Teraz jest 07 wrz 2025, 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Doręczanie korespondencji 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Post Re: Doręczanie korespondencji
Przecież instytucja doręczenia zastępczego/fikcyjnego nadal funkcjonuje w prawie. A jak wiadomo takie doręczenie jest jak najbardziej skuteczne.
A w sytuacji, gdy zwraca się list z adnotacją nie mieszka - wstyd przyznać (a może i nie, bo to też jakiś sposób) wysyłamy ponownie polecony z adnotacją, że doręczenie ma być dokonane na podstawie przepisów kpa - z dopiskiem - dwukrotnie awizować.
Ja wiem, metoda wątpliwa, jednak skuteczna.Od lat niepodważone przez kontrolujących.

26 lip 2013, 23:41
Znawca

REJESTRACJA28 sty 2010, 21:00

POSTY        101
urzedaska                    

Przecież instytucja doręczenia zastępczego/fikcyjnego nadal funkcjonuje w prawie. A jak wiadomo takie doręczenie jest jak najbardziej skuteczne.
A w sytuacji, gdy zwraca się list z adnotacją nie mieszka - wstyd przyznać (a może i nie, bo to też jakiś sposób) wysyłamy ponownie polecony z adnotacją, że doręczenie ma być dokonane na podstawie przepisów kpa - z dopiskiem - dwukrotnie awizować.
Ja wiem, metoda wątpliwa, jednak skuteczna.Od lat niepodważone przez kontrolujących.

Jak nie odebrał to można powtòrnie wysłac ale jak pod wskazanym adresem nie mieszka to pismo uważa się za doręczone. Jakie to proste...

26 lip 2013, 23:59

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
Jednym z warunków uznania, że doręczenie z art. 150 jest skuteczne jest ustalenie, czy przesyłka została awizowana w miejscu zamieszkania adresata. W doktrynie mówi się jednak, że miejscem zamieszkania nie jest jakikolwiek adres ustalony przez organ podatkowy, a adres pod którym strona mieszka lub który podała w wyniku obowiązku, jaki nałożył na niego ustawodawca. Przykładowo jeżeli po wszczęciu postępowania podatkowego albo kontroli podatkowej podatnik zmienia miejsce zamieszkania, ale nie informuje o tym organu, to pisma uznaje się za doręczone pod dotychczasowym adresem, albo skoro na przedsiębiorcy nadal ciąży obowiązek aktualizacji swoich danych na podstawie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, to korespondencję uważa się za doręczoną pod adresem wskazanym przez niego. Niestety osoby fizyczne mają obowiązek aktualizowania swojego adresu tylko podczas składania przez nich deklaracji. A co się dzieje, jeżeli te osoby nie składają deklaracji bo np. mieszkają za granicą i nie mają takiego obowiązku? Dalej mamy podstawy twierdzić, że strona mieszka pod starym adresem, skoro np. wiemy, że spzredała lokal, została z niego wymeldowana, z aktu notarialnego wynika, że przed wydaniem lokalu strona opróżniła lokal, nowi nabywcy i sąsiedzi zgodnie podają, że strona wyjechała, strona podała adres do doręczeń jako skrytkę pocztową (pod którą nie możemy przecież wysyłać przesyłek)? Dalej to jest takie oczywiste, że pisma uważamy za doręczone?

Moim zdaniem uznanie przez organ za skuteczne doręczenie pod adresem, pod którym strona już nie mieszka, i prowadzeniem postępowania, nadawanie w jego toku kar porządkowych, i wydanie decyzji bez udziału strony sprzeczne z zasadami państwa prawa i jest przesłanką do wznowienia postępowania podatkowego.

27 lip 2013, 00:42

POSTY        127
Sądząc po liczbie odpowiedzi sprawa jest dla was oczywista i doręczenie postanowienia o wszczęciu było skuteczne.

28 lip 2013, 11:52
Początkujący

REJESTRACJA22 mar 2013, 02:40

POSTY        3
Nvodka, doręczenie zastępcze jest utrzymywane przez sądy do całej korespondencji poza wszczęciami i decyzjami :( Uzasadnienia typu "nie ma 100-procentowego dowodu, że awizo zostało pozostawione..." są już niestety normą. Dlatego przy wyjeździe za granicę stosowałabym jednak kuratora.

31 lip 2013, 20:11

POSTY        127
Sęk w tym, że awizo zostało na 100% pozostawione, tylko nie pod adresem zamieszkania adresata. Występowaliście już do sądu o ustanowienie kuratora? Teoretycznie organ podatkowy ma taką możliwość, ale w całej historii mojego i sąsiedniego US jeszcze taki wypadek nie nastąpił.

31 lip 2013, 20:38
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
nVodka                    

Sęk w tym, że awizo zostało na 100% pozostawione, tylko nie pod adresem zamieszkania adresata. Występowaliście już do sądu o ustanowienie kuratora? Teoretycznie organ podatkowy ma taką możliwość, ale w całej historii mojego i sąsiedniego US jeszcze taki wypadek nie nastąpił.

Ja kilkukrotnie występowałem o kuratora. Nie jest to niestety zbyt proste, bo Sąd miga się jak może.

01 sie 2013, 06:53

POSTY        127
Dzięki. A jak udowodniłeś sądowi, że dana osoba już tam nie mieszka? W postępowaniu podatkowym raczej nie można wezwać obecnych mieszkańców danego miejsca zamieszkania do złożenia wyjaśnień albo zeznać do udowodnienia, że dany człowiek tam nie mieszka. Tak samo z sąsiadami i rodziną... Zostają tylko notatki służbowe, a ich wartość dowodowa jest hmmm nienajwyższa.

01 sie 2013, 16:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Pomiędzy NIE MIESZKA a DWUKROTNIE AWIZOWANO jest spora różnica.
Piszę o adnotacji na zwrotce.
NIE MIESZKA - doręczenie nieskuteczne
AWIZOWANO DWUKROTNIE - jak najbardziej skuteczne.
I nie mam czasu się rozwodzić nad kwestią - czy AWIZOWANO DWUKROTNIE bo delikwent nie pofatygował się by zgłosić zmianę adresu, czy też go w domu nie było akurat.
Tak jak pisałam wcześniej - u nas jest praktykowana metoda - jak adnotacja nie mieszka - powtórna wysyłka z dopiskiem odpowiednim.
W międzyczasie oczywiście się wysyła wniosek do Centralnej Bazy Adresowej o podanie aktualnego adresu, w 90% przypadków odpowiedź wskazuje na adres widniejący w naszej bazie. Tak więc nikt się nie cyrtoli tylko działamy jak wyżej, bo na cyrtolenie się czasu nie ma.
Jakież to proste i wymuszone przez nasze popitolone mierniki i inne pioliki.

04 sie 2013, 00:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2