Teraz jest 01 wrz 2025, 10:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
WRO 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Post WRO
Czy ludziom w ministerstwie rozum odebrało?! Właśnie dowiedziałam się, że jakiś geniusz wymyślił, że koszty egzekucyjne z kodu WRO mamy zmienić na WKE. Skoro już ten durny pomysł miał zostać zrealizowany, to mogli chociaż o tym wcześniej poinformować. Ledwie parę dni temu wprowadziłam do systemu kilkadziesiąt formularzy, które nawet nie zostały zatwierdzone, bo już nie ma sensu. W sumie w poltax mam 3800 formularzy na kod WRO, które muszę teraz anulować i wprowadzić na nowo, bo komuś się  tak zachciało. Czy ludzie w ministerstwie myślą, że my tu siedzimy i nie mamy co robić, więc chętnie skorzystamy z okazji, żeby zrobić drugi raz, to co już raz zrobiliśmy? To ma być usprawnienie i przyspieszenie pracy? Poprawienie wydajności? Nie ma w ministerstwie nikogo, kto potrafiłby stworzyć program, który dokonałby tego automatycznie? Po co my w ogóle mamy komputery? Przecież to bardziej przypomina liczenie na liczydłach niż 21 wiek!

18 sty 2017, 08:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2016, 07:52

POSTY        9
Post Re: WRO
Współczuję :) - sobie zresztą również, bo i do nas te świetne wieści dotarły przed momentem :)
Hmm, no cóż - zrobisz to kosztem czego innego - co poradzić...  ;) Jest super!

18 sty 2017, 11:08
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Czytam jeszcze raz te informacje dla P2B - jest tam zdanie "Do bieżących wpłat...", więc może nie trzeba robić wszystkiego, a tylko te (rzadkie) przypadki, w których ktoś te koszty zapłaci.

18 sty 2017, 11:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
dokładnie wygląda na to, iż na bieżąco trzeba to zamieniać, a nie hurtem

18 sty 2017, 14:04
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2016, 14:31

POSTY        2
wszystkie zaległości w WRO trzeba wystornować i na nowo przypisać w WKE
dotyczy to kosztów egzekucyjnych (KOS-PP), opłata za odpowiedzi do KS pozostaje bez zmian
na zakończenie roku był patch (nie pamiętam nr) zmiany dot. nowych podatków, wgranie bilansu itp.
u mnie już działają i jest tego sporo, więc mam orkę  <_<

18 sty 2017, 17:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2014, 13:10

POSTY        29
Tylko zobaczcie Opis zmian do POLTAX 2b:

"3) Do bieżących wpłat realizowanych w przypadku zaległości występujących w BO (w § 069)
należy
- anulować dla podatnika decyzje w podatek WRO powód anulowania 9, (gdy decyzja była
częściowo zapłacona wprowadzić ZOB-S ‘+’ w kwocie wpłaty, dokument związany numer
unieważnianej decyzji)
- wprowadzić decyzję w podatku WKE (w kwocie wykazywanej zaległości)
- dokumenty zatwierdzić i przypisać do rejestru p/o."

Czy to nie oznacza, że nie trzeba przeksięgowywać wszystkich decyzji, a tylko na bieżąco, kiedy osoba trzecia (w moim przypadku) dokona wpłaty na koszty egzekucyjne (a wiadomo, że będzie takich przypadków bardzo mało)? Przecież i tak w systemie to są zera.

Bo przeksięgowanie wszystkiego na pewno będzie dobre dla RP ale co, np. z czasem wprowadzenia decyzji u nas? Co z wystawionymi tytułami na koszty (raczej się "flagi" nie przestawi i będzie "biło" niewystawiony tytuł na WKE)?

20 sty 2017, 12:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]