Teraz jest 01 wrz 2025, 10:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Praca jako informatyk w US 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2015, 20:17

POSTY        10
Post Praca jako informatyk w US
Witam,
dział jak dział, pasuje do profilu pytania, aczkolwiek może do samego pytania średnio. Przepraszam za ewentualną pomyłkę, ale wstępnie zarejestrowałem się tu w zasadzie dla zaczerpnięcia informacji... a czy na długo zostanę, to już inna rzecz.

Pojawiły się oferty pracy w US w średnio dalekiej odległości ode mnie i się zacząłem zastanawiać, ale jednak dla mnie zmiana pracy może być średnia i prosiłbym o pewne informacje.

Obecnie pracuję jako informatyk w urzędzie gminy. Praca staje się nudna, choć coraz bardziej potrzeba umiejętności czarodzieja niż informatyka, bo sprzęt się starzeje, programy odgórne są coraz gorsze i robione przez księgowych a nie programistów chyba, więc wiadomo. U siebie zapewne macie podobnie.

No ale do rzeczy.

Na co można liczyć na stanowisku informatyka?
Czy są jakieś plany co do sektora IT w skarbówce? Z tego co wiem to jakieś tam ruchy są czynione od kilku lat.
Zatrudnia Izba Skarbowa, a praca w Urzędzie Skarbowym.
Wiem czym jest praca w urzędzie i znam specyfikę zatrudnionych osób i często gęstą od nadmiaru zazdrości o każdy grosz i wyimaginowane różnice w ilości pracy atmosferę, więc średnio liczę na zdecydowaną odmianę w US.
Liczę jednak na to, że jest nieco bardziej unormowana i (przyjmijmy) logiczna drabinka "kariery".

Gdybyście zechcieli się podzielić przemyśleniami i nawet podpowiedzieć czy warto przechodzić, to chętnie poczytam. Czasu jest jeszcze relatywnie sporo.

27 paź 2015, 22:40
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
Post Re: Praca jako informatyk w US
Chłopie, jak nie zmusza Cię to tego życie to nie pchaj się do nas.
Pieniądze żadne, droga ścieżki zawodowej żadna, traktowanie przez nadrzędne instancje byle jakie.
Po centralizacji systemów przyszłość żadna.

28 paź 2015, 07:21
Amator
Własny awatar

POSTY        10
Pocieszające to to nie jest :)

28 paź 2015, 08:56
Amator

REJESTRACJA07 cze 2014, 19:59

POSTY        20
Raczej kariery w skarbówce nie zrobisz .
Lepsze zarobki powinieneś mieć w gminie . na co możesz liczyć? na etat w którym każdy będzie od Ciebie wszystkiego chciał: nie działa drukarka, zapomniałam hasła itp... Przez 2 lata jeden informatyk zmienił pracę, gdyż nie miał jak rozwijać swoich kompetencji, drugi zmienił stanowisko na lepiej płatne, następnie przyjęto nowego który się w między czasie kształci i kto wie czy nie odejdzie. Jak uważasz ale raczej praca podobna jak w gminie. Tak mi się wydaje.
Pozdrawiam

28 paź 2015, 18:32
Amator
Własny awatar

POSTY        10
A myślisz, ze co jest obecnie? :)
Tabelka się rozjechała w Excelu (!), tabelka się rozjechała w Wordzie, no kuźwa tabelka się rozjechała w PowerPoint i w dodatku nie chce liczyć :D Zacięty papier, skończony toner, masa innych pierdółek, a praca typowo informatyczna robi się sama po początkowym zautomatyzowaniu wszystkiego i ogarnięciu zastanego burdeliku.
Fakt, mam więcej swobody, bo odgórnie narzucanego szamba jest mało (ePUAP, Źródło i w zasadzie tyle, bo CEiDG działa nawet sprawnie) i mogę wprowadzać swoje (kilka wręcz autorskich) rozwiązania no i to działa, ale nikt nie chce tego docenić, bo przecież działa, a jak działa, to po co ja potrzebny. Niech no tylko na chwilę działać przestanie i już winny jest od razu :)

W US cóż... każdy mówi, że to ograniczenie "władzy" sysadmina, ale z drugiej strony co w tym złego? Takie postępowanie ma swoje plusy dla jednorodności obsługi, a dla chcącego się rozwijać sama zmiana pracy jest już wartością dodaną. Reszta to praca własna nad sobą.

Niewiele mi pozostaje poza próbą startu i wygraniem :) Jeśli się wynegocjuje lepszą kasę, to reszta do przełknięcia ;)
W UG wcale rewelacji nie ma, a do tego spore upartyjnienie niemal wszędzie, a to jest nie do zniesienia wręcz zwłaszcza tam, gdzie czterolistnych badylarzy pełno.
Za próby nikt nie zabije, a w obecnej pracy nawet nikt o tym wiedzieć nie musi ;)

28 paź 2015, 18:56
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Możliwości rozwoju kiedyś były spore. Teraz to praca w korporacji i place jak w korporacji.
Oprócz CEIDG i ePUAP spotkasz jeszcze 100 innych aplikacji i 200 procedur.

28 paź 2015, 21:54
Amator
Własny awatar

POSTY        10
Czyli ogólnie co? Bida z nędzą? :)
Wiadomo, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, ale chyba to wszystko aż tak źle nie wygląda, prawda?

28 paź 2015, 22:23
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Marcin23                    

Wiadomo, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, ale chyba to wszystko aż tak źle nie wygląda, prawda?

No nie. Tak jest dla nowych po castingu ... i ostatnio przez 8 lat. Dlatego US przegrywają walkę o dobrych pracowników z UG.Bywaja też nagrody o których naczytasz sie na tym forum.
Jedynie sprzęt jest w 70% nowy po upgradzie. A nie tak jak w UG.

28 paź 2015, 22:33

REJESTRACJA08 paź 2014, 17:19

POSTY        123
Marcin23                    

Z pozytywów: zapewne AP czeka sporo wdrożeń nowych programów, więc jeśli lubisz ciągłe zmiany i gaszenie pożarów, to może być to nawet dobra opcja  ;)

28 paź 2015, 23:03
Amator
Własny awatar

POSTY        10
To takie jeszcze pytanko drobne.

Jesteście informatykami w skarbówce?

29 paź 2015, 09:30
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
Marcin23                    

To takie jeszcze pytanko drobne.

Jesteście informatykami w skarbówce?

Tak.

Jak wspomiał któryś z kolegów komputery rzeczywiście są nowe i w większości jednolite (Lenovo), co w porównaniu ze stanem sprzed kilku lat jest dużym pozytywem.
Ale z programami tak już nie jest.

29 paź 2015, 17:29
Amator
Własny awatar

POSTY        10
No ale żyć się da.
Wyglądasz na zadowolonego :)

29 paź 2015, 17:56
Amator

REJESTRACJA03 wrz 2007, 01:22

POSTY        19

LOKALIZACJASomewhere Over the Rainbow
żyć wszędzie się da - tylko kwestia poziomu tego życia i zadowolenia z niego.

03 lis 2015, 11:47
Amator
Własny awatar

POSTY        10
Dzisiaj złożyłem dokumenty.
Mimo wszystko lepiej żyć ze świadomością podjęcia próby i ewentualnego żałowania, niż żałować, ze się próby nie podjęło.
Praca w urzędzie też do rewelacyjnych nie należy jeśli nie masz koneksji politycznych/rodzinnych/koleżeńskich lub szef nie jest normalny, zatem pora na zmiany tak czy inaczej :)

03 lis 2015, 16:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona