Teraz jest 04 wrz 2025, 11:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Tajemnica skarbowa 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 kwi 2014, 20:55

POSTY        2
Post Tajemnica skarbowa
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy pracownicy Urzędu Skarbowego pracujący na stanowiskach specjalistycznych w służbie cywilnej mają dostęp do szczegółowych informacji na temat podatników? Pytam głównie o informatyków. Dlaczego pytam. Otóż rozliczam się w US znajdującym się w małej miejscowości, gdzie każdy każdego zna, a dodatkowo w tym US pracują informatycy, którzy są znajomymi, jeden z nich zalicza się nawet do rodziny. Jak każdy chciałbym żeby pewne informacje nigdy żadną drogą nie wyszły na zewnątrz. Znalazłem w sieci informacje, że pracownicy US mają własne konta a każde konto pewne uprawnienia. Chciałbym wiedzieć czy informatyk ma pełny dostęp do danych w bazie POLTAX tj. przychody, podatki, straty, działalność gospodarcza danego podatnika itp. Na zdrowy rozum wydaje mi się że taki dostęp ma, ponieważ musi sprawnie pracować, wiedzieć czy wszystko działa. Z drugiej strony takich informacji nie powinien przeglądać. Pytam z ciekawości, ale też z pewnego niepokoju.

Pozdrawiam

27 kwi 2014, 22:49
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Post Re: Tajemnica skarbowa
Wszyscy podpisują oświadczenie o przestrzeganiu tajemnicy skarbowej, więc nawet gdyby coś zobaczył to nie może NIC powiedzieć. Rodzina czy nie; przyjaciel czy wróg to nie ma znaczenia. U nas jak na spowiedzi, nie może nic wyciec poza urząd. Zachowanie tajemnicy skarbowej obowiązuje również po ustaniu zatrudnienia, zakończeniu stażu lub praktyki.
Za naruszeni tajemnicy  skarbowej są konkretne sankcje.

Art. 306. § 1. Kto, będąc obowiązanym do zachowania tajemnicy skarbowej, ujawnia informacje objęte tą tajemnicą,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

28 kwi 2014, 14:55
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 kwi 2014, 20:55

POSTY        2
Post Re: Tajemnica skarbowa
Ja te przepisy znam. Tylko, że u nas w kraju przepisy przepisami a życie życiem i czasami gadka przy piwie, na boisku na przystanku może narobić problemów komuś innemu. Tylko nieuchronność kary jest gwarantem w tym przypadku a tej nieuchronności przecież nie ma. Często nie da się udowodnić kto, gdzie i kiedy.

29 kwi 2014, 21:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]