Teraz jest 07 wrz 2025, 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Decyzja ulgowa do ponownego rozpatrzenia 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2011, 19:20

POSTY        17
Post Decyzja ulgowa do ponownego rozpatrzenia
Witam mam problem z uchyloną decyzją zmieniajacą decyzję o rozłożeniu zaległości na raty. Podatnik w lutym 2012r. otrzymał decyzję rozkładajacą zaległości w podatku VATza 2008-2011 na X rat (termin spłaty do 20.12.2012r.). W lipcu 2012 dokonał cześciowej zapłaty (10.07) i zwrócił się o zmianę decyzji i umorzenie odsetek ( wniosek z 17.07.). Organ wydał w sierpniu decyzję zmieniającą tj. rozkładajacą ostatnią X ratę  na dwie raty i umarzajacą odsetki (od 2 raty). Podatnik złożył we wrześniu odowłanie - zarzucił, że umorzono tylko odsetki, które pozostały po wpłacie z 10.07, a nie te które występowały przed wpłatą z 10.07(tj. raty V-IX). IS uchyliła w marcu 2013 naszą decyzję do ponownego rozpatrzenia. Mam pytanie, czy rozpatrując ponownie mogę w zakresie zmiany decyzji (która, wygasła z dniem 20.12.2012 - raty I-IXzapłacone, X-brak zapłaty) umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe i rozpatrzyć tylko w zakresie umorzenia odsetek. :o

04 cze 2013, 12:40
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Decyzja ulgowa do ponownego rozpatrzenia
Wydaje mi się, że tak.

05 cze 2013, 08:51
Początkujący

REJESTRACJA19 maja 2009, 09:19

POSTY        7
za mało danych, jak została rozksięgowana wpłata, czy upadły raty i stały się zaległością, przyczyny ponownego rozpatrzenia!

05 cze 2013, 13:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2011, 19:20

POSTY        17
Witam, w uzupełnieniu podaję - wpłata a 10.07 została zaksięgowania na raty V-IX, a pozostała kwota dpiero na I ratę decyzji zmieniającej. Księgowość uważała, że nie można zaksiegować jak nie ma wpłaty w wysok. całej X raty - a to zarzucił DIS,tj, że powinno sie rozpatrzyć biorąc pod uwagę zaleglość na dzień wniosku 17.07.12, tj. pozostałą po wpłacie z 10.07.12. Po uchyleniu przez DIS -unieważniono decyzję zmien.w POLTAX i przekazano do ksiegowości (która zaliczyła wpłatę na zaległości z X raty z pierwotnymi terminami - wyst. postanowienie). A ja mam problem, czy można jeszcze zmienić pierwszą decyzję, która już wygasła, tj. np.  rozłożyć na dalsze raty X ratę , czy umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe czy też odmówić (czy będzie to prawidłowe w stosunku do decyzji, która wygasła ).

06 cze 2013, 08:34
Początkujący

REJESTRACJA19 maja 2009, 09:19

POSTY        7
Jeszcze i tak mało danych. Jednak biorąc pod uwagę tylko to co jest napisane to moim zdaniem należy umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe w zakresie zmiany decyzji-decyzja pierwotna ratalna wygasła z mocy prawa.

07 cze 2013, 07:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]