. Z żądaniem sporządzenia i przekazania informacji, o których mowa w art. 182, naczelnik urzędu skarbowego lub naczelnik urzędu celnego może wystąpić po uprzednim wezwaniu do udzielenia informacji z tego zakresu albo do upoważnienia odpowiednio naczelnika urzędu skarbowego lub naczelnika urzędu celnego do wystąpienia do instytucji finansowych o przekazanie tych informacji, a strona w wyznaczonym terminie:
1)  nie udzieliła informacji;
2)  nie upoważniła odpowiednio naczelnika urzędu skarbowego lub naczelnika urzędu celnego do wystąpienia do instytucji finansowych o przekazanie informacji;
3)  udzieliła informacji, które wymagają uzupełnienia lub porównania z informacjami pochodzącymi z instytucji finansowej.

Art. 184. § 1. Naczelnik urzędu skarbowego lub naczelnik urzędu celnego, występując z żądaniem, o którym mowa w art. 182, powinien zwracać szczególną uwagę na zasadę szczególnego zaufania pomiędzy instytucjami finansowymi a ich klientami.
§ 2. W żądaniu określa się zakres informacji oraz termin ich przekazania. Przepis art. 82 § 4 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Żądanie zawiera ponadto:
1)  wskazanie przesłanek uzasadniających konieczność uzyskania informacji objętych żądaniem;
2)  dowody potwierdzające, że strona:
a)    odmówiła udzielenia informacji lub
b)    nie wyraziła zgody na udzielenie naczelnikowi urzędu skarbowego lub naczelnikowi urzędu celnego upoważnienia do zażądania tych informacji, lub
c)    w terminie określonym przez naczelnika urzędu skarbowego lub naczelnika urzędu celnego nie udzieliła informacji albo upoważnienia.
§ 4. Odpis żądania naczelnik urzędu skarbowego lub naczelnik urzędu celnego przekazuje odpowiednio dyrektorowi nadrzędnej izby skarbowej lub dyrektorowi nadrzędnej izby celnej.

Art. 185. Instytucje finansowe wymienione w art. 182 odmawiają udzielenia informacji, jeżeli żądanie naczelnika urzędu celnego lub naczelnika urzędu skarbowego <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Było też o tym na wątku "ciężar dowodowy", który zresztą też Ty założyłeś

Ostatnio edytowano 07 gru 2006, 22:57 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

07 gru 2006, 22:48
Amator
Własny awatar

POSTY        22
Wiem,wiem,wiem ale ja zadałem temat o tryb art.82 OP.Czy NUS może zwrócic się do banku nie prowadząc postępowania podatkowego o informacje o podatnikach / rachunki, obroty, transakcje/ pomijając dodatkowo właściwość miejscową czyli o określoną  grupę podatników bez względu na ich miejsce zamieszkania.W tym miejscu należy przywołać stanowisko wyrażone dwukrotnie przez Trybunał Konstytucyjny który zajmując się wystąpieniami RPO stwierdził iż gdyby NUS miał prawo żądać informacji w trybie art.82 OP to takie uprawnienie należy uznać za zbyt daleko idące i naruszajace Konstytucję. Jaka jest zatem praktyka?

08 gru 2006, 14:43

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Wiem,wiem,wiem ale ja zadałem temat o tryb art.82 OP...

Mamy dwa aspekty:
1. co do danych o rachunkach to:
Hipo                    

...Jaka jest zatem praktyka?

Najgłośniejsza chyba z ostatnich spraw:
<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/modules.php?http://www.skarbowcy1.home.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=4099" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/modules.php?...rticle&sid=4099</a>

08 gru 2006, 15:22
Amator
Własny awatar

POSTY        22
No właśnie najgłośniejsza sprawa.Jeśli uprawnienia NUS wynikają także z art.82 i może on żądać informacji w tym trybie to po co art.182-184. Wten sposób NUS z zazdrości Kowalskiemu , że ma lepszą furę może szukać po bankach jak go złapać na czymś.Moim zdaniem art.82 nie daje NUS prawa żądać od banku informacji na dowolną grupę podatników.Nie ma takiego prawa policja, prorok. Warto sobie tu przypomnieć sprawę Pana Cimoszewicza i akcji o których w żaden sposób nie mogła uzyskać  informacji komisja śledcza.O ile się oriętuję to /patrząc na podaną przez Ciebie sprawę BH/ to biuro maklerskie udziela informacji o naszych obrotach i transakcjach samorzutnie wystawiając druk pit dla klienta ,US, i a/a, nie udziela nikomu żadnych innych informacji . No chyba że art.182......

08 gru 2006, 20:19

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Dział III Rozdział 11 OP, traktuje jak sama nazwa wskazuje o informacjach podatkowych. Zawiera szereg przepisów nakładających na różne podmioty obowiązki udzielania różnego rodzaju informacji  ( na żądanie organu lub bez ). Żądanie w tym trybie informacji nie jest związane z prowadzeniem danego postępowania podatkowego. Otrzymanie informacji  może być natomiast przydatne do rozstrzygnięcia, czy takie  postępowanie należy wszcząć.

Nie mi decydować, czy uprawnienie to jest konstytucyjne, nie śledziłem tez dalszego ciągu wniosku do prokuratury ( o którym w artykule ), a rok już minął więc pewnie do jakichś rozstrzygnięć doszło.

Procedura z art. 182 OP natomiast dotyczy już konkretnego postępowania podatkowego lub kontrolnego. I to właściwie przypadków, gdzie zgromadzony materiał dowodowy nie jest wystarczający do ustalenia stanu faktycznego.

Są to dwie różne  procedury, o całkiem odmiennym charakterze.
Wiele więcej nie jestem w stanie Ci pomóc, bo moje argumenty raczej odbijają się od ściany.

Choć dla przeciwwagi mogę przedstawić stanowisko, z którym się osobiście nie zgadzam, a zbliżone do Twojego:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Dukiet-Nagórska Teresa
Prawo Bankowe  2005/4/50

Ujawnianie tajemnicy bankowej.
...
Do banków nie odnosi się art. 82 par. 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej. Zaprezentowana argumentacja w równej mierze odnosi się do postanowienia zawartego w art. 82 par. 1 pkt 2 ordynacji podatkowej. Teza przeciwstawna oznacza konieczność uznania, że przepisy zawarte w art. 182 i ordynacji podatkowej są zbędne, bowiem opisane tam obowiązki banków mieszczą się w zakresie obowiązku ukształtowanego w art. 82 par. 1 ordynacji podatkowej.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Autorka niestety nie rozróżnia prawa organu do otrzymywania informacji podatkowych ( zgodnego z Konstytucją lub nie – to inna bajka, ale usankcjonowanego ustawowo w art. 82 OP ) od zbierania dowodów w toku postępowania podatkowego lub kontrolnego.

Ostatnio edytowano 08 gru 2006, 21:18 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

08 gru 2006, 21:17

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
ad. 1 Nie jestem przekonany iż mamy tu do czynienia z ustanowieniem pełnomocnika, podatnik upoważnia organ podatkowy ( choc obecnie faktycznie jest nim Naczelnik ale nie w charakterze osoby fizycznej a jednak instytucji ), jest to upoważnienie organu do określonej czynności.
Pytanie, czy upoważnienie to nie jest podaniem ( wnioskiem ), ale wtedy będziemy mieli zwolnienie bo jest to wniosek złożony na żądanie organu podatkowego.
Z opłatą skarbową  chyba sobie odpuśćmy.

ad. 2 Z brzmienia art. 183, 184 jednoznacznie wynika, że zwrócenie się na podstawie udzielonego upoważnienia przez podatnika, nie jest żądaniem w trybie art. 182 ( udzielenie upoważnienia wyklucza złożenie żądania w tym trybie ).

ad. 3 Tu jest oczywiście pewien kłopot.  Można być na tyle przyjaznym dla podatnika by poprosić bank żeby  wystawił fakturkę na niego.   :D Jeśli to nie przejdzie, zgodnie z art. 267 i tak koszty te moim zdaniem powinny być przerzucone na podatnika.

Ostatnio edytowano 10 gru 2006, 21:45 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

10 gru 2006, 21:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 12:17

POSTY        43
Post Re: Art. 82 ustawy Ordynacja Podatkowa
Mamy rok 2016r. czy przepisy art.82 par 2 i art.82 par 2c są aktualne w tym sensie, że NUS-y otrzymują informacje o założonych i zlikwidowanych rachunkach bankowych? Czy przepisy te miały kiedykolwiek praktyczne zastsosowanie? Czy uzyskiwaliście dane o rachunkach w ten sposób ?

04 mar 2016, 11:10

REJESTRACJA27 sty 2008, 13:05

POSTY        17
Post Re: Art. 82 ustawy Ordynacja Podatkowa
http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/cerber/o-systemie
Jeśli jesteś z US to zobacz jak działa CERBER.

04 mar 2016, 21:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]