Mija miesiąc jak wszyscy mamy nowy Poltax... Czy macie jakieś uwagi odnośnie jego (nie)działania? Bo u nas tylko na PeCetach piknie śmiga, a na terminalach jest ciężko - strasznie się muli i wiesza. A akcja przed nami Czy u was działa normalnie?
11 sty 2011, 11:30
POLTAX po portingu
PC -ty górą ! Ale i na terminalach też jest Ok pod warunkiem, że nie ma ich za duzo na jeden serwer terminalowy.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
11 sty 2011, 15:03
POLTAX po portingu
tranqilo
PC -ty górą ! Ale i na terminalach też jest Ok pod warunkiem, że nie ma ich za dużo na jeden serwer terminalowy.
A co mają zrobić US-y w których są wyłącznie terminale (może za wyjątkiem informatyków)? Czy ktoś coś wie kiedy zostanie poprawiony RemDat? Na dzień dzisiejszy nadal generuje fałszywe raporty (np. zamienione pozycje deklaracji).
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 sty 2011, 17:38
POLTAX po portingu
W moim urzędzie istnieją następujące rozwiązania : 1) terminale z rozbudowaną pamięcią RAM na SAPie nr 2, 2) terminale z rekonfiguracją czyli ROM 512 sesje Firefoxa, 3) terminale na SAP nr 1 w zwykłej konfiguracji 4) PC - różne konfiguracje od pamięci po procesory. Wnioski : Zauważalne różnice tylko w momencie uruchamiania aplikacji. Poprawa funkcjonalności i sens Portingu w opinii użytkowników Poltaxu równa zero ze wskazaniem na minus. Opinia informatyków , osób korzystających ze skryptów, wykonujących analizy na bazie - rewelacja. Wnioski : aplikacja i system nie jest dla końcowego użytkownika lecz dla osób wykorzystujących mozolnie zgromadzone dane. Pzdrw w Nowym Roku.
11 sty 2011, 20:44
POLTAX po portingu
U nas terminale z rozbudowaną pamięcią RAM też słabo chodzą, 2-3 razy dziennie Poltax się zawiesza, przestaje reagować i zostaje tylko ponowne uruchomienie terminala. Z kolei na zwykłych terminalach praca prawie nie jest możliwa dla działów ewidencji i wprowadzania danych, gdzie non-stop są wprowadzane i zatwierdzane dane. Poza tym nowy Poltax nie ma wielu skrótów klawiszowych, które były w poprzednim, ułatwiających pracę. Niestety pomysłodawcy nie przewidują udoskonaleń i zmian na +
12 sty 2011, 09:36
POLTAX po portingu
amnesia22
(...) Poza tym nowy Poltax nie ma wielu skrótów klawiszowych, które były w poprzednim, ułatwiających pracę. Niestety pomysłodawcy nie przewidują udoskonaleń i zmian na +
A możesz podać przykłady brakujących skrótów klawiszowych?
12 sty 2011, 10:24
POLTAX po portingu
Lewy alt nie działa z klawiszami numerycznymi po prawej stronie, tylko z tymi na górze, co dla większości osób (przynajmniej u nas) jest dużym utrudnieniem.
Inną poważną wadą jest to, że okno robocze programu w przypadku monitorów z rozdzielczością 1680:1050 zajmuje niewiele więcej niż 1/4 powierzchni ekranu.
12 sty 2011, 12:08
POLTAX po portingu
POLTAX wydaje się dopasowany do monitorów 15". W wersji znakowej wypełniał cały ekran na większych monitorach a teraz ekran zmalał i jest to największy problem z nowym systemem. Czy nowa wersja nie powinna byc dopasowana do monitorów 19" ?
12 sty 2011, 13:59
POLTAX po portingu
tranqilo
POLTAX wydaje się dopasowany do monitorów 15". W wersji znakowej wypełniał cały ekran na większych monitorach a teraz ekran zmalał i jest to największy problem z nowym systemem. Czy nowa wersja nie powinna byc dopasowana do monitorów 19" ?
czemu do 19"? Na wielu stanowiskach widzę jeszcze stare, mocno wypalone CRT 15".
Czemu w nowym Poltaxie, w większości okienek nie działa mysz?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
12 sty 2011, 18:26
POLTAX po portingu
Na moim komputerze często przyciski OK albo POTWIERDŹ nie reagują na klawisz F9 i wtedy właśnie w ruch musi iść mysz, co nie jest niestety zbyt wygodne
12 sty 2011, 19:24
POLTAX po portingu
Czesiek
Na moim komputerze często nie działają przyciski OK albo POTWIERDŹ i wtedy właśnie w ruch musi iść mysz, co nie jest niestety zbyt wygodne
Właśnie o to pytałem. Sam niem obsługuję Poltaxu ale z racji swoich zadań, często proszę inne osoby o udzielenie pewnych informacji zaczerpniętych z bazy. Od czasu "portingu" usłyszałem już tyle obraźliwych słów rzucanych przez osoby go obsługujące pod adresem jego twórców, że nie jeden budowlaniec byłby zażenowany. Wiele osób narzekało też na jakieś mityczne okienko, które siedzi na pasku zadań i pod żadnym pozorem nie może być zamknięte. O co chodzi? Co to za wynalazek? Ja osobiście mam uwagę do RemDatu, który generuje fałszywe raporty. Czy ktoś wie kiedy będę mógł w miarę normalnie pracować, bez każdorazowego sprawdzania informacji w US?
12 sty 2011, 19:31
POLTAX po portingu
supersaper
Wiele osób narzekało też na jakieś mityczne okienko, które siedzi na pasku zadań i pod żadnym pozorem nie może być zamknięte. O co chodzi? Co to za wynalazek?
Chyba wiem, co to za okienko. Podczas logowania się do POLTAXu faktycznie pojawia się takowe małe okienko, na którym napisane jest, żeby go nie zamykać podczas korzystania z bazy. I potem cały dzień na pasku zadań u dołu ekranu widać ikonkę tego okienka. Może nie używam fachowych określeń, ale nie jestem informatykiem.
12 sty 2011, 19:36
POLTAX po portingu
Z reguły głos zabierają rozgoryczeni czy to zmianą nawyków, czy nie działającymi funkcjami lub aplikacjami (RemDat).
A kto jest zadowolony z zamiany starego huczącego terminala na nowego bezgłośnego nettopa i wolnego miejsca na biurku ?
12 sty 2011, 22:32
POLTAX po portingu
Ha. A co to nettop ???? Było coś takiego w specyfikacji MF. Po co miejsce na biurku kiedy z Poltaxu w większości korzystają osoby wprowadzające dane z deklaracji (mam na myśli korzystanie przez 60 % dnia pracy). Ha Ha ... jak bym miał kasę to bym wymienił serwery na bardziej wydajne , każdemu postawił PC z licencjonowanym pakietem MS Office + legal antyvir + drukarka laserowa kolor A3 obok i wtedy byłbym najlepszym pracownikiem OL. Acha zapomniałem każdy miałby obok pracownika OB do wprowadzania dokumentów. Ojej zapomniałem i nie byłoby sal obsługi tylko deklaracje elektroniczne i urzędomaty. A podatnicy nie spóźniali by się z dokumentami, wpłacali w terminie i doo US nie wpływały by żadne tytuły wykonawcze.