Teraz jest 01 wrz 2025, 10:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post CEIDG
czy komuś udało sie dzisiaj zalogować do CEIDG ?

01 lip 2011, 10:07
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: CEIDG
Z tego co piszą na tvn24 to jest totalna klapa.
Adamowi Szejnfeldowi też się nie udało.

01 lip 2011, 10:30
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
. .
ZAKŁADAMY FIRMĘ A MAMY ERROR.
Kłopoty ze stroną. "Wcześniej wychodziło dobrze".

Prawie dwa lata przygotowań, testów, eksperymentów i jest - od dziś dzięki nowym przepisom i nowemu systemowi można za pomocą kilkunastu kliknięć zarejestrować działalność gospodarczą przez internet. Tyle w teorii. Praktyka pokazuje, że z założeniem firmy online może być kłopot. Na razie udaje się tym, którzy mają szczęście i mogą w ogóle otworzyć stronę.
- Nie wiem na czym polega problem, ale będzie dobrze - uspokaja Adam Szejnfeld, szef komisji Przyjazne Państwo.

Od dziś w Polsce zaczyna obowiązywać ustawa o ograniczaniu barier administracyjnych, która m.in. likwiduje ponad 200 obecnie wymaganych zaświadczeń i zastępuje je oświadczeniami.
Według autorów nowych przepisów przygotowanych przez komisję Przyjazne Państwo od 1 lipca każdy obywatel może też rejestrować działalność gospodarczą przez internet. Wystarczy wejść na stronę http://www.ceidg.gov.pl albo http://www.firma.gov.pl.

Weszliśmy. I co? I nic.
Najpierw - mimo że postępowaliśmy zgodnie z poleceniami - pojawiały się błędy, które skutecznie uniemożliwiały nam założenie naszej firmy, a po godzinie 8 strony w ogóle przestały działać. Po dwóch godzinach ruszyły.

"Trudno mi to komentować"
Bezskutecznemu zakładaniu firmy online przyglądał się rano w studiu TVN24 szef Przyjaznego Państwa Adam Szejnfeld. Kiedy wydawało się jeszcze, że cała "akcja" może się udać, mówił:
- Żeby skonstruować platformę informatyczną i powiązać systemem urzędy potrzeba było półtora roku. Dziś jest odpalenie i sam jestem ciekaw, jak to będzie szło. Jak znamy życie, bardzo często - nie tylko w Polsce - pierwsze godziny potrafią pokazać pewne braki.

Po kilku minutach było już jasne, że i tym razem pokazały, a ciekawość ministra ustąpiła miejsca rozważaniom, dlaczego system sprawia problemy.
- Być może tak duża ilość chętnych, którzy nie tyle chcą się zarejestrować, ale sprawdzić i udowodnić, że coś być może słabo działa, powoduje przeciążenie linii. Ale ja jestem prawnikiem, a nie informatykiem - zastrzegł polityk PO.
Po kolejnych bezskutecznych próbach zarejestrowania działalności minister zapewnił, że sam zadzwoni dziś do ministerstwa gospodarki i zapyta skąd wzięły się nasze kłopoty.
- Nie wiem czy dało się to dopracować lepiej. Eksperymentalne uruchamianie trwało wiele miesięcy i kontrole wychodziły dobrze. Jestem przekonany, że wszystko będzie w porządku - zapewniał.

Wizytę w studiu minister zakończył życzeniami... "udanych dalszych prób". :D

http://www.tvn24.pl/-1,1708929,0,1,zakl ... omosc.html

01 lip 2011, 10:41
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
Po dwóch próbach AKTYWACJI i czterech próbach zalogowania, udało mi się. To znaczy udało mi się otrzymać komunikat:
"Witamy w systemie Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej."
ale się cieszę... :D  jest fajnie... co dalej... może by tak lista zadań? pusta  :blink:
...jak nic niema to wracam do grzebania w POLTAXie

01 lip 2011, 10:56
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
I kolejny dzisiejszy sukces :)

System e-myta nie zadziałał
KAPSCH MUSI ZAPŁACIĆ MILION KARY DZIENNIE

System elektronicznego poboru opłat za przejazd ciężarówek po drogach krajowych miał ruszyć punktualnie o północy, jednak z powodów technicznych nie udało się uruchomić - poinformowała rzeczniczka Generalnej Dyrekcji Krajowych i Autostrad Urszula Nenkel. Odpowiedzialna za działanie systemu firma Kapsch za każdy dzień zwłoki musi zapłacić milion złotych kary, a także pokryć szkody poniesione przez Skarb Państwa - to kolejne dwa miliony za dobę.
Austriacka firma Kapsch nie zdążyła uruchomić systemu Viatoll. - Chodzi o brak podłączenia urządzeń zamontowanych na bramownicach do systemu informatycznego - przekazała w rozmowie z tvn24.pl rzeczniczka GDDKiA.

Trzy miliony kary za dzień

Kapsch o sytuacji poinformowała GDDKiA o północy - gdy system nie zadziałał. - Zapewniam, że firma zapłaci milion złotych kary za każdy dzień opóźnienia oraz pokryje szkody poniesione przez Skarb Państwa - podkreśliła Nenkel.

Cała kwota nie jest mała. Oprócz miliona złotych kary, za każdy dzień nie działania systemu firma będzie musiała zapłacić utracone przez Skarb Państwa pieniądze. - Szacowane są one na 400 milionów do końca tego roku, czyli każdy dzień to ok. dwóch milionów złotych - dodała rzeczniczka.

Według zapewnień firmy Kapsch system ma ruszyć jeszcze dzisiaj - w ciągu kilkunastu godzin.

Opóźnienia w pracach

Doniesienie, że system może nie ruszyć na czas, pojawiały się od dawna. Media informowały, że nie uda się systemu uruchomić w całości, a z 430 bramownic koniecznych do uruchomienia systemu, zainstalowano do tej pory niewiele ponad 100.

O niedziałającym systemie jako pierwsze poinformowało RMF FM.

http://www.tvn24.pl/-1,1708928,0,1,syst ... omosc.html

01 lip 2011, 12:02
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Czy ktoś już odebrał CEiDG?
Znów naiwnie zapytam, czy dane przechodzą bezpośrednio do POLTAX, czy drukujecie wniosek i "z palca" do POLTAX?

01 lip 2011, 12:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
pingwinka                    

Czy ktoś już odebrał CEiDG?
Znów naiwnie zapytam, czy dane przechodzą bezpośrednio do POLTAX, czy drukujecie wniosek i "z palca" do POLTAX?

W skali kraju nie wpłynął jeszcze żaden wniosek (chyba że w tej chwili wpływa). mam inne pytanie: czy ktoś wytłumaczyl w mediach potencjalnym chętnym do złożenia wniosku za pośrednictwem internetu, że jest do tego niezbędny kwal. podpis elektroniczny albo profil zaufany? Mogą się rozczarować.

01 lip 2011, 13:07
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Wpłynęły już wnioski. Po zalogowaniu widziałam 3 sztuki - nie nasze.
Ktoś już je przerobił, dlatego teraz nie są już widoczne.

01 lip 2011, 13:33
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
A co zrobić jak inny US "przerobił" wniosek, który był adresowany do mojego US? Gdzie tego szukać?

01 lip 2011, 14:10
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
U nas mimo prób nie udało się pozakładać kont na CEIDG, cały czas albo wywala albo przychodzi e-mail z jakoby linkiem aktywacyjnym- niestety linka brak...
W gminach natomiast mało się orientują, często są na etapie zdziwienia że jest ePUAP albo i tego nawet nie wiedzą.
Dobrze, że nie ma zainteresowania tym badziewiem.
Mamy zatem kolejny "sukces" rządu.

- Być może tak duża ilość chętnych, którzy nie tyle chcą się zarejestrować, ale sprawdzić i udowodnić, że coś być może słabo działa, powoduje przeciążenie linii. Ale ja jestem prawnikiem, a nie informatykiem - zastrzegł polityk PO(Adam Szejnfeld).

Ani chybi spisek tu jakiś się zawiązał według Pana Szejnfelda, najpewniej złośliwi urzędnicy, masoni, żydzi lub moherowe berety... Mi się jednak wydaje, że zawiniła głupota rządzących.

01 lip 2011, 16:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2009, 18:07

POSTY        39
Witam.

Otworzyć wiadomość.
Plik - zapisz jako.
Zapisać jako plik z rozszerzeniem eml.
Otworzyć na innym komputerze.
Nie mamy dokumentacji do tego CEIDG-a.
Ale mail zawiera jakiś element aktywny,
który się po prostu nie wyświetla.
Nie będę teraz strzelał, ale jak znajdę czas to sprawdzę
co jest wymagane.
Jak znajdę ten czas  :)
Najkrócej trzeba znaleźć komputer i klienta pocztowego
który będzie tę aktywna zawartość obsługiwał.
Tam otwarcie tego pliku eml skutkuje wyświetleniem linku.

01 lip 2011, 17:43
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Moriturus                    

Mamy zatem kolejny "sukces" rządu.

- Być może tak duża ilość chętnych, którzy nie tyle chcą się zarejestrować, ale sprawdzić i udowodnić, że coś być może słabo działa, powoduje przeciążenie linii. Ale ja jestem prawnikiem, a nie informatykiem - zastrzegł polityk PO(Adam Szejnfeld).

Ani chybi spisek tu jakiś się zawiązał według Pana Szejnfelda, najpewniej złośliwi urzędnicy, masoni, żydzi lub moherowe berety... Mi się jednak wydaje, że zawiniła głupota rządzących.

NIE urzędnicy, NIE masoni, NIE żydzi!

PISiory, mohery i inne bydło i watahy.

Jak już nawet nie żyje ten prezydent co to sypał im piach w tryby i wkładał kij w szprychy, to żyje jeszcze ten drugi - jeszcze bardziej złośliwy - i robi im wszystko pod górkę.
Jak to komu?! No tym UDACZNIKOM, co to za co się wezmą to spie..lą.  <_<

01 lip 2011, 18:05
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Komunikat MG:
"Już ponad 460 firm jest zarejestrowanych w CEIDG.

Pierwsza osoba w Polsce została zarejestrowany w systemie CEIDG w gminie Świnna, powiat Żywiecki. Firma będzie prowadziła usługi remontowo – budowlane. Natomiast samodzielnie, jako pierwszy, poprzez portal www.firma.gov.pl działalność z zakresu obsługi nieruchomości rozpoczął przedsiębiorca z Elbląga.

Ponadto do 1 lipca 2011 r. z gminnych ewidencji działalności gospodarczej przekazano do CEIDG 460 tys. wpisów przedsiębiorców.

Ze względu na ogromne zainteresowanie CEIDG, w godzinach porannych nastąpiło spowolnienie działania systemu. Spowodowane było to wyjątkowo dużą liczbą jednoczesnych połączeń i okresowym przeciążeniem sieci. Problemy zostały usunięte i obecnie wszystko działa prawidłowo.

W pierwszym dniu zawiódł jeden z elementów systemu. Dodatkowy firewall nie wytrzymał obciążenia ponad 2,5 mln zapytań. Po przekonfigurowaniu, CEIDG działa bez problemu".

01 lip 2011, 18:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Us_nip                    

Komunikat MG:

W pierwszym dniu zawiódł jeden z elementów systemu. Dodatkowy firewall nie wytrzymał obciążenia ponad 2,5 mln zapytań. Po przekonfigurowaniu, CEIDG działa bez problemu".

Czy należy sobie dopowiedzieć że pewnie wycięto pare linijek kodu FW w związku z czym jest szybciej, ale też mniej bezpiecznie....

01 lip 2011, 19:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona