Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Post Re: Przeniesienie odpowiedzialności na spadkobierców
Podstawa prawna spisu inwentarza - art. 639 Kodeksu postępowania cywilnego i wydane na jego podstawie Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 1.10.1991r w sprawie szczegółowego trybu postępowania przy zabezpieczaniu spadku i sporządzaniu spisu inwentarza (Dz.U. z 1991r. nr 92 poz. 411). W zależności kto robi spis inwentarza - jeśli Komornik Skarbowy, to robi za darmo (tylko na 99% źle zrobi ten spis, gdyż nie bardzo rozumie po co i jak się go robi)
a jeśli spis robi Komornik Sadowyto koszt według taksy komorniczej i podjętych czynności. Myślę, że należało by wnieść do właściwego Sądu Rejonowego w trybie postępowania zabezpieczającego z KPC wniosek o wydanie przez ten Sąd zarządzenia o sporządzeniu spisu inwentarza. A tak na marginiesie pobieranie przez Sąd kosztów opłat sądowych na rzecz Skarbu Państwa od statio fisci - Naczelnika Urzędu Skarbowego opłat sądowych to nic innego jak przekładanie pieniędzy z kieszeni do kieszeni w tych samych spodniach.

06 cze 2011, 08:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 20:16

POSTY        36
Nie macie wrażenia, że jakaś moda nastała na przenoszenie odpowiedzialności na spadkobierców? Rozhulały się ostatnio niektóre urzędy (głównie te, które tego wcześniej nie robiły) i zamęczają innych pismami typu "czy w Waszym urzędzie nie przeprowadzono sprawy spadkowej po takim a takim". Nie za bardzo rozumiem sens takich pism skoro nawet gdyby postępowanie z SD było prowadzone przez inny US, to US właściwy dla podatnika zostałby o tym poinformowany przez migrację z CzM. Inna rzecz, gdybyśmy wystąpili do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku i wskazali spadkobierców to oni są zobowiązani złożyć zapewnienie, że sprawa spadkowa nie była jeszcze przeprowadzona. Może mnie ktoś oświecić po co zatem zawracanie głowy innym urzędom?

22 paź 2013, 21:33
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2011, 21:33

POSTY        2
Mam pytanie czy mogę prowadzić postępowanie w zakresie rozliczenia (tylko w tym zakresie) VAT w stosunku do spadkobiercy za miesiąc, którego nie rozliczył spadkodawca?

18 sty 2015, 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2