Witam Czy może tylko mi się tak wydaje czy może innym też, że coś się zaczyna dziać w kwestii komórek informatyki w urzędach. U nas krążą plotki o ich likwidacji i przesunięciu pracowników do OL
02 gru 2011, 11:27
Re: Likwidacja komórek informatycznych?
Tak już jest w części urzędów. Formalnie nadzór nad komórką ma kierownik OL ale w praktyce i tak dyspozycje wydaje bezpośrednio Naczelnik US. Czyli dostosowanie się do wymagań formalnych MF ze zdroworozsądkowym podejściem pozwalającym uniknąć przekłamań na przekaźnikach. Ciekawe , że DI MF nie przekazali z pewnych względów do OL. To samo powinno być w US , tj informatyka wydzielona podlegająca naczelnikowi. W przeciwnym wypadku albo wytworzy się odpowiednia struktura nieformalna albo będą zgrzyty.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
02 gru 2011, 12:36
A może przesunięcia IT z USdo IS raczej. Co się dowiedziałem od znajomego to przyszły zapytania o zatrudnienie i tzw. "rejestr usług"
03 gru 2011, 19:54
terozki
(...) przyszły zapytania o zatrudnienie i tzw. "rejestr usług"
Być może w związku z ogłoszonym 21 listopada 2011r. przez MF przetargiem (chociaż nie wiem czy to nie było by za wcześnie...)
"Analiza stanu funkcjonowania i utrzymania wsparcia usług IT w resorcie finansów":
Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest opracowanie przez Wykonawcę dokumentu, zwanego dalej Dokumentem, zawierającego analizę stanu funkcjonowania i utrzymania wsparcia usług IT w Resorcie Finansów oraz plan budowy efektywnej i skutecznej Organizacji usługowej Zamawiającego świadczącej usługi IT, w tym e-usługi.
2.Wykonawca zobowiązuje się do utworzenia Dokumentu, o którym mowa w ust. 1, który powinien obejmować: 1) przegląd i analizę Organizacji Usługowej IT Zamawiającego, w celu zidentyfikowania zasięgu funkcjonujących w tej organizacji procesów ITSM oraz funkcji wspierających te procesy i na ich podstawie dokonanie oceny stanu funkcjonowania i utrzymania wsparcia usług IT w Departamencie Informatyki Ministerstwa Finansów i Resorcie Finansów, 2) plan wprowadzania i doskonalenia procesów ITSM w Departamencie Informatyki Ministerstwa Finansów i Resorcie Finansów dla budowy efektywnej i skutecznej Organizacji Usługowej IT Zamawiającego, 3) elektroniczny kwestionariusz ankietowy, 4) prezentację analizy stanu funkcjonowania i utrzymania wsparcia usług IT w Resorcie Finansów.
3. Dokument, o którym mowa w ust. 1 będzie składał się z dokumentu głównego o nazwie: Analiza stanu funkcjonowania i utrzymania wsparcia usług IT w Resorcie Finansów oraz dwóch załączników oznaczonych jako: 1) Kwestionariusz ankietowy (elektroniczny), 2) Prezentacja analizy stanu funkcjonowania i utrzymania wsparcia usług IT w Resorcie Finansów.
04 gru 2011, 07:25
Ten przetarg to już prawie jak wielki banner " POTRZEBUJEMY OUTSOURCINGU".
Mogę się mylić i może tu chodzi tylko o poprawę funkcjonowania. Ale moim zdaniem brak odważnego na taką analizę w MinFin a zdawało się , że jest tam sporo zdolnych ludzi ,którzy by potrafili to wykonać. A więc outsourcing co jest tym dziwniejsze , że jak opisuje to COMPUTERWORLD wiele dużych firm sparzyło się i odchodzi od przekazywania tak ważnych funkcji na zewnątrz. Po paru latach stosowania wady oddania informatyki w obce ręce są znane a korzyści mniejsze od obiecywanych przez wykonawców.
04 gru 2011, 13:34
Możliwe, ale niewykluczałbyn zakusów kierowników IT IS na przejęcie stanu osobowego IT w US
04 gru 2011, 17:30
szablasty
Witam Czy może tylko mi się tak wydaje czy może innym też, że coś się zaczyna dziać w kwestii komórek informatyki w urzędach. U nas krążą plotki o ich likwidacji i przesunięciu pracowników do OL
Właśnie przed chwilą usłyszałem od naczelnika, będącego po dwudniowej naradzie NUS'ów, że informatycy i komórki AP lecą z urzędów :( szkoda gadać! Dajcie ktoś znać jeżeli wiecie coś więcej na ten temat.
05 gru 2011, 09:42
Co znaczy lecą z urzędów? Idzie zima i odlatują na południe? Jak sobie ktokolwiek wyobraża funkcjonowanie US bez IT? Będą dojeżdżali na wezwanie? Codziennie na 8 godzin? Czy też będą nadal w US ale jako wydzielone komórki IS? Ktoś chyba nie ma co robić i próbuje spieprzyć coś co jeszcze jako tako funkcjonuje... Brawo.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
05 gru 2011, 10:45
Harakiri
Co znaczy lecą z urzędów? Idzie zima i odlatują na południe? Jak sobie ktokolwiek wyobraża funkcjonowanie US bez IT? Będą dojeżdżali na wezwanie? Codziennie na 8 godzin? Czy też będą nadal w US ale jako wydzielone komórki IS? Ktoś chyba nie ma co robić i próbuje spieprzyć coś co jeszcze jako tako funkcjonuje... Brawo.
Żadnych konkretów - niestety. Usłyszałem tylko, że "mają się za nas zabrać od przyszłego roku" Dlatego ponawiam prośbę: Jeżeli ktoś coś wie, konkretnie, piszcie ludzie!!!
05 gru 2011, 12:45
Jak tak pójdzie to najbardziej przerąbane to będą mieli NUS-y i OL (jeśli IT jest w komórce).
08 gru 2011, 18:56
tranqilo
Ten przetarg to już prawie jak wielki banner " POTRZEBUJEMY OUTSOURCINGU".
Mogę się mylić i może tu chodzi tylko o poprawę funkcjonowania. Ale moim zdaniem brak odważnego na taką analizę w MinFin a zdawało się , że jest tam sporo zdolnych ludzi ,którzy by potrafili to wykonać. A więc outsourcing co jest tym dziwniejsze , że jak opisuje to COMPUTERWORLD wiele dużych firm sparzyło się i odchodzi od przekazywania tak ważnych funkcji na zewnątrz. Po paru latach stosowania wady oddania informatyki w obce ręce są znane a korzyści mniejsze od obiecywanych przez wykonawców.
Outsourcing już zafunkcjonował, z białoruskim KGB jak mnie pamięć do artykułów nie myli.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
08 gru 2011, 19:14
Moje myślenie jest takie, wygląda mi to na rozwiązanie tzw. "service desk" , Pozwala on na stworzenie dodatkowych stołków obsługi, a następnie zrzucone na dół. Praktycznie, jeden service desk, (może być na zasadzie dyżurów nawet po poszczególnych urzędach), gdzie rozwiązuje się bierzące problemy SIECIOWE całodobowy. Informatycy w urzędach być muszą być fizycznie, zwłaszcza patrząc na specyfikę pracy US. Żaden normalnie myślący naczelnik nie da sobie odebrać informatyka, w aspekcie praktycznym (czy można zdalnie zrobić kopię bezpieństwa.. wymienić myszkę, czy podobne...).
09 gru 2011, 14:14
Zagooglijcie ITSM MAXIMO, i macie odpowiedź...
09 gru 2011, 14:39
Wizard
Informatycy w urzędach być muszą być fizycznie, zwłaszcza patrząc na specyfikę pracy US. Żaden normalnie myślący naczelnik nie da sobie odebrać informatyka, w aspekcie praktycznym (czy można zdalnie zrobić kopię bezpieczeństwa, wymienić myszkę, czy podobne...).
Mam inne doświadczenia.Na przykład ZUS polikwidował inspektoraty i zredukował informatyków tak ,że do wielu mniejszych miejscowości dojeżdżają na godziny czy w wybrane dni - oni dawno przeszli na system centralny. W Agencji Rynku Rolnego informatyk początkowo był a później po kilku miesiącach etat pozostał tylko w województwach. U nas dyrektor ARR przyjął informatyka na etat merytoryczny i ma takiego "krypto informatyka" bo nie wyobrażał sobie pracy bez takiej osoby przy takim stopniu informatyzacji i problemach.