Teraz jest 04 wrz 2025, 09:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Zmiana systemów na open 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Post Zmiana systemów na open
Poszedłbym dalej. Zamiana wszyskich systemów MS na linucha.
Zacznijmy wreszcie korzystć z doświadczeń innych (np. z Niemiec).
Za rok wymiana w2k, w 2014 wszystkich XP (koniec supportu, patrz zalecenia).
Trochę zakosztuje

26 wrz 2009, 22:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
po 1).
nie pisz linuch bo to trąci dla znawców tematu burakiem...
po 2).
to nie takie proste łatwe i przyjemne że dziś wstajesz i mówisz o przesiadamy się na Linuxa i wszystko działa...
po 3).
szkolenia wdrożenia itp.....
po 4).
trąci to troche demagogią...
po 5).
Linux nie znaczy darmo - tylko open source... - a to nie jest równoznaczne z "darmochą" - co wielu z tym myli...

27 wrz 2009, 00:32
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Na jakiego linuxa mamy przejść? Mandriva, openSUSE, Debian, Ubuntu, FreeBSD?

27 wrz 2009, 09:33
Specjalista
Własny awatar

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Tadeo74                    

Na pewno na taki ktory ma dedykowane wsparcie techniczne czyli moim zdaniem zostaje RedHat oraz SUSE.
Oba posiadaja wersje Enterprise, czyli dedykowane do "poważnych" zastosowań.

27 wrz 2009, 11:52
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164
Z tym linuxem to chyba lekka przesada.

U podatnika linuxa barak i problem gotowy. :P

27 wrz 2009, 12:33
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
Grzecho                    

Tadeo74                    

Na pewno na taki ktory ma dedykowane wsparcie techniczne czyli moim zdaniem zostaje RedHat oraz SUSE.
Oba posiadaja wersje Enterprise, czyli dedykowane do "poważnych" zastosowań.

A działa na nich neostrada?

27 wrz 2009, 17:13
Specjalista
Własny awatar

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
bob                    

A działa na nich neostrada?

Może zadam inne pytanie... a co nie działa na Linuxie?

Dodano: 27 Wrz 2009 07:30 pm

Wodnik                    

Z tym linuxem to chyba lekka przesada.

U podatnika linuxa brak (Pozwoliłem sobie na korekte) i problem gotowy. :P

A po co u podatnika Linux?
Idąc Twoim tokiem rozumowania każdy kto chce się bawić teraz w e-deklaracje musi mieć UnixWare?

27 wrz 2009, 20:21
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Mój taki "drobny" lecz szczególnie upierdliwy problem z Linuxem to specyficzny format zapisu daty. Rzecz jasna występuje on wyłącznie w przypadku rozwiązań "siłowych" gdy pobieram bazę danych "jak jest". Analiza takich danych to koszmar, a sensowne opisanie przeprowadzonej analizy (robionej pod Win) niemal wykluczona.
Może macie pomysł jak dokonać hurtowej konwersji danych czasowych z Lin na Win i to pod Win-em (może jakiś gotowy skrypcik w php)?

28 wrz 2009, 06:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 sty 2008, 20:48

POSTY        6
Tadeo74                    

Linux FreeBSD? O święty IGNUcy a cóż to takiego?

Dodano: 28 Wrz 2009 06:44 am

supersaper                    

Mój taki "drobny" lecz szczególnie upierdliwy problem z Linuxem to specyficzny format zapisu daty.

Nie ma czegoś takiego jak linuksowy czy windowsowy format zapisu daty. Każdy z tych systemów może wyświetlać datę na wiele sposobów zależnie od konfiguracji. Napisz konkretnie z czym masz problem, to może znajdzie się ktoś kto zna rozwiązanie.

28 wrz 2009, 07:15
Zawodowiec

POSTY        3146

pink                    

...
Nie ma czegoś takiego jak linuksowy czy windowsowy format zapisu daty. Każdy z tych systemów może wyświetlać datę na wiele sposobów zależnie od konfiguracji. Napisz konkretnie z czym masz problem, to może znajdzie się ktoś kto zna rozwiązanie.

OK.
Baza danych MySQL została utworzona pod Linuksem i w polach zawierających czas (np. czas dokonania zakupu lub logowania admina w sklepie internetowym) znajduje się coś takiego

1216900364

Aby można było wykonać sensowne wydruki, data winna być podana w formie zrozumiałej dla użytkownika czyli

24-07-08 11:52

Nie wiem jak hurtowo przekształcić wszystkie daty w bazie, oczywiście bez ingerencji w pozostałą jej zawartość. Używanie metod pośrednich jest czasochłonne i wręcz niecelowe w przypadku dużych baz.
Nie mam dostępu do systemu Linux - więc wszystko trzeba zrobić pod Winem programami Free !
Użytkowany system to WinXP SP2 + łaty i do tego phpMyAdmin 3.1.3; Apache 2.2.11; MySQL 5.1.32; PHP 5.2.9; WampSerwer 2.0. Pracuję głównie pod Operą ale może być dowolna inna przeglądarką (jeżeli free).
A może masz jakieś instrukcje do tego badziewia (POLSKIE - ang informatyczny jest ciężki). O szkolenia prosiłem ale - wiadomo.

To tylko taki przykładzik drobnych "problemów" zamiany Windy na Linuxa i odwrotnie przy "współpracy" z podatnikiem. Idea może i słuszna lecz bez wszechstronnego wsparcia użytkownika (a tego MF zapewne nie przewiduje) totalnie do  :dupa: .

28 wrz 2009, 08:34
Specjalista
Własny awatar

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
supersaper                    

OK.
Baza danych MySQL została utworzona pod Linuksem i w polach zawierających czas (np. czas dokonania zakupu lub logowania admina w sklepie internetowym) znajduje się coś takiego

1216900364

Aby można było wykonać sensowne wydruki, data winna być podana w formie zrozumiałej dla użytkownika czyli

Czy aby na pewno to kolumna zawierająca date?
Tak na szybko przeszukałem google może chodzi o to?
http://www.egrafik.pl/kurs-php/date.conversion.php

supersaper                    

To tylko taki przykładzik drobnych "problemów" zamiany Windy na Linuxa i odwrotnie przy "współpracy" z podatnikiem. Idea może i słuszna lecz bez wszechstronnego wsparcia użytkownika (a tego MF zapewne nie przewiduje) totalnie do  :dupa: .

Z punktu widzenia podatnika/użytkownika nie ma to znaczenia czy to Windows/Linux/Unix.
Co to za różnica na którym systemie osadzona jest baza danych?

Znaczenie ma tylko dla administratorów w US, gdyż dostępne narzędzia jak i składnia poleceń może być zupełnie inna niż w UW.
Wdrażanie każdego nowego rozwiązania informatycznego bez szkolenia administratorów w US uważam za totalną głupote...
Nawet w ramach środków z UE zapewne MF mogło by zdobyć kase na szkolenia, a przy okazji każdy z administratorów w US zyskał by jakąś dodatkową motywację do pracy...
Bo jak na razie MF w ogóle nie inwestuje w swoich pracowników, i to nie tylko o informatyków chodzi... A wymagania i zakres obowiązków ciągle się powiększa...

Tylko pewnie nikomu się nie chce usiąść, pomyśleć i pobiegać za wnioskami...
Prościej wymyślec kolejne jakieś bzdurne sprawozdanie, które nic nowego do tematu informatyki nie wniesie...
Ale za to podliczenie tabelek i zrobienie ładnych wykresików w Excelu jest prostrze i bardziej efektowne niż faktyczne działania mogące coś poprawić...

28 wrz 2009, 09:22
Zawodowiec

POSTY        3146

Widzę, że trochę kumasz o czym piszę ale nawet ty nie skapowałeś, że

1216900364 = 24-07-08 11:52

jak zatem mam to wyjaśnić organowi II instancji (a także swemu szefowi i podatnikowi), że to ta sama dana zapisana jedynie w innym systemie operacyjnym?
Nie jestem administratorem baz danych, ani informatykiem. Jestem zwykłym pracownikiem skarbowości, które takie zagadki napotyka niemal co dzień w kontroli. MF zamiast zapewnić rozwój (i kasę) kadrze w terenie, powiększa biura polityczne i działy wymyślania porąbanych nowości - kosztownych, bez sensu i psu na budę nie potrzebnych (patrz rozliczanie PIT-ów, kolejne sprawozdania itp.).
Strona fajna (już mi znana) ale bez odpowiedzi na moje pytanie  :(  .

28 wrz 2009, 09:37
Specjalista
Własny awatar

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
supersaper                    

jak zatem mam to wyjaśnić organowi II instancji (a także swemu szefowi i podatnikowi), że to ta sama dana zapisana jedynie w innym systemie operacyjnym?

Format daty zapisany w bazie danych nie zależy od systemu operacyjnego.
Format daty zdefiniowany jest przy tworzeniu struktury tabel w danej bazie.
A jak wyjaśnić... powołać biegłego ;), zapytać programnistę? - (żart z tym biegłym)

supersaper                    

Nie jestem administratorem baz danych, ani informatykiem. Jestem zwykłym pracownikiem skarbowości, które takie zagadki napotyka niemal co dzień w kontroli. MF zamiast zapewnić rozwój (i kasę) kadrze w terenie, powiększa biura polityczne i działy wymyślania porąbanych nowości - kosztownych, bez sensu i psu na budę nie potrzebnych (patrz rozliczanie PIT-ów, kolejne sprawozdania itp.).
Strona fajna (już mi znana) ale bez odpowiedzi na moje pytanie  :(  .

Nie wiem jak wyciągasz te dane o których mówisz, ale czy zwykłe zapytanie SQL nie rozwiązuje problemu?
W zwykłym zapytaniu SQL, definjujesz sobie w jakim formacie ma wyświetlać date itp.

Piszesz że to baza danych sklepu internetowego...
Więc moje pytanie jak pobierasz te dane (za pomocą jakiego narzedzia)?

28 wrz 2009, 10:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 sty 2008, 20:48

POSTY        6
supersaper                    

1216900364

Nie wiem jak hurtowo przekształcić wszystkie daty w bazie, oczywiście bez ingerencji w pozostałą jej zawartość. Używanie metod pośrednich jest czasochłonne i wręcz niecelowe w przypadku dużych baz.
Nie mam dostępu do systemu Linux - więc wszystko trzeba zrobić pod Winem programami Free !
Użytkowany system to WinXP SP2 + łaty i do tego phpMyAdmin 3.1.3; Apache 2.2.11; MySQL 5.1.32; PHP 5.2.9; WampSerwer 2.0. Pracuję głównie pod Operą ale może być dowolna inna przeglądarką (jeżeli free).
A może masz jakieś instrukcje do tego badziewia (POLSKIE - ang informatyczny jest ciężki). O szkolenia prosiłem ale - wiadomo.
.

W Twoim wypadku liczba 1216900364 reprezentuje czas uniksowy jakiegoś zdarzenia. Jest to liczba sekund jakie upłynęły od 1 stycznia 1970 godz. 00:00 czasu UTC, czyli chwili początku tzw. epoki Uniksa. Rzeczywiście

1216900364 = 24-07-08 11:52
ale czasu UTC. Dla naszej strefy czasowej byłaby to godzina 13:52, ale to szczegół. Możesz skonwertować sobie te liczby na daty przy pomocy MySQL-owej funkcji from_unixtime() np. taki kod SQL

select from_unixtime(1216900364, '%d-%m-%y %H:%i');
wypisze datę w podanym przez Ciebie formacie.
Jeśli chciałbyś sobie skonwertować hurtem wszystkie tego typu liczby na daty w jakiejś tabeli, możesz dodać w tej tabeli nowe pole typu DATETIME

ALTER TABLE `twoja_tabela` ADD `moja_data` DATETIME;
a potem wypełnić je skonwertowanymi danymi

update twoja_tabela set moja_data = from_unixtime(pole_z_czasem_uniksowym);

28 wrz 2009, 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona