Teraz jest 04 wrz 2025, 07:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Raporty bez Regon/KRS 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2013, 08:29

POSTY        27
Post Raporty bez Regon/KRS
Moj US dostał raport o brak regonu/krs-u przy podmiotach.
N araporcie wystepują podmioty ,które nie maja już regonu ponieważ zlikwidowały działalność gospodarczą, nie figurują jako posiadacze szczęsliwi numeru regon w spisie na stronie Urzedu Stat. ponieważ zlikwidowali ową działalność.Moje pytanie jak możliwe jest pojawienie się takich podmiotów na raporcie z koniecznością uzupełnienia w Sercu.Co ztym fantem zrobić.

20 cze 2014, 13:06
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Raporty bez Regon/KRS
Czy może istotne jest jak dawno zlikwidowali swą działalność. Poniżej 3 lat czy wcześniej ?

21 cze 2014, 09:58
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Na moim raporcie znalazłem  dgosy zlikwidowane w pierwszej połowie lat 90, ludzi z najmami, którzy składali w latach 97-01 VAT-6 z wyborem zwolnienia, działy specjalne, którym REGON udziela informacji w stylu: "nie ma przepisu nakazującego bezwzględne posiadanie REGON przez rolników" zresztą trudno przekonać panią z dwoma kotkami że jest z tego tytułu składnikiem gospodarki narodowej.

Wbijam każdy REGON jaki uda mi się znaleźć: w wyszukiwarce REGON(nowi którzy nie aktualizowali), w aktach(stare likwidacje), przez telefon w samym REGON (rolnicy - po PESELu).

Zastanawia mnie natomiast czego oczekuje od nas MF wobec podmiotów, które z uwagi na swą widmowość nie zgłosiły się do KRS.

Tak przy okazji miałem parę tygodni temu taki trochę zabawny telefon od wkurzonego podmiotu(OF) będącego w polu zainteresowania EA, który miał pretensję, że na korespondencji związanej z jego wierzytelnościami EA uwidacznia REGON jego działalności mimo ze jest ona zlikwidowana.
EA drukuje, a ty OB się tłumacz.
Powiedziałem klientowi, ze REGON jest dożywotni, na co on że co ja za głupoty wygaduję, na co ja żeby się w tym temacie poinformował w REGON, na co on że wie dobrze bo ma papier, że został wykreślony, na co ja zapytałem z iloma nr REGON miał doczynienia bo mi się wydaje że tylko z jednym, swoim, a ja z tysiącami różnych ludzi ... i się zamknął.
Coś mi się zdaje że on teraz pracuje w MF i to jest jego zemsta: Chcieliście REGONów to macie.

22 cze 2014, 09:35
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Gdzieś wyczytałam ,że podmioty zarejestrowany w rejestrze handlowym mają czas do 31.12.2015r. do rejestracji w KRS, ale nie wiem czy dotyczy to  wszystkich podmiotów. Jeżeli wszytkich to też nie wiem , co mam zrobić z tymi podmiotami na raporcie? Może ktoś ma jakiś pomysł, to napiszcie proszę!

23 cze 2014, 06:53
Amator
Własny awatar

POSTY        27
no hallo gdzie tu jest jakaś logika(miałam nadzieję,że jednak istnieje)
na raporcie same bzdury, a w piśmie przewodnim MF ni huhu żadnych wskazówek,
a tak na marginesie czy robicie w swoich urzędach rodzaj rejestru US3 w przypadku dzierżawy czy tam najmu jeśli podatnik nie jest vatowcem?

23 cze 2014, 11:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
US3 wprowadzam tylko dla podatników VAT

23 cze 2014, 11:53
Amator
Własny awatar

POSTY        27
na raporcie wychodzą podatnicy z vatem, ale vatem-6 zwolnionym, czy było jakieś pismo co do usuwania tych zbędnych obowiązków, bo tylko to mi wychodzi przy tym kolejnym przypadku

23 cze 2014, 13:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2007, 07:18

POSTY        11
A tak w ogóle to skąd te raporty można pobrać.

23 cze 2014, 19:42
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Raporty przekazane zostały przez IS.

23 cze 2014, 22:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
Pytanie: Czy osoby uzyskujące przychód z działów specjalnych produkcji rolnej są zobowiązane do posiadania REGON?

17 lip 2014, 12:28
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Mamy dopisywać wszystkie REGON-y. To jest odpowiedź z Help-Desku wynikająca "z wyjaśnień departamentu merytorycznego"(cytat z rozwiązania)

23 lip 2014, 10:16
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
trickus                    

Mamy dopisywać wszystkie REGON-y.

Ale tylko te które istnieją. Jak ktoś nie ma REGON to nie ma.
nin15                    

Pytanie: Czy osoby uzyskujące przychód z działów specjalnych produkcji rolnej są zobowiązane do posiadania REGON?

Wg informacji uzyskanej telefonicznie z REGON - nie. Jak zresztą i reszta rolników. Powinni (w sensie - dobrze by było żeby się zgłosili) wystąpić, ale musu nie ma. Tak podobno jest to skonstruowane w przepisach o statystyce. W rezultacie mieliśmy w czasie poprzedniej paniki z REGONami mnóstwo emerytowanych rolników, którym REGON ponadawał numery bez ich wiedzy, a oni już nawet zapomnieli czy orze się przed sianiem czy po  i coraz więcej nowych rolników, którzy REGON mają tam gdzie on sam chce żeby go mieć.
kotusia11                    

no hallo gdzie tu jest jakaś logika(miałam nadzieję,że jednak istnieje)
na raporcie same bzdury, a w piśmie przewodnim MF ni huhu żadnych wskazówek,

Ja przejechałem wyszukiwarkę REGON po NIPach i to co było wpisałem.
Około 12% nie miało numeru i tych sprawdziłem w REGON przez telefon na podstawie PESEL.
Organizacje przetrzepałem w KRS żeby dowiedzieć się czy mają REGON (te bez REGON - z reguły nowe, które olały aktualizację) i w REGON te stare co nie przeszły do KRS żeby zobaczyć co REGON o nich wie. Większość starych widm nadal gnije w REGON z RH B tyle że czasem to jest faktyczny numer a czasem sygnatura akt - tak więc ogólnie bordello. Wysłałem więc do KRS pismo z prośbą o przesłanie odpisów z RH B tych podmiotów u których tego nie miałem, a tym u których miałem wpisałem numer z RH B. Koniec.

Jeśli komukolwiek wydawało się, że mamy spowodować by te stare widma z RH B zmobilizować do przeniesienia się do KRS to   :rotfl:  :rotfl:  :rotfl: różdżka mi się złamała. Zresztą i tak nie za bardzo miałem kogo czarować bo nieuchwytne te podmioty są do bólu, a kryształowa kula mi się potłukła, a ta z pleksi zmatowiała i całe g... z jasnowidztwa.

A teraz  :piwo: ,  :piwo: , koszenie trawnika , :piwo: ,  :piwo: a wieczorem :sex: .

23 lip 2014, 16:38
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]