Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA26 maja 2009, 10:15

POSTY        29
Post Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników
Czy ktokolwiek z szanownego koleżeństwa zajmującego się nieujawnionymi źródłami dochodów rozpoczął już pracę z super aplikacją DWP
Szczerze mówiąc to jak na moje oko (może nie wpełni sprawne - z uwagi na konieczność noszenia okularów) to ten "nieszczęsny"programik wprowadził więcej utrudnień, zamiast usprawnić pracę.
Idea była słuszna: konkretny, w sumie prosty program, który w swoim założeniu miał nam pomóc przy weryfikacji wydatków i dochodów podatników. Niestety funkcjonalnośc tego programu pozostawia wiele do życzenia.
Bardzo proszę skrobnijcie coś na temat swoich doświadczeń, może wspólnie do czegoś dojdziemy (tylko ciekawe do czego).

25 sie 2009, 12:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
kacprus07                    

Czy ktokolwiek z szanownego koleżeństwa zajmującego się nieujawnionymi źródłami dochodów rozpoczął już pracę z super aplikacją DWP
Szczerze mówiąc to jak na moje oko (może nie wpełni sprawne - z uwagi na konieczność noszenia okularów) to ten "nieszczęsny"programik wprowadził więcej utrudnień, zamiast usprawnić pracę.
Idea była słuszna: konkretny, w sumie prosty program, który w swoim założeniu miał nam pomóc przy weryfikacji wydatków i dochodów podatników. Niestety funkcjonalnośc tego programu pozostawia wiele do życzenia.
Bardzo proszę skrobnijcie coś na temat swoich doświadczeń, może wspólnie do czegoś dojdziemy (tylko ciekawe do czego).

Według mnie to największy bubel z jakim się do tej pory spotkałam  :mur: Sam fakt, że lista "sytuacji 'drażliwych" tzn. takich gdzie trzeba liczyć na piechotę lub wykazać szczególną ostrożność liczy 150 str. mówi sam za siebie... No i oczywiście tym co się policzy trzeba potem "naprostować" dane zebrane przez super-program!  Rewelacja.  :brawa: I stworzony zapewne za niemałe pieniądze  :zly1:

25 sie 2009, 12:58
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Aplikacja jest tak doskonała jak precyzyjne jest nasze prawo podatkowe. Trudno wykonać narzędzie do analizy danych, gdy nie wszystko jest podane na tacy a przepisy są zmieniane częściej niż raz w roku.  Twórcy wciąż czekają na propozycje ulepszeń.

Początkujący użytkownicy mają problemy z rozgryzieniem aplikacji a tym bardziej, że nie czytają kilkusetstronicowej instrukcji wyjaśniającej na czym się opiera. Problemem też są zbyt małe monitory. Minimum to 19" monitor a optymalnie wszystkie dane są widoczne  na 24" monitorze - szczególnie opcje filtrów wyboru, które na 17" LCD są częściowo niedostępne.

Wracając do wyników- będą tak dobre jak dobra ( aktualna, rzetelna) będzie baza na której pracuje program. Poza art.20 korzystają z niego również naczelnicy i dla ich potrzeb jest to bardzo dobre narzędzie.

25 sie 2009, 13:38
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
tranqilo                    

Minimum to 19" monitor a optymalnie wszystkie dane są widoczne  na 24" monitorze - szczególnie opcje filtrów wyboru, które na 17" LCD są częściowo niedostępne.

Gdybyś napisał że dwóch pracowników przy jednym komputerze, na zasadzie "Hot desk", trafiłbyś w gusta naszego ministerstwa...

25 sie 2009, 14:15
Znawca
Własny awatar

POSTY        266

Początkujący użytkownicy mają problemy z rozgryzieniem aplikacji a tym bardziej, że nie czytają kilkusetstronicowej instrukcji wyjaśniającej na czym się opiera.

Zapewniam Cię, że przeczytałam zarówno założenia, zasady działania, instrukcję jak i zmiany o charakterze ogólnym i wszystko inne co tam jeszcze do tego załaczyliście. Ale najwyrażniej mało inteligentna jestem, bo nie potrafię zmusić rzeczonego programu nawet do posegregowania podatników na osiagających przychody z działalności i nieosiagających tychże przychodów. Dziwnym jest tylko, że 90% tych zebranych do nieosiagających przychodów złożyło 36-tkę i to niezerową :wysmiewacz:

25 sie 2009, 14:22
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Może nowa wersja aplikacji rozwiąże Twój problem IVKA ? Wciąż się mówi iż wkrótce będzie ...

25 sie 2009, 15:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        266
tranqilo                    

Może nowa wersja aplikacji rozwiąże Twój problem IVKA ? Wciąż się mówi iż wkrótce będzie ...

A tymczasem policzę wszystko na piechotkę, tylko jakby z drugiej strony - do tej pory zaczynałam od wszelakich wydruków a kończyłam sporządzonym własnoręcznie zestawieniem; teraz zaczynam od zestawienia, poprzez wydruki wszelakie, naniesienie poprawek, na ponownym zestawieniu kończywszy <_<
Życzę wszystkim korzystającym z tej aplikacji powodzenia i duuuuuuużo cierpliwości  :wysmiewacz:

25 sie 2009, 16:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2009, 20:03

POSTY        11
No ja dzialam na tej aplikacji na monitorku 17", ale za to kolorowym  :D . U mnie zauwazony problem dotyczy wlaściwości miejscowej. "Nasi" podatnicy są na czerwono a "Obcy" na biało. Czy zrezygnowaliście już z ręcznego rejestru informacji sygnalnych, a jesli tak to gdzie rejestrujecie i.s. pochodzące z zewnątrz??? Przetrzemy szlaki i będzie ok!

25 sie 2009, 20:46
Amator

REJESTRACJA26 maja 2009, 10:15

POSTY        29
tranqilo                    

Ciekawe która to ma być wersja w naszym USie "pracujemy" od około dwóch tygodni na nowej wersji 2.15 i jakby jej funkcjonalność niewiele się poprawiła - dane w dalszym ciągu nie wiadomo gdzie i skąd.  :mur:

26 sie 2009, 06:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 07:04

POSTY        62
Nie będe na tym forum rozwijać skrótu "DWP" bo mnie wybanują.
To jakaś wielka porażka. Nigdy tak żle się mi nie robiło tych spraw jak teraz. To co wynika z wydruków mija się ze stanem rzeczywistym. w związku z czym każdy raport muszę sprawdzać, jak to się ma do wydatków i przychodów podatnika, wynikających z innych ewidencji. :dupa:
Ale tak naprawdę to się jeszcze nawet nie rozkręciliśmy, kierownictwo nie wie według jakiego kryterium przydzielać sprawy. jakiś horror. a jaakie efekty będą... :za2:  :lol:

26 sie 2009, 07:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
a działa wogóle u was wersja 2.15? Bo u nas raczej nie. Da sie przykładowo u was zrobic wydruk za konkretny rok?

26 sie 2009, 11:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2009, 06:13

POSTY        1
Od miesiąca pracuję na DWP, ale łatwiej byłoby mi policzyć dane na podstawie Poltaxu, CZM itp. Próbowałam wprowadzić dane dot. rozdzielności małżonków  z 2003 roku i niestety jak zrobiłam nowy wydruk to okazało się, że zamiast indywidualnych dochodów podatnika, program podał dane, których w żaden sposób nie dało się porównać z danymi źródłowymi, a co ciekawe, im więcej razy wchodziłam na dane dot. dochodów i wydatków podatnika, za każdym razem na wydruku pojawiały się niższe dochody, w ciągu minuty DWP zmiejszył dochody o 1/2. Czy możecie pomóc, jak wprowadzić dane o rozdzielności, by wydruk pokazał dane jedynie podatnika. Albo kolejne zgłoszenie problemu? <_<

28 sie 2009, 08:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 07:06

POSTY        13
U mnie jak narazie to wersja 2.1.5 wywaliła się już przy imporcie danych więc nic raczej nie zapowiada dużej poprawy ale obym nie miał racji ;)

28 sie 2009, 08:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2009, 16:51

POSTY        26
danwsdg                    

U mnie jak narazie to wersja 2.1.5 wywaliła się już przy imporcie danych więc nic raczej nie zapowiada dużej poprawy ale obym nie miał racji ;)

U mnie o dziwo za 2 razem poszedł. Zajęło mu to w prawdzie 8h ale lepiej długo niż wcale.
No ale oczywiście nie może przecież wszystko działać, więc jak zwykle jakiś danych brakuje :P
Ale w porównaniu do poprzednich wersji w tej się o dziwo przyzwoicie importowało.

Molikk

28 sie 2009, 16:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona