Re: Reorganizacja informatyki
To chyba żadna nowość, bo o takim kierunku projektu reorganizacji wiadomo było od dość dawna (pisano o tym w gazetach, zdaje się też na forum).
Z tego co wiem po sąsiedzku z "poczty pantoflowej" bodajże przed portingiem w mazowieckim (może gdzieś indziej też) były spotkania w IS z informatykami (prawdopodobnie z powodów artukułów w Rzeczpospolitej - apropo reorganizacji aparatu skarbowego), gdzie przedstawiono ogólne założenia reformy.
Mi. likwidacja US-ów - w ich miejsce powołane zostaną delegatury IS, powołanie centrów usług wspólnych - np. centrum wydruków, kopertowania i wysyłki itp.
Ale też nikt nie powiedział z tego co mi przekazano, że w 100% jest powiedziane, że informatycy przejdą pod skrzydła IS.
Bo może się okazać, że dyrektor danego centrum, delegatury (który będzie zobligowany do zapewnienia wsparcia IT) zatrudni np. firmę zewnętrzną...
Ale żadne wiążące deklaracje, z tego co mi przekazano nie padły. Jedynie to, że są to luźne założenia i to że sama reforma do końca nie wiadomo w jakim kierunku ostatecznie pójdzie.
Podobno odpowiedzi na postawione pytanie "Czy mamy szukać sobie pracy?" jednoznacznej nie było...
Więc tak na prawdę, jak będzie czas pokaże...
Chyba, że masz jakieś bardziej konkretne informacje na ten temat to miło by było byś się nimi podzielił...