Teraz jest 04 wrz 2025, 07:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Kandydat na informatyka w US-ie 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 lis 2009, 19:55

POSTY        200
Post Kandydat na informatyka w US-ie
Witam! Jestem pracownikiem merytorycznym w US-ie, ale ze względu na to, iż od bardzo dawna interesuję się informatyką i nawet posiadam pewną praktykę w tej dziedzinie, to zastanawiam się nad przeniesieniem do Referatu Informatyki, bo odszedł jeden z informatyków i pojawiła się taka możliwość. Dodam tylko, że na to miejsce USowi jeszcze nie udało się zrekrutować informatyka, bo podobno nie było wśród kandydatów osoby, która spełniłaby wymagania. Szczerze w to wątpię. Niestety na jakiekolwiek informacje związane z warunkami zatrudnienia na stanowisku informatyka w naszym urzędzie nie mogę liczyć, bo jest to trzymane w wielkiej tajemnicy, więc będę wdzięczny informatykom pracującym w innych US-ach o wszelkie wypowiedzi w tej kwestii. Już nawet zaczęli namawiać mnie do przeniesienia się do Referatu Informatyki, ale nie mogę się zdecydować, bo nadal nie mam informacji na temat zarobków początkującego informatyka w naszym USie. Powiedzieli mi tylko tyle, że o zarobkach porozmawiamy dopiero wtedy, jak się zgodzę na przeniesienie i złożę podanie.
Zastanawiam się czy zmiana miejsca pracy mi się opłaci, bo teraz zarabiam trochę ponad 2.200zł brutto, a podobno informatycy w USach mają niskie zarobki. Sama zmiana miejsca pracy w ogóle mnie nie interesuje, bo podobno zapieprz na okrągło i praca w ciągłym stresie, a obawiam się, że jak się już zgodzę na przejście, to zostanę przy moim obecnym wynagrodzeniu.
Proszę o odpowiedź na pytanie...
Na jakie zarobki może liczyć informatyk bez żadnego doświadczenia i z rocznym stażem pracy w US, a na jakie informatyk z rocznym doświadczeniem informatycznym i z rocznym stażem pracy w US?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

29 mar 2010, 15:52
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Informatyk w US-ie
austeen                    

Witam! Jestem pracownikiem merytorycznym w US-ie, ale ze względu na to, iż od bardzo dawna interesuję się informatyką i nawet posiadam pewną praktykę w tej dziedzinie, to zastanawiam się nad przeniesieniem do Referatu Informatyki, bo odszedł jeden z informatyków i pojawiła się taka możliwość. Dodam tylko, że na to miejsce USowi jeszcze nie udało się zrekrutować informatyka, bo podobno nie było wśród kandydatów osoby, która spełniłaby wymagania. Szczerze w to wątpię.

Niestety to prawda. Wymagania są duże i "najlepiej jak już zna POLTAX". Można powiedzieć , że po roku pracy w informatyce wie się już o co chodzi jeśli mówimy o pracy w US.

austeen                    

Niestety na jakiekolwiek informacje związane z warunkami zatrudnienia na stanowisku informatyka w naszym urzędzie nie mogę liczyć, bo jest to trzymane w wielkiej tajemnicy, więc będę wdzięczny informatykom pracującym w innych US-ach o wszelkie wypowiedzi w tej kwestii.

Po wartościowaniu stanowisk są opisy stanowisk w US, które powinny być w kadrach dostępne. :)

austeen                    

Już nawet zaczęli namawiać mnie do przeniesienia się do Referatu Informatyki, ale nie mogę się zdecydować, bo nadal nie mam informacji na temat zarobków początkującego informatyka w naszym USie. Powiedzieli mi tylko tyle, że o zarobkach porozmawiamy dopiero wtedy, jak się zgodzę na przeniesienie i złożę podanie.

Czym tak zabłysnęłaś/eś

austeen                    

Zastanawiam się czy zmiana miejsca pracy mi się opłaci, bo teraz zarabiam trochę ponad 2.200zł brutto, a podobno informatycy w USach mają niskie zarobki. Sama zmiana miejsca pracy w ogóle mnie nie interesuje, bo podobno zapieprz na okrągło i praca w ciągłym stresie, a obawiam się, że jak się już zgodzę na przejście, to zostanę przy moim obecnym wynagrodzeniu.

Stres jak wszędzie ale  tym większy im mniej się zna temat a na szkolenia nie ma co liczyć. Trzeba się nauczyć samemu a eksperymentowanie bardzo ryzykowne. Nowości do wdrożenia  najbliższym czasie ( kwiecień-maj 2010) to ORACLE 10g, LINUX i pewnie WIN7.

austeen                    

Na jakie zarobki może liczyć informatyk bez żadnego doświadczenia i z rocznym stażem pracy w US, a na jakie informatyk z rocznym doświadczeniem informatycznym i z rocznym stażem pracy w US?

To rzeczywiście kwestia oceny kwalifikacji i tego co rozumiesz pod 'roczne doświadczenie informatyczne'  oraz desperacji kierownictwa US.

29 mar 2010, 17:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
Jeżeli zainstalujesz Oracle Database 10g Express Edition (Oracle Database XE) na Red Hat , znasz SQL i plsql , lubisz  codziennie się dokształcać to może się nadajesz. Nie licz jednak na podwyżki, ale na redukcję za 3-lata - centralizacja. :glare:

29 mar 2010, 20:24
Znawca

POSTY        200
POLTAX akurat znam bardzo dobrze, bo w pracy korzystam z niego codziennie. Raczej nie było okazji, żeby zabłysnąć, ale jak jakieś awarie pojawiały się z komputerem czy drukarką, to radziłem sobie bez pomocy informatyka. Po prostu zapytałem o pracę w kadrach i teraz mnie nagabują. Co prawda nie mam wykształcenia informatycznego, tylko wyższe administracyjne, ale podczas studiów wynajdowałem sobie różne zajęcia m.in. przez rok pomagałem kuzynowi, który wyjechał do Anglii administrować osiedlową siecią internetową, a od czasu do czasu naprawiałem i dalej naprawiam komputery znajomym itd.  :P
Jeżeli za 3 lata ma nastąpić w US-ach redukcja informatyków, to rzeczywiście nie ma się co tam przenosić. Chyba, że ktoś lubi za darmo konserwować te "trupy" zwane komputerami, na pewno nie ja  :wysmiewacz:  Za 3 lata w US-ach zamiast stanowiska informatyk pojawią się nowe stanowiska służbowe:
1. młodszy konserwator ds. sprzętu komputerowego
2. starszy konserwator ds. sprzętu komputerowego
3. specjalista ds. konserwacji sprzętu komputerowego, itd.
+++ Ogromnie współczuję wszystkim informatykom... +++
Dzięki za informacje, zostaje na starych śmieciach!!!

30 mar 2010, 16:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2010, 20:07

POSTY        19
Ptaszki ćwierkają, że śmierć informatyków może nastąpić szybciej niż za trzy latka. Ponoć już po poritngu mogą się rozstawać z informatykami w US. Wszystko jest w tajemnicy, żeby Us-y nie zostały na lodzie bez fachowej pomocy. Kiepsko to będzie wyglądać bo pewnie z 90% pracowników w US-ach ma problemy z formatowaniem tekstu w Word, nie wspomnę już o pisaniu prostych formuł w Excelu, wypełnianiu tabel i innych bzdetach, z którymi w 21 wieku każdy sobie powinien radzić.
<_<

30 mar 2010, 17:57
Znawca

POSTY        200
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić administracji bez prawdziwych informatyków. Jeżeli z dnia na dzień informatycy staną się np. zwykłymi referentami czy inspektorami ds. konserwacji i serwisu sprzętu, to nie chcę prorokować, ale szykuje się strajk ogólnopolski i masowe odchodzenie specjalistów z pracy. Jeżeli tak będzie, to US-y będą musiały sobie jakoś z tym poradzić np. rekrutować ludzi, którzy nie tylko będą potrafili włączyć komputer, ale też go naprawić.
W US-ach nowo rekrutowane osoby będą musiały przejść obowiązkowy egzamin z umiejętności obsługi i naprawy komputera. Co jeszcze ??? Za niedługo zrezygnują z firm sprzątających i ochroniarskich... sami będziemy sobie musieli czyścić toalety itd. Za niedługo zastąpią pozostałych pracowników androidami. Mogą już zacząć, bo jeszcze nie wszystkie stanowiska NUS-ów zostały obsadzone.
Porażka  :excl:

Dodano: Wto Mar 30, 2010 8:47 pm

Wiersz o informatyku

"Nie chcę podwyżki, po co trzynastki,
to wszystko tylko szczęścia namiastki.
A szczęście dla mnie to praca szczera:
szesnaście godzin przy komputerach.

Nie wzbraniaj ojcze! Precz z oczu matko!
Nie dla mnie żona i dzieci stadko.
Jeść, spać, dorastać - ja pragnę w biurze.
I umrzeć! - z dłońmi na klawiaturze..."

########################################
"PC Format" 7/2006
########################################

30 mar 2010, 18:57
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
SERWER ogólnopolski - w każdym US tylko terminale graficzne, które się nie psują . Kopii bezpieczeństwa nie trzeba robić, wgrywać nowych aplikacji lub aktualizacji nie trzeba - Informatycy niepotrzebni. Sprzęt ewidencjonuje , konserwuje, naprawia Dział Ogólny oraz wykonuje krosowania. Co do drukarek - to nie psują się bo ich nie ma - wszystko drukujemy do plików pdf . Wezwania , decyzje, zaświadczenia w formie pdf wysyłane na e-konto podatnika.
Ach , zyć nie umierać. INFORMATYK w US zawód na wymarciu.

23 maja 2010, 14:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]