Teraz jest 07 wrz 2025, 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Pełnomocnik w postępowaniu o zabezpieczeniu na majątku 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
Post Pełnomocnik w postępowaniu o zabezpieczeniu na majątku
Nie mogłam się doszukać podobnego tematu, więc zakładam nowy...

Mam mały zgryz... Każdy, z kim rozmawiam ma inny pogląd na tą sprawę, łącznie z prawnikami, a ja muszę wydać decyzję o zabezpieczeniu na majątku na kwotę ponad 1.500.000,00 zł  :wacko:  Wniosek o wydanie takiej decyzji wpłynął od komórki prowadzącej postępowanie podatkowe, do akt tego postępowania podatnik ustanowił pełnomocnika, miesiąc temu ustanowił kolejnego i wyznaczył komu doręczać korespondencję. Pełnomocnictwo jest więc złożone do akt sprawy, jednak jego zakres jest bardzo szeroki... Dotyczy wszelkich spraw prowadzonych przed organem podatkowym, nie ma mowy w nim o konkretnym postępowaniu w konkretnym podatku... Jak traktować postępowanie zabezpieczające? Jako odrębne postępowanie i doręczyć decyzję podatnikowi, ponieważ do akt tej sprawy nie zostało złożone pełnomocnictwo (no bo w sumie jak miałby to zrobić jeśli nie było wszczęcia  B)))  ), czy jako jeden z etapów tego postępowania i doręczyć pełnomocnikowi?
Mam problem, bo kwota jest wysoka, podatnik tonie i wziął sobie świetnych pełnomocników, którzy obojętnie co urząd nie zrobi, czepiają się o wszystko... A "góra" się boi, chociaż odwołanie od decyzji będzie na bank, tylko kwestia czego się czepną... Jakby tego było mało jeszcze problem komu doręczyć... Ja mam wrażenie, ze obojętnie komu bym nie doręczyła, zawsze będzie nie tak...

Help meee!  :unsure:

05 cze 2013, 19:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Post Re: Pełnomocnik w postępowaniu o zabezpieczeniu na majątku
postępowanie zabezpieczające jest postępowaniem odrębnym. decyzje należy doręczyć stronie czyli podatnikowi.

05 cze 2013, 19:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:55

POSTY        23
bezdyskusyjnie decyzję doręczamy do podatnika.

05 cze 2013, 20:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
A gdyby tak doręczyć podatnikowi i pełnomocnikowi?

06 cze 2013, 08:27
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
ania_egz1                    

A gdyby tak doręczyć podatnikowi i pełnomocnikowi?

To byłby błąd, bo strona w tym postępowaniu nie ma pełnomocnika. Byłby problem z liczeniem terminu do złożenia odwołania, itd. Nie ma co kombinować. Doręczamy stronie i tyle. Orzecznictwo w tym zakresie jest już chyba jednolite.

06 cze 2013, 08:30
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 13:54

POSTY        2
Odrębność postępowania w sprawie zabezpieczenia powoduje konieczność założenia przez organ podatkowy akt tego postępowania odrębnych od akt postępowania kontrolnego lub wymiarowego.Zgodnie z art.137 par.3 Or.pod. pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Pełnomocnictwo złożone do akt postępowania kontr., czy wymiar. nie wywołuje skutków prawnych w zakresie postępowania zabezp. Wyrok WSA z dnia 26.07.2012 r. I SA/Wr 399/12.

06 cze 2013, 09:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Ale można i inaczej:
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z 24 kwietnia 2013 r., sygn. akt I SA/Ke 180/13
Z uzasadnienia: Skoro postępowanie w sprawie nadania rygoru toczy się w ramach postępowania podatkowego (wymiarowego), to jeśli strona złożyła w nim pełnomocnictwo ogólne, oznacza to, że postanowienie należało doręczyć pełnomocnikowi strony. Zatem, jeżeli postanowienie zostało stronie doręczone z pominięciem jego pełnomocnika, postanowienie to wobec wadliwości doręczenia nie weszło do obrotu prawnego.

Wiem, że dotyczy to nadania rygoru wykonalności, ale postępowanie zabezpieczajace też może toczyć sie w postępowaniu podatkowym. I wiem że dotychczas orzecznictwo było inne - czyli decyzja do strony.

06 cze 2013, 10:09
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 13:54

POSTY        2
Ale są też i inne wyroki, np. I SA/Łd 691/11, SA/Op 320/10, z uzsadnienia których wynika, że postanowienie o nadaniu rygoru... winno być doręczone stronie z racji odrębności postępowania o nadanie rygoru.
Tak naprawdę, to obowiązują nas przepisy Ordynacji podatkowej, a z nich wynika to, co napisałam wcześniej.

06 cze 2013, 11:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]