Teraz jest 04 wrz 2025, 07:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
E-learningowe kursy dla Służby Cywilnej. A kiedy z MF? 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post E-learningowe kursy dla Służby Cywilnej. A kiedy z MF?
Portal KPRM uruchomił kursy e-learningowe dla Służby Cywilnej. To bardzo dobry krok w nowoczesność. Zapraszają wszystkich na zapisanie się i skoro nasze ministerstwo nas nie rozpieszcza kursami to proponuję skorzystać z oferty portalu SERWIS SŁUŻBY CYWILNEJ.

mamy do dyspozycji 23 kursy:
- język angielski

- Zarządzanie satysfakcją klienta       
- Umiejętność podejmowania decyzji       
- Wartościowanie stanowisk pracy       
- Opisy stanowiska pracy       
- Nowoczesne standardy obsługi Klienta

- Zasady prowadzenia rachunkowości a podatki. Elementy analizy finansowej oraz analiza dokumentacji księgowej i sprawozdań finansowych w    toku kontroli podatkowej podatników prowadzących księgi handlowe       
- Transakcje wewnątrzwspólnotowe ze szczególnym uwzględnieniem transakcji trójstronnych i łańcuchowych oraz identyfikacja oszustw karuzelowych w handlu wewnątrzwspólnotowym       
- Postępowanie zabezpieczające w oparciu o przepisy ustawy Ordynacja Podatkowa i ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji       
- Asertywna komunikacja w pracy urzędnika        
- Efektywna komunikacja ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji kryzysowych       
- Radzenie sobie ze stresem i efektywne zarządzanie czasem
- Podstawy legislacji dla nieprawników       
- Prawo zamówień publicznych
- Postępowanie administracyjne       
- Motywowanie, ocenianie oraz skuteczna komunikacja z pracownikami       
- Kontakt z klientem zewnętrznym urzędu
- Zarządzanie projektami       
- Obsługa programów systemu informacji przestrzennej - ArcGIS i Geomedia       
- MS Project 2007 – poziom podstawowy
- MS Word 2007 - poziom zaawansowany
- MS Excel 2007 – poziom zaawansowany
- MS PowerPoint 2007 – poziom średniozaawansowany

Aby zapisać się na kurs trzeba utworzyć konto na portalu tu link http://www.elearning.kprm.gov.pl/login/signup.php
Kursy wymagają wypełnienia dodatkowej ankiety przesyłanej przez administratora więc do zapisu należy posługiwać się służbowym mailem.

Dla ułatwienia zapisu.
Tekst w języku angielskim:

Your password must have at least 8 characters, at least 1 digit(s), at least 1 lower case letter(s), at least 1 upper case letter(s), i at least 1 non-alphanumeric character(s)

oznacza , że należy używać mocnych haseł o minimum 8 znakach zawierających co najmniej:  1 cyfrę, 1 literę małą, 1literę dużą i jeden znak nie alfanumeryczny ( np.:  <>@!()   )

Po przejściu przez kurs oceńcie go w skali 1-6 ( 6- ocena najwyższa) co pozwoli nam na wprowadzenie rankingu kursów -e learningowych. Warto też dodać swoją opinie o kursie. czy w ogóle warto się na niego zapisać.

Pełny spis kursów wraz z opisami znajdziecie na stronie http://www.elearning.kprm.gov.pl/

06 sty 2012, 13:56
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: E-learningowe kursy dla Służby Cywilnej. A kiedy z MF?
Zapisałem się na kurs.
Zanim to nastąpiło trzeba było po potwierdzeniu linku konta otrzymanego mailem uzupełnić jeszcze dane użytkownika.
Były też problemy z zalogowaniem się na konto i automatycznym otrzymaniem nowego hasła bo ministerialny DLP dopiero się uczy tych adresów  serwera KPRM i   tak długo je trawił aż straciły termin ważności.
W końcu trzeba wybrać jakiś kurs i to potwierdzić.

Nie wiem czy wszystkie kursy są takie ale ten wydaje mi się bez instruktora i zadań testowych do wykonania a jedynie flaszowa prezentacja.
Jak skończę to opiszę.  Tempo kursu zależy od kursanta.  Zauważyłem na podstawie listy kursantów, że logowali się w godzinach 13-14.30. Ale chyba tłoku nie ma i serwer nie jest przeciążony.

Przetestuj KURSY z KPRM!!!

Do tego jest możliwość wpisu na blog, gdzie z reguły nowi użytkownicy się dopisują.

10 sty 2012, 22:17
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Od 10 stycznia 2012 zrezygnowano z haseł do zapisywania się na kursy e-learningowe KPRM.

Kursy są dostępne dla wszystkich pracowników SC ,którzy wypełnili pełen profil na portalu.

Hulaj Dusza ...

12 sty 2012, 11:41
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2011, 19:51

POSTY        1
Jak Fajnie!
Tzn. tradycyjnie: znowu coś IM nie wyszło :brawa:

12 sty 2012, 23:43
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
cendre                    

Jak Fajnie!
Tzn. tradycyjnie: znowu coś IM nie wyszło :brawa:

Sądzę, że źle interpretujesz.  To jednak uproszczenie. I dla nowych kursantów i dla administratorów, którzy powyżej pewnej ilości nie daliby rady.

UWAGA
Kursu można używać o dowolnej porze.  Ale jeśli się go nie użytkuje przez 90 dni to system automatycznie wypisuje z kursu.

13 sty 2012, 10:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
Chętnie bym przetestował te kursy, jednak akurat teraz strona http://www.elearning.KPRM.gov.pl jest niedostępna, o czym informuje komunikat:
"Przerwa techniczna
Za utrudnienia przepraszamy."

A propos;

Kursy wymagają wypełnienia dodatkowej ankiety przesyłanej przez administratora więc do zapisu należy posługiwać się służbowym mailem.

Tak więc jeśli nie posiadam służbowego maila, to nici z kursu?  :dupa:
Czy mogę skorzystać z prywatnego? Czy kursy są płatne?

12 lut 2012, 16:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Skorzystałem z jednego kursu na razie. Zrobiłem to w domu używając jak najbardziej prywatnego maila.

12 lut 2012, 16:41
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Przerwa techniczna jest już chyba od piątku. Czyżby znów włamanie na login: admin hasło: admin1 ?

13 lut 2012, 07:51
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
tranqilo                    

Przerwa techniczna jest już chyba od piątku. Czyżby znów włamanie na login: admin hasło: admin1 ?

skąd znasz moje hasło  :blink:

13 lut 2012, 14:15
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Poniedziałek ,13.02.2012 od 10.00 strona z kursami KPRM juz działa.

13 lut 2012, 16:52
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Nieaktualne kursy urzędników

Z początkiem stycznia ruszył system e-learningowy dla służby cywilnej. Szkolenia zawierają stary stan prawny – z drugiej połowy 2010 r

ż 17 kursów e-learningowych jest dostępnych na stronie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Urzędnicy mogą się dzięki nim uczyć języków, wzmacniać umiejętności komunikacyjne, informatyczne, a przede wszystkim zgłębiać tajniki prawa. Problem w tym, że kursy zawierają nieaktualny stan prawny – z lipca i października

2010 r. Prawo zamówień publicznych, które obejmują kursy, zmieniło się od tego czasu aż sześć razy. Kodeks postępowania administracyjnego znowelizowano pięciokrotnie, a ordynację podatkową aż szesnaście razy.

Mało chętnych

– W materiałach data stanu prawnego pojawiła się nieprzypadkowo. Szkolący powinni mieć świadomość, że przepisy się zmieniły – wyjaśnia Dagmir Długosz, dyrektor Departamentu Służby Cywilnej w KPRM.

Jak na razie kursy nie cieszą się dużą popularnością. Zapisało się na nie 7517 uczestników przy założeniu, że jedna osoba może być uczestnikiem kilku kursów.

Najbardziej popularny jest kurs języka angielskiego. Korzystają z niego 1163 osoby. Dużo jest chętnych na szkolenie z technik radzenia sobie ze stresem i efektywnego zarządzania czasem. Z postępowania administracyjnego postanowiły się przeszkolić 533 osoby. Najmniej jest zainteresowanych kursem: postępowanie zabezpieczające w oparciu o przepisy ustawy – Ordynacja podatkowa i ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Szkolenie ma tylko 77 uczestników. Urzędnicy nie chcą też zgłębiać nowoczesnych standardów obsługi klienta. Na kurs zapisały się tylko 83 osoby.

– Pracownicy naszego urzędu nie decydują się na te szkolenia – mówi Edyta Wrotek z Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie.

W części urzędów wojewódzkich informacje o możliwości przeszkolenia rozesłano do pracowników e-mailem. Nie wiadomo jednak, ilu skorzystało z kursu.

Przydałby się dyplom

Dlaczego szkolenia nie są popularne? Może dlatego, że uczestnicy nie otrzymują żadnego potwierdzenia ich ukończenia.

Dyplom motywuje do kształcenia. Dlatego warto, by pracownicy dostawali potwierdzenie ukończenia kursu – mówi Aleksandra Strojek, analityk rynku pracy z firmy doradztwa personalnego Sedlak & Sedlak.

Kursy kosztowały niewiele ponad 230 tys. zł. Budżet nie poniesie już dodatkowych kosztów szkoleń.

– Zaletą szkoleń e-learningowych jest przede wszystkim niższy koszt niż tradycyjnych. Nie trzeba wynajmować sali ani wysyłać pracownika na delegację i wypłacać diet ani pokrywać kosztów dojazdu. Pracownik może się uczyć w wolnym czasie w pracy, a w razie konieczności przerwać szkolenie – mówi Aleksandra Strojek. Z e-szkoleń organizowanych dla urzędników może skorzystać każdy. Wystarczy zalogować się na stronie http://www. elearning.kprm.gov.pl/.

– Dostęp do większości szkoleń jest otwarty – mówi Dagmir Długosz.
Rzeczpospolita

AUSTEEN
Materiały do kursów powinny być na bieżąco aktualizowane!
Na pewno zainteresowanie kursami byłoby większe, gdyby wydawali dyplomy. Po każdym szkoleniu zewnętrznym wydają dyplom albo zaświadczenie. Pracownik potem ma dowód, że podnosi swoje kwalifikacje, a tak to mu nikt nie wierzy, bo każdy może powiedzieć, że się kształci, a nie robi tak na prawdę nic w tym kierunku.

24 lut 2012, 08:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
skorzystałem z dwóch kursów (prawo zamówień publicznych, postępowanie administracyjne), zajęło mi to trochę ponad godzine (wynik z pierwszego to 75% a z drugiego 100%)
w mojej ocenie o ile pomysł dobry to wykonanie co najwyżej przeciętne, taki sobie pokaz slajdów w dodatku o ubogiej treści (pomijam już kwestię nieaktualnego stanu prawnego). Może dla kogoś zupełnie zielonego byłoby ok, ale ja oczekiwałem czegoś więcej.
Nawet wydawanie dyplomów czy certyfikatów w mojej ocenie nic nie zmieni, chyba że ktoś lubi zbierać sobie papierki.

24 lut 2012, 09:05
Znawca

REJESTRACJA05 gru 2010, 14:54

POSTY        118
zapisałam się na angielski, ale mam problem bo nie wiem jak wracać do strony na której zakończyłam ćwiczenia. Za każdym razem jak (po przerwie) chcę kontynuować naukę otwiera mi się pierwsza strona i muszę przechodzić przez test, czy jest sposób wyszukiwania stron?

24 lut 2012, 13:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]