Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Wniosek o umorzenie odsetek (wpis do hipoteki) 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2011, 10:27

POSTY        42
Post Wniosek o umorzenie odsetek (wpis do hipoteki)
Witam! mam takie pytanie - czy ktoś z Was miał może taki przypadek.
Wpłynął do nas wniosek o umorzenie odsetek od zaległości podatkowej, która była zabezpieczona hipoteką. Wniosek złożył nie Podatnik (dłużnik), ale nabywca tej nieruchomości (zabezpieczonej hipoteką).
No i teraz zastanawiam się czy nie wydać postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania (art. 165a OP), z uwagi na to, że ten wnioskodawca nie jest stroną w sprawie?
Co Wy o tym sądzicie i czy miał ktoś taki przypadek?

23 wrz 2013, 13:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Post Re: Wniosek o umorzenie odsetek (wpis do hipoteki)
Nemezis1                    

Witam! mam takie pytanie - czy ktoś z Was miał może taki przypadek.
Wpłynął do nas wniosek o umorzenie odsetek od zaległości podatkowej, która była zabezpieczona hipoteką. Wniosek złożył nie Podatnik (dłużnik), ale nabywca tej nieruchomości (zabezpieczonej hipoteką).
No i teraz zastanawiam się czy nie wydać postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania (art. 165a OP), z uwagi na to, że ten wnioskodawca nie jest stroną w sprawie?
Co Wy o tym sądzicie i czy miał ktoś taki przypadek?

Co prawda nie miałem ale postąpiłbym tak samo jak Ty.
Dłużnik rzeczowy to nie podatnik i uprawnienie do wniesienia o umorzenie odsetek za zwłokę mu nie przysługuje.

23 wrz 2013, 19:14
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Dzięki za odpowiedź!
Jest nawet jeden wyrok, co prawda nie w identycznej sprawie, ale to jedyny jaki znalazłam - I SA/Wr 1746/11.

25 wrz 2013, 06:47
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
A ja bym ten wniosek rozpoznał. Co prawda nie w trybie OP, bo nie jest on podatnikiem, ale w oparciu o przepisy ustawy o finansach publicznych. Z tytułu hipoteki US ma wobec niego roszczenie o zapłatę z hipoteki. A on ma interes prawny w tym by prosić o umorzenie całości lub części należności.

25 wrz 2013, 13:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
ajed                    

A ja bym ten wniosek rozpoznał. Co prawda nie w trybie OP, bo nie jest on podatnikiem, ale w oparciu o przepisy ustawy o finansach publicznych. Z tytułu hipoteki US ma wobec niego roszczenie o zapłatę z hipoteki. A on ma interes prawny w tym by prosić o umorzenie całości lub części należności.

Konkretnie podstawę prawną można by poznać (z uofp)?
Z tytułu hipoteki SP ma raczej ograniczone prawo rzeczowe na jego nieruchomości niż stricte roszczenie. To moje zdanie.

25 wrz 2013, 17:49
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Właśnie ten wyrok, który podałam dotyczy ustawy o finansach publicznych (Podatnik powołał się na tę ustawę). Urząd umorzył postępowanie jako bezprzedmiotowe i WSA oddalił skargę.

26 wrz 2013, 07:17
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
Ja bym jednak też odmówiła wszczęcia postępowania...

A pomijając ten fakt, przecież jak kupował nieruchomość, to widział, że jest obciążona wpisami hipotek... Jak mawiają "widziały gały co brały", nieprawdaż? Trzeba było wtedy przemyśleć sprawę zakupu...

22 paź 2013, 18:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 20:16

POSTY        36
Ja też opowiadałbym się za odmową wszczęcia postępowania. Hipoteka jest tylko zabezpieczeniem. Obciąża przedmiot a nie osobę. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ściągnąć podatek z innego majątku dłużnika (o ile oczywiście nie ma przedawnienia). Gdyby jednak właścicielowi nieruchomości (nie dłużnikowi) bardzo zależało na wykreśleniu tej hipoteki to zastanawiam się jakie miałby możliwości? Wykreślenie hipoteki z jednej KW i np. wpisanie jej do innej KW chyba nie wchodzi w grę z tych samych powodów co odmówilibyśmy wszczęcia postępowania.

22 paź 2013, 20:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]