Teraz jest 04 wrz 2025, 07:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
POLTAX2B - ciulowate przerwy 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post POLTAX2B - ciulowate przerwy
supersaper                    

niestety widzę pewną prawidłowość.  W resorcie MF (mówię o naszych szefach) brak jakiegokolwiek zainteresowania ergonomią pracy.

Najdobitniej powyższa teza sprawdza mi się, gdy wprowadzam przerwy w biegu przedawnienia należności podatkowych, co do których prowadziłem postępowanie karne skarbowe.
****(wyrażenie obraźliwe), który stworzyłeś POLTAX 2B, dlaczego muszę :
utworzyć nową przerwę,
określić rodzaj przerwy,
wklepać datę początku przerwy,
wklepać datę końca przerwy,
wklepać numer sprawy,
zatwierdzić dokonane zmiany,
dla każdego miesiąca oddzielnie !!!
Dlaczego nie przyszło ci do łba, że jednym prostym algorytmem można by określić te parametry ciurkiem dla wybranego okresu???
Bo masz użytkowników w ***, ot co.
Gdy postępowanie karne dotyczyło VAT za 48 m-cy, to wklepując po raz n-ty te same parametry dla każdego miecha, i do tego wychodząc z danego miesiąca po zatwierdzeniu zmiany poprzez kliknięcie przycisku "anuluj" (sic!) mam ochotę zabić ciula, chociam katolik.

24 mar 2010, 21:51
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Wydzieliłem powyższy post do osobnego wątku.  Nie sądzę by winę ponosił programista więc tym bardziej nie wolno go obrażać LIEBOWITZ !

To raczej efekt analizy prawa, które takimi okresami przedawnienia się posługuje - nieprawdaż ? Ewidentna wina prawników/posłów ( niepotrzebne skreślić).

A technicznie: nie używałeś kopiowania decyzji ze zmianą daty ?  

Nowy POLTAX ma być WIELKI to i nie takie wodotryski wymyślą abyś był zadowolony.

24 mar 2010, 22:11

POSTY        969
tranqilo                    

A technicznie: nie używałeś kopiowania decyzji ze zmianą daty ?

W POLTAX2B mam uprawnienia jedynie do podglądu. Wyjątkiem jest uprawnienie do wprowadzania przerw wynikających z postępowań karnych. Nie jest to wprowadzanie decyzji.
Obyś był prorokiem co do nowego POLTAXU :P

24 mar 2010, 22:16
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Leibowitz                    

...
Gdy postępowanie karne dotyczyło VAT za 48 m-cy, to wklepując po raz n-ty te same parametry dla każdego miecha, i do tego wychodząc z danego miesiąca po zatwierdzeniu zmiany poprzez kliknięcie przycisku "anuluj" (sic!) mam ochotę zabić ciula, chociam katolik.

Skoro, aż tak ogromna jest jego wina, z pewnością czyniąc to co zapowiadasz czyn z pozoru haniebny, jako dobry uczynek będzie ci zaliczony.

25 mar 2010, 20:05

POSTY        969
haniebny, jak mniemam, przez jego niedorzeczność oraz głupotę. A nic bardziej haniebnego od niedorzecznej głupoty :wysmiewacz:

25 mar 2010, 21:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2007, 15:07

POSTY        25
Chyba jeszcze lepsze jest rozkładanie zaległośći na Raty.

Decyzja/deklaracja idzie do POLTAX.
Księgowa księguje zmigrowane dane w POLTAX2B.
Program Raty dzieli zaległość pobierając ją z POLTAX 2B.

I teraz najlepsze:
Należy zrobić wydruk z programu Raty na drukarce.
Wklepać ten podział RĘCZNIE do POLTAX.

Ile to k.....a trwa?
I jeszcze k....a zalecenia jak wiązać dokumenty w POLTAX.....

25 mar 2010, 21:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95
wojtek11                    

Chyba jeszcze lepsze jest rozkładanie zaległośći na Raty.

Decyzja/deklaracja idzie do POLTAX.
Księgowa księguje zmigrowane dane w POLTAX2B.
Program Raty dzieli zaległość pobierając ją z POLTAX 2B.

I teraz najlepsze:
Należy zrobić wydruk z programu Raty na drukarce.
Wklepać ten podział RĘCZNIE do POLTAX.

Ile to k.....a trwa?
I jeszcze k....a zalecenia jak wiązać dokumenty w POLTAX.....
Program Raty ma status tzw. aplikacji lokalnej ... tak więc nie musisz używać tego "ciulowatego" programu :excl:
... niestety "ciulowate przerwy" wprowadzać trzeba (nakaz był z AP) ...

Również czekam na nowy POLTAX i ... już widzę jak sobie łatwo radzi z ratami (przy dzisiejszych regułach prawnych i zasadach wyliczania rat opartych o wytyczne MF interpretujące Ordynację podatkową). :wysmiewacz:
Ale do rzeczy ... importu danych z RAT nie życzył sobie zespół nadzorujący POLTAX w DI w 2006 roku. A "ciule" w urzędach w zastępstwie RAT nie mają nic ... i tak do 2013 roku   będzie ... albo i dłużej :rotfl:

25 mar 2010, 22:41
Specjalista

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
A apropo RAT to jest to program już nie uaktualniany... Ostatnia wersja była chyba ze 2-4 lat temu...
A co mamy w zamian... ano nic...  :dupa:

26 mar 2010, 01:43
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Ilość kropek w tym temacie, świadczy o poziomie frustracji  :wysmiewacz:

26 mar 2010, 07:53
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
z tym anulowaniem to można naprawdę się ..... jakby nie można było w podglądzie wszystkich zaległości wcisnąć shift i zaznaczyć interesujące miesiące a później wprowadzić daty od ... do i pozamiatane ale NIE nie można bo w tym programie się po prostu nie da się tego zrobić. A myślę że wprowadzenie takiej funkcji przez informatyka to bajka. Ale kogo to obchodzi lepiej potraktować tych z US jak buców co to tylko mogą wprowadzać dane jak ludzie tabliczki za epoki kamienia łupanego.
A później się dziwimy co ten Pan/Pani dziś robiła, przerwy?? a co to za robota, której nie widać....

27 mar 2010, 14:13
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2010, 19:32

POSTY        2
Z tym zaznaczeniem wybranych okresów to by było fajnie, bo czasem rozkładamy na raty kilkadziesiąt okresów, a to w efekcie potrafi dać niezłego kopa w bebech.
Po pierwsze formularz wniosku (RAT-Z) na każdy okres osobno.
Po drugie formularz decyzji np. RAT-P dla każdego okresu osobno.
Po trzecie przerwy dla każdego okresu osobno.

Zrobienie wydruku w programie ratalnym to w porównaniu z powyższym czysty relax, zwlaszcza że przy takiej decyzji pobór danych z poltaxu trwa w nieskończoność.

Pozwolę sobie zadać jeszcze pytanie, które może trochę zmienić sytuację. Otóż w mojej IS pojawiła się teoria, że przerwy dotyczące przerwania/zawieszenia biegu terminu przedawnienia należy wprowadzać nie dla decyzji ratalnej jako jednolitego bytu prawnego tj. dla każdego okresu objętego ratami od dnia wydania decyzji do dnia płatności ostatniej raty (całej decyzji), tylko osobno dla każdego okresu od dnia wydania decyzji do daty ostatniej raty w której zawiera się ten okres. W takim przypadku nie byłoby możliwości zaznaczenia zbyt wielu okresów w poltaxie2b, bo wiele okresów ujętych w jednej decyzji miałoby przerwy o różnej długości.
Czy gdzieś u was także występuje taka ciekawostka i co ważniejsze czy stosujecie taki mechanizm (czyt. macie pisemne wytyczne)?

16 cze 2010, 20:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]