Teraz jest 04 wrz 2025, 11:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Tuning mierników 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
Post Tuning mierników
Ilość deklaracji zwiększamy importując ponownie deklaracje z ZUS-u.
Zliczane są (nie wiadomo po co  :wysmiewacz: ) deklaracje importowane z Organów Rentowych - anulowane. :rotfl:

01 wrz 2009, 18:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2008, 18:43

POSTY        120
Post TUNING MIERNIKÓW
Mnie się wydaje, że te mierniki to niewypał.
Nieprzemyślane są...i niedopracowane...do kosza z nimi :zly1:

01 wrz 2009, 20:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lip 2009, 22:09

POSTY        10
Post TUNING MIERNIKÓW
krasnal                    

Kolejny raz mierniki, kolejny raz strata czasu i papieru / dużo papieru / a gdzie oszczędności w czasie kryzysu.Przesadziłem przecież w naszym kraju już po kryzysie ? Gadu,gadu wezmy sie lepiej do roboty,bo od sterty wypełnionych kartek, tak uważam, nic dobrego.

01 wrz 2009, 21:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2009, 06:59

POSTY        10
Post Tuning mierników
Mnie mierniki przerażają m.in. pod względem metody tworzenia mediany. W każdym kwartale jest liczona na nowo, im lepiej wychodzą mierniki w urzędach tym jest gorzej bo mediana ucieka :( . Wszyscy się "poprawiamy w pracy" więc mediana ucieka i wzajemnie siebie gonimy.

02 wrz 2009, 08:27
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Tuning mierników
Agi                    

Mnie mierniki przerażają m.in. pod względem metody tworzenia mediany. W każdym kwartale jest liczona na nowo, im lepiej wychodzą mierniki w urzędach tym jest gorzej bo mediana ucieka :( . Wszyscy się "poprawiamy w pracy" więc mediana ucieka i wzajemnie siebie gonimy.

Mediana - moim zdaniem - będzie zawsze lepsza od średniej bo ucina ekstremalne wartości.  Śmieszyć i martwić może jedynie miernikowa zamiennik określenia wydajności urzędnika ( na etat planowany) - pomijając ustawę dziesiątkującą - kiedy to w już dawno przekroczono bariery wydajności a urzędy jeszcze jakoś funkcjonują w tej prawno-papierowej rzeczywistości bo ... zatrudniają stażystów za których nie płacą.

07 wrz 2009, 15:46
Znawca

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Post Tuning mierników
A mnie się te mierniki podobają. Prawo Parkinsona w czystej postaci. Teraz będziemy pracować pod mierniki i na nic więcej czasu nie starczy.

07 wrz 2009, 17:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
Post Tuning mierników
Mnie też - muszę przyznać te mierniki osłabiają. Zamiast dawać bodźce do usprawniania funkcjonowania urzędów, proponuje się jakiś chory wyścig.  To teraz wypada rzucić wszystko co nie wliczane jest do mierników. Gdyby sposób postępowania był ujednolicony w skali kraju - te same procedury, minimalizacja pomyłek, może mierniki miałyby jakiś sens. A tak - mamy działanie pod mierniki i kombinowanie - bo nie oszukujmy się - tak to w niektórych US wygląda. Gdzie tu jakikolwiek ślad logiki?

07 wrz 2009, 19:18
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Tuning mierników
Spoko. Mierniki juz niedługo zostaną zmienione. UKS-y mają je od chwili powstania a za czasów PiS powstały takie super wzory, że n8ik tego nie może pojąć do dziś (np. lepiej jak podatnik się odwoła od decyzji, niż przyjmie decyzję bez odwołania). Teraz powoli wraca stare, czyli korekta mierników co kwartał tak aby preferowane UKS-y wypadły dobrze. Korekta jest rzecz jasna robiona po zakończeniu kwartału.
Mierniki nie obejmują zasadniczo tylko dwóch - widać mało istotnych dla MF zagadnień - jakości pracy i oddziaływań prewencyjnych. No cóż efekty mamy już dziś (52 mld).

07 wrz 2009, 19:59
Znawca

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Post Tuning mierników
Od razu przypomniała mi się szkoła podstawowa i Pani od matematyki, która wbijała nam do głowy, że dodawanie okien do drzwi nic nie wnosi z wyjątkiem upie... się liczeniem. Faktycznie, gdyby wszystkie US w kraju miały identyczne struktury, zakresy obowiązków dla pracowników i w ogóle były jakoś porównywalne, no to moooże.....
Niekłamany zachwyt wzbudził we mnie miernik związany z ilością korekt. Dużo korekt dobry urząd, mało korekt słabo.
A mnie się wydawało, że mało korekt do dobrzy księgowi i mało błędów.
A już te mierniki, które zależą od podatnika a nie od urzędnika to miód.
A zadowolenie podatnika jako kryterium oceny...
W zaprzyjaźnionym USie mówią, że Urząd to nie burdel i podatnik nie musi być zadowolony - i ta opcja mi odpowiada.

A co do konstrukcji mierników, te pewnie znowu jakiś mózgowiec w MF się doktoryzuje i potrzebuje materiału badawczego.

Jedyny plus z tego jest taki, że w ramach mimikry biurokracja i procedury robią się coraz doskonalsze. I nie ma to wiele wspólnego ze skutecznością US.
<_<

08 wrz 2009, 19:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2008, 20:09

POSTY        9
Post Tuning mierników
Brakuje jeszcze miernika oceniajacego efektywność urzedu z perspektywy ilości zużytych spinaczy biurowych (obywatel Piszczyk)

08 wrz 2009, 20:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
Post Tuning mierników
Piórek                    

Od razu przypomniała mi się szkoła podstawowa i Pani od matematyki, która wbijała nam do głowy, że dodawanie okien do drzwi nic nie wnosi z wyjątkiem upie... się liczeniem. Faktycznie, gdyby wszystkie US w kraju miały identyczne struktury, zakresy obowiązków dla pracowników i w ogóle były jakoś porównywalne, no to moooże.....
Niekłamany zachwyt wzbudził we mnie miernik związany z ilością korekt. Dużo korekt dobry urząd, mało korekt słabo.
A mnie się wydawało, że mało korekt do dobrzy księgowi i mało błędów.
A już te mierniki, które zależą od podatnika a nie od urzędnika to miód.
A zadowolenie podatnika jako kryterium oceny...
W zaprzyjaźnionym USie mówią, że Urząd to nie burdel i podatnik nie musi być zadowolony - i ta opcja mi odpowiada.

A co do konstrukcji mierników, te pewnie znowu jakiś mózgowiec w MF się doktoryzuje i potrzebuje materiału badawczego.

Jedyny plus z tego jest taki, że w ramach mimikry biurokracja i procedury robią się coraz doskonalsze. I nie ma to wiele wspólnego ze skutecznością US.
<_<

Sprawdzaliśmy PIT-y podczas składania, aby podatnik nie musiał chodzić 2-razy do Urzędu. W przyszłym roku do poprawy błędów wezwiemy podatnika ponownie , skopiujemy i poprawimy PIT-a , dopiszemy dodatkowy przypis i mierniki będą lepsze - więcej dokumentów,dodatkowe przypisy. Tylko podatnik się nabiega. :zly1:

09 wrz 2009, 20:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Post Tuning mierników
Do zeszłego roku pan Swiniarski wprowadzał niezliczoną czyt. nieskończoną ilość wskaźników, mierników i innych mozliwych do wymyślenia metod kontroli na obszarze działania  swojej Izby a teraz miał  możliwość ich rozsiania po całej Polsce. Jak ktoś dobrze zauważył pracujemy na mierniki, wskaźniki a dziura budźetowa rośnie. Niech zobaczą czym teraz musimy się zajmować ilośc sprawozdań, informacji, CAF przekracza rozsądek, ale to nic widocznie liczą się pomysły góry. Teraz ile to ludzi na górze potrzeba żeby te wszystkie nasze urzędowe wypociny przeanalizować. chyba że trafia to do kosza.

09 wrz 2009, 21:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189
Post TUNING MIERNIKÓW
krasnal                    

Masz pomysł jak zrobić aby znalazły sie w koszu?

Dodano: 10 Wrz 2009 06:09 am

krasnal                    

10 wrz 2009, 07:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2008, 13:55

POSTY        31
Post Tuning mierników
To proste - dać KOSZA co najmniej jednej osobie z MF  :zeby:

10 wrz 2009, 18:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 142 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona