Teraz jest 01 wrz 2025, 10:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Program Witraż i nowy Poltax 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Post Program Witraż i nowy Poltax
Witajcie, a powiedzcie czy macie już pomysły jak radzicie sobie z deklaracjami, zeznaniami, decyzjami w "nowym" Poltaxie bez rejestrów przypisów/odpisów? Wiadomo niby łatwiej bez tworzenia i wciągania w rejestry ale problemy są dwa. Jeden to jak archiwizować bez rejestrów? I jak przekazywać korekty celem opisywania? Jedyny pomysł to dawać korekty w postaci raportu z poltax np. z konkretnego dnia wprowadzone. A jeśli chodzi o archiwizowanie to np. jednym dniem w jakiś "paczkach"? Powiedzcie jakie Wy macie pomysły na te nowości :)

08 sty 2020, 04:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2013, 19:58

POSTY        20
Post Re: Program Witraż i nowy Poltax
U nas od strony obsługi dokumentów praktycznie bez zmian, tylko rejestry mają być zastąpione raportami z Poltax. Na razie technicznie niech sobie poradzą ze zmianami, żeby można było normalnie pracować.

17 sty 2020, 10:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Bastian                    

Witajcie, a powiedzcie czy macie już pomysły jak radzicie sobie z deklaracjami, zeznaniami, decyzjami w "nowym" Poltaxie bez rejestrów przypisów/odpisów? Wiadomo niby łatwiej bez tworzenia i wciągania w rejestry ale problemy są dwa. Jeden to jak archiwizować bez rejestrów? I jak przekazywać korekty celem opisywania? Jedyny pomysł to dawać korekty w postaci raportu z poltax np. z konkretnego dnia wprowadzone. A jeśli chodzi o archiwizowanie to np. jednym dniem w jakiś "paczkach"? Powiedzcie jakie Wy macie pomysły na te nowości :)

PCC-3 archiwizuje się już dawno bez rejestrów. Da się? Da się. A dobrze, że piszesz "nowy" Poltax w cudzysłowie. Bo jak dla mnie to on jest stary a nowość to tylko ciągłe "wieszanie się". Ja tam wolę SSP  :P

19 sty 2020, 14:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Dokładnie jedyna sensowna opcja to archiwizacja wg daty wpływu tak jak robi się to z PCC-3 czy SD-Z2. Przy większej ilości ściągających/ wprowadzających można łamać nr pomocniczy przez inicjały imienia czy nazwiska.

19 sty 2020, 17:00
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
b17                    

Dokładnie jedyna sensowna opcja to archiwizacja wg daty wpływu tak jak robi się to z PCC-3 czy SD-Z2. Przy większej ilości ściągających/ wprowadzających można łamać nr pomocniczy przez inicjały imienia czy nazwiska.

Jasne spoko ale na tą chwilę skoro brak rejestrów to dla dokumentów elektronicznych my  nie będziemy tworzyć paczek i nadawać nr pomocniczych  i w jakim celu nam potrzebne inicjały ? Grupowo pracownik X zatwierdzi po pracowniku Y dokumenty które robił i heja :) a pozostałe nie zatwierdzone wyjdą na wydruku z Poltax nie zatwierdzonych, i raport błędnych dokumentów codziennie trafi do SKA celem weryfikacji. Klucz do całej sprawy to obieg dokumentów w urzędzie. I tu pytanko- jak robicie/ będziecie robić z korektami ? Przetwarzacie korektę trafia do SER i SKA i potem zwrot do SOB celem dopisania ewentualnych zmniejszonych odsetek i zatwierdzenie i do zaarchiwizowania?

19 sty 2020, 20:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Zależy od US w małych wszystko robi SOB. Wprowadza korekty, sprawdza czy w BA są wezwania, czy prowadzone są kontrole i postępowania. Od razu wtedy wpisuje odsetki. Błędne wiadomo do SKA. W dużych, wydruk korekt i przekazanie papierowych do SKA. Tam opisują wraca to do SOB. Nanoszą odsetki i oczywiście ściągają/wprowadzają.

19 sty 2020, 22:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
jot_G                    

Ja tam wolę SSP  :P

No nie spodziewałem się że kiedyś na tym portalu takie coś przeczytam :)

20 sty 2020, 07:44
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Tak dziwnie  cicho w sprawie super Witrażu i PLTX 2b Plus  B)))  a tak z czystej ciekawości wszystko działa i zgodnie z założeniem jest zautomatyzowane wskutek czego w komórkach rachunkowości jest mniej pracy?  :piwo: A może jednak nie? :rolleyes:  B)))

28 sty 2020, 17:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:39

POSTY        23
Też mnie dziwi ta cisza. A chce się krzyczeć z tego co narobili...

28 sty 2020, 19:10
Specjalista

POSTY        481
Ale właśnie nikt nie krzyczy B)))   :blush: zastanawiające ...

28 sty 2020, 20:42
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2009, 18:59

POSTY        2
Po prostu pracownicy SER nie mają  siły ani czasu aby krzyczeć i krytykować bubla nad bublami. Jak to zawsze w naszym kraju bywa,jak coś dobrze funkcjonuje to trzeba to spieprzyć :zly1:

28 sty 2020, 21:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 paź 2016, 14:21

POSTY        11
Dałeś się podpuścić przez Kakaes. Chcesz porozmawiać o Poltax 2plus? To mnie jest bubel może system ma "potencjał" ale teraz robi co chce. Jestem ciekaw kto to odkręci. Kto się z tego wytłumaczy? Napisałem kilka problemów, żaden nie jest rozwiązany. A za kilka dni zeznania roczne... Brawo plus!!!

28 sty 2020, 21:54
Specjalista

POSTY        481
Nikogo nie podpuszczam, a z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że najlepiej nie jest. Nam powiedziano, że wdrożony i owszem wystąpiły problemy, ale generalnie nie jest źle. Program ma potencjał, więc czekamy, aż wszystko się unormuje.  :)

29 sty 2020, 06:36
Własny awatar
jot_G w PCC nie ma zwrotów, obsługa deklaracji z przypisami to nie problem.
Ja robię raporty z POLTAXu według daty zatwierdzenia i zapisuję kiedy jakie raporty robiłam bo można się pogubić. Mam po jednym nr paczki na każdy rodzaj deklaracji (zwroty, przypisy, czynności sprawdzające, korekty nadpłaty itd.) i mam zamiar cały rok ściągać tam deklaracje elektroniczne. Nie tworzę nowych paczek bo archiwizowanie paczek gdzie jest tylko raport uważam za stratę czasu i artykułów biurowych. Mam nadzieję, że się nie pogubię bo trochę wydaje mi się że nie do końca jestem w stanie zweryfikować co przekazałam do czynności sprawdzających.

29 sty 2020, 20:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona