Re: Hipoteka a wyrok TK SK 40/12
Ano niestety chodzi o cały okres.
Kontaktowałam się z innymi urzędami w naszym województwie i robimy mniej więcej tak samo.
Zrobili nam informatycy wydruk zaległości objętych hipotekami (tak samo zastawami), kolejny wydruk to zaległości przedawnione objęte hipotekami (zastawami). Ustaliliśmy u nas, że do każdego nipu przyporządkowujemy numer hipoteki, wchodzimy fizycznie w ekw w każdą jedną sztukę (horror, bo system się wiesza, wywala co chwilę no i jest tego masa), sprawdzamy dział 2 (jak jest wspólność z małżonkiem to wrzucamy do rzeczy niewykonalnych z powodu jak w poz. 8 tabeli, jak udział w nieruchomości to poz. 9 tabeli), w dziale IV sprawdzamy, czy nie ma przed nami wpisów hipotek na rzecz innych wierzycieli (jak są - odpada w poz. 7 - art. 70a ustawy egzekucyjnej). A te czyste, czyli sam właściciel i tylko nasze wpisy dajemy najpierw do wyceny do działu majątków, potem jeszcze EA dostanie żeby wpisać mniej więcej koszty egzekucyjne w razie sprzedaży.
W przypadku zastawów listę dokonanych zastawów dostała EA i oni starają się sprawdzić, czy przed nami sa jakieś zastawy (wtedy wyrzucamy w poz. 9 tabeli), potem mają spróbować ogarnąć czy ruchomość stanowi współwłasność z bankiem, małżonkiem lub kimś innym, co stanowi przeszkodę do przeprowadzenia skutecznej egzekucji, natomiast na koniec jeszcze wycenią samochody (część już była wyceniana przy innych okazjach, więc nie powinno być dużo roboty) i te poniżej pewnej wartości też odrzucą do niemożliwych do ściągnięcia z uwagi na niską wartość (w tą pozycję mają wpisać również takie przypadki, kiedy wiadome jest, że nie ma już podmiotu (spółki), albo są trudności z odnalezieniem pojazdu (mamy takie przypadki ustalone przy innych akcjach). A to co zostanie wpiszą w ostatnią część tabeli. Jeszcze oczywiście trzeba podzielić to na te przedawnione i ogółem.
Mam nadzieję, że nie namotałam za bardzo. Nie wiem czy dobrze działamy, ale konsultowałam się z innymi i też zaczęli w ten sposób. W małych urzędach będzie mało hipotek i zastawów do sprawdzenia, w większych więcej (my mamy np ponad 4 tys wpisanych hipotek, z czego ponad 900 jest przedawnionych. Więc pracy jest multum, siedzimy nad tym od piątku we 3, od jutra chyba przyjdzie nam zostawać po godzinach, bo niestety wszystko trzeba ręcznie szukać. Nikogo to jednak nie obchodzi, bo przecież urzędnicy wiedzą wszystko o wszystkich...
I powiem Wam, że jak tak dalej ma wyglądać współpraca z pomysłowym nowym Ministrem, to ja...
Miłej pracy życzę koleżankom i kolegom