Dzisiaj zaczęła sie masowa wysyłka informacji RB27 poprzez e-PUAP. I wszystko padło. Jak to jeden z kolegów napisał "ePUAP działa w sposób niezauważalny tj. nie da się zauważyć, że działa" poza komunikatem z serii 500.
Taki to gniot, a pewna ustawa wymuszająca co kwartał wysyłkę RB-27 będzie go co kwartał rozkładać na łopatki. I pracę w US także, bo angażuje wiele osób na wiele roboczogodzin.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
09 kwi 2014, 10:31
Re: Zablokowaliśmy ePUAP?
To nie my zablokowaliśmy e-puap. To e-puap zablokował nas. Przecież to us-y za pomocą tego portalu mają obowiązek przesłać RB. To jest po prostu mało poważne. Czy tam w MF ktokolwiek myśli? Kto odpowiada za to, że jedyną drogą do wysyłki jest e-puap? Problemy z e-uap-em pojawiły się dziś? To co się wydarzyło, zablokowany e-puap to niespodzianka? Już nie tylko nie szanuje się naszej pracy. Ktoś z pełną świadomością stanu e-puap-u zdecydował o takim rozwiązaniu. Czy wie co się dzieje w urzędach? Czy jest w stanie zrozumieć jaką decyzją podjął? Czy wie jakie są skutki takiej decyzji? O czym tu pisać.
09 kwi 2014, 17:19
tranqilo
Dzisiaj zaczęła sie masowa wysyłka informacji RB27 poprzez e-PUAP. I wszystko padło. Jak to jeden z kolegów napisał "ePUAP działa w sposób niezauważalny tj. nie da się zauważyć ,że działa" poza komunikatem z serii 500. Taki to gniot, a pewna ustawa wymuszająca co kwartał wysyłkę RB-27 będzie go co kwartał rozkładać na łopatki. I pracę w US także, bo angażuje wiele osób na wiele roboczogodzin.
To nie pewna ustawa, a ... Rozporządzenie Ministra Finansów przygotowane m.in. przez Departament Budżetu Państwa tegoż Ministerstwa. Tak to, Koleżanki i Koledzy z MF, przygotowali nowoczesny sposób realizacji dotychczasowego zadania bez krzty wyobraźni, zapytania "kumatych", nie mówiąc o jakiejkolwiek analizie konsekwencji wdrożenia tego 'przełomowego' rozwiązania ...
A wszystko to po to aby pracownicy JST mogli wpisać, podane przez US kwoty, do sprawozdania Rb-27S oraz przekazać - via system@bestia - .... Ministrowi Finansów Hello! Panie Parkinson! ... żyjemy i mamy się dobrze !
Ostatnio edytowano 09 kwi 2014, 17:44 przez _ksu_, łącznie edytowano 1 raz
09 kwi 2014, 17:42
A jeśli jutro e-puap będzie zablokowany to co? Serdeczne "podziękowania" dla "Koleżanek i Kolegów" z MF. Naprawdę się udało.
09 kwi 2014, 18:25
pracuję w skarbowości od ponad 20 lat i od dłuższego czasu mam nieodparte wrażenie, że w wielu dziedzinach życia rządzą nami "głupi ludzie", dla których liczy się wszystko inne, tylko nie dobro Państwa. Dotyczy to także ludzi pracujących w MF, w dużej części zatrudnionych tam dzięki różnym układom, którzy zza swych biurek wykonują bezmyślne polecenia swoich przełożonych. Polecenia, w dużej mierze oderwane od rzeczywistości i nijak mające się do tego, jakie są możliwości w podległych im jednostkach - zarówno techniczne, jak i personalne.
09 kwi 2014, 18:32
Ja wiem, że wyda się Wam to co najmniej dziwne, ale ja sprawozdania ładuję po godzinach pracy siedząc w domu. E-puap śmiga wtedy nieobciążony, Szefowa też podpisuje i wysyła wieczorem, bo w godzinach pracy "zapomnij". Mam świadomość, że to mój czas wolny, ale w MF nikt nie będzie zwracał uwagi na problem z połączeniem z e-puap, tylko będzie nas rozliczał z terminowości sprawozdań. Przy dużej ilości RB siedzą nad tym od czwartku, tj. 4 kwietnia. Mam nadzieję niedługo skończyć, a co, kto, kiedy podpisze, to już nie moja bajka. Dobrze, że przy tej robocie w domu mogę lub Po dzisiejszej "awarii" jest duża poprawa w działaniu.
09 kwi 2014, 18:37
POproszę o inne wrażliwe dane wieczorową POrą Gwarantuję pełną ochronę POzyskanych wiadomości
09 kwi 2014, 18:53
ksiegowa
Ja wiem ,że wyda się Wam to co najmniej dziwne, ale ja sprawozdania ładuję po godzinach pracy siedząc w domu. E-puap śmiga wtedy nieobciążony
Godzina 21:04 ePUAP znowu zablokowany. Sprawdzę znowu o 3-ciej w nocy. Czy to się nazywa telepraca ? Coraz więcej pracowników wysyła sprawozdania z domu i jest obciążenie całodobowe albo program jest tak napisany, że nie zwalnia zasobów i wymaga restartu, a w nocy nie ma zrestartować serwera e-
Może jakiś Informatyk z US pomógłby kolegom z EPUAP na komunikat :/opt/IBM/WebSphere/AppServer/profiles/AppSrv03/installedApps/ssf1Node03Cell/orbeonServlet_war.ear/orbeon-servlet.war/WEB-INF/exist-conf.xml (Too many open files)
Może np. ustawić ? set ulimit -n 40000000000 before starting WebSphere Portal.
Ostatnio edytowano 09 kwi 2014, 20:41 przez szarotka1977, łącznie edytowano 1 raz
09 kwi 2014, 20:12
A kierownictwo US uważa, że ePUAP działa jak poczta elektroniczna. Co więcej, twierdzi, że pracownicy wymyślają problemy dotyczące działania tego gniota. Ech ... Brak słów, brak słów.
Dopisek - może ktoś zna sposób, żeby zablokować to to na amen?
09 kwi 2014, 20:41
Dzisiaj udało mi się potwierdzić jeden Profil Zaufany, choć otwieranie kolejnego okna trwało dłuuuuuugo (a jest ich duuuuuużo), a chwilami nawet zrywało połączenie. Przy kolejnym Kliencie doszedłem tylko do okna "Potwierdzanie profili zaufanych", ale listy wniosków już nie było widać; w tym miejscu pojawiał się komunikat o błędzie. I nie potwierdziłem A jak w sobotę i ePUAP działał, i ja czekałem, to chętnych nie było. Nawet jednej osoby... Takie długotrwałe otwieranie i zrywanie połączenia trwa już od kilkunastu dni.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
09 kwi 2014, 20:48
No, to już wiem dlaczego dziś nie można było logować się do CEIDG profilem zaufanym.
Ps. następny gniot ... ratunkuuuuuuuuuuuu !
09 kwi 2014, 20:59
Ludzie, kochani! Przecież chodzi tylko o to aby generując ruch na e-puapie (tzn. liczbę założonych profili oraz liczbę przesłanych dokumentów) uzasadnić jego istnienie i wywalone w błoto olbrzymie pieniądze! Ot zwykła PrOpaganda sukcesu! Obecna ekipa tam na górze, mogłaby być wzorcem dla dawnych towarzyszy od propagandy PRL- owskiej. Czy ktoś może mi wyjaśnić co to za farsa z tym "promocyjnym" zakładaniem 460 profili zaufanych dla pracowników MF? Jeszcze chwila i dostaniemy wytyczne, aby w urzędach również wszyscy posiadali ten cudowny wynalazek - oczywiście "przymusu nijakiego nie będzie - pełna dobrowolność" Zupełnie jak ze składaniem zeznań za pośrednictwem internetu przez pracowników US'ów!
09 kwi 2014, 21:06
Na stronie głównej ePułapki nadal widnieje poranny komunikat.
Utrudnienia w działaniu ePUAP
2014-04-09
Szanowni Państwo, informujemy, że aktualnie występują utrudnienia w funkcjonowaniu usług wykorzystujących logowanie do systemu ePUAP. Trwają intensywne prace związane z przywróceniem funkcjonalności. Za powstałe utrudnienia przepraszamy.
Wszystkie US powinny wysłać helpdeski w sprawie "utrudnień w funkcjonowaniu" ePułapki i czekać aż jak to było w zeszłym roku w eDeklaracjach głos zajmie ADMIN eÞułapki i zmieni termin przesyłania sprawozdań wydłużając go o 1-2 tygodnie i rozpisując godzinowo, które US ma się logować w której godzinie. I co by tylko doby nie zabrakło.
A tak na prawdę to na podstawie danych z WHTAX zebranych w całym kraju wysyłką danych powinno zająć się jedno z centrów informacyjnych MF. Ciekawe czy nadal jako medium preferowaliby ePułapkę ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
09 kwi 2014, 22:17
tranqilo
... A tak na prawdę to na podstawie danych z WHTAX zebranych w całym kraju wysyłką danych powinno zająć się jedno z centrów informacyjnych MF. Ciekawe czy nadal jako medium preferowaliby ePłapkę?
To raczej pobożne życzenia. Ostatnio dominuje trend odwrotny. "Geniusze" wprowadzili zmiany systemu logowania do części aplikacji centralnych. Przerosła ich jednak ilość żądań związanych z hasłami użytkowników. Nie wydoliły NAP-y, drogowskazy, heldesk-i i inne cudowne wynalazki. Jakie rozwiązanie zastosowali? Stanęli okoniem do najmodniejszej ostatnio myśli biznesowej i zastosowali decentralizację (sic !). Pisząc najogólniej zwalili na dół problem, którego wystąpienia nie przewidzieli. Hasłami zajmą się lokalni administratorzy.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"