Teraz jest 07 wrz 2025, 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Odsetki wpłacane przez urząd 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Odsetki wpłacane przez urząd
Czy jeśli wpłacone przez US odsetki są większe niż wyliczone przez nas, to rozliczyć tak jak US chce, czy różnicę zaliczyć na należność główną jako nadpłatę?

23 lut 2016, 08:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 18:17

POSTY        80
Post Re: Odsetki wpłacane przez urząd
evelaina                    

Czy jeśli wpłacone przez US odsetki są większe niż wyliczone przez nas, to rozliczyć tak jak US chce, czy różnicę zaliczyć na należność główną jako nadpłatę?

Trudno Ci coś podpowiedzieć, napisałaś - odsetki wyliczone przez US i  "wyliczone przez nas" , przez kogo?  A czy US w ogóle komukolwiek nakazuje jak ma rozliczać swoje finanse?  O co Ci chodzi?

23 lut 2016, 20:48
Znawca

POSTY        198
Chodzi o to że :) US zgodnie z wystawionym TW ściągnął dług z podatnika i przekazuje go do gminy. Wpłatę rozpisuje w tytule np.: należność główna 200 zł, odsetki 15 zł, koszty upomnienia 23,20. U mnie system wyliczył odsetki 10 zł. Czy powinnam więc zaksięgować odsetki w wysokości takiej jak mi system wyliczył a różnicę zaksięgować na należność główną, czy rozliczyć jak podał US?

24 lut 2016, 08:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Kwota powinna zostać rozliczona tak jak pobrał organ egzekucyjny. Tylko nasuwa się pytanie z czego wynika taka różnica ? Przy małej zaległość różnica mała, przy dużej ta różnica może byc już znaczna.

24 lut 2016, 08:42
Znawca

POSTY        198
No właśnie nie wiem skąd ta różnica. Przeważnie jak wpłacają, to się różni, ale groszami. A tym razem już kilka zł. A czy przy kontroli nikt nie zarzuci, że rozliczyliśmy za duże odsetki? A co w przypadku, kiedy US wpłaci np. 2,5 odsetek? Poniżej 8,7 się nie pobiera, więc co wtedy zrobić? Kiedyś na szkoleniu słyszałam, że należy te 2,5 zaliczyć na należność główną. Może i taka sama zasada odnosi się do tej różnicy z moim przypadku

24 lut 2016, 08:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]