Gdzie mogę znaleźć aktualną tabelę prefiksów urzędów skarbowych - chodzi o umiejętność zidentyfikowania - po 3 pierwszych cyfrach NIP - urzędu, który nadał dany NIP? Czy kwestia ta została uregulowana aktem prawnym, bo nie potrafię znaleźć żadnego rozporządzenia czy zarządzenia w tej sprawie.
21 lis 2006, 17:05
Pogadaj ze swoimi informatykami, my swego czasu dostałyśmy taki wykaz właśnie od nich, zrobili jakiś skrypt i wydrukowali nam. Fajne z nich chłopaki są :brawa:
____________________________________ myślę więc jestem
Ostatnio edytowano 21 lis 2006, 18:20 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz
21 lis 2006, 18:19
Joanna30
Gdzie mogę znaleźć aktualną tabelę prefiksów urzędów skarbowych - chodzi o umiejętność zidentyfikowania - po 3 pierwszych cyfrach NIP - urzędu, który nadał dany NIP
W necie jest dużo dostępnych "weryfikatorów numerów NIP" Możesz wpisać w dowolną wyszukiwarkę słowo "NIP" i znajdziesz US-y oraz inne informacje, w tym tabelę kodów us.
21 lis 2006, 18:27
Dzięki za podpowiedzi. Dla zainteresowanych - w necie znalazłam adres: <a href="http://www.algorytm.org/index.php?option=com_content&task=view&id=139&Itemid=54" target="_blank">http://www.algorytm.org/index.php?option=c...d=139&Itemid=54</a> (tabela US wraz z kodami). Może się komuś również przyda w codziennej pracy. A swoją drogą - te weryfikatory to bardzo pomocna rzecz.
21 lis 2006, 18:53
Funkcjonuje taki program -> Alternatywna wersja Właściwości Miejscowej (do pobrania w sieci resortowej), gdzie działa funkcja wyszukiwania urzędu wg prefiksu.
21 lis 2006, 19:03
Proponuję zbytnio nie przywiązywać się do tabeli prefiksów. Warto pamiętać, że było sporo zmian terytorialnych, a zarazem zmian właściwości USów. Do tego NIP idzie za firmą przy każdej kolejnej zmianie siedziby. Oczywiście w większości spraw wysłanie po prefiksie będzie trafione. Ale warto też szczególnie w sprawach pilnych spojrzeć na adres siedziby i na mapę Polski ( ewentualnie zadzwonić do podejrzanego USa ). Miałem już przypadek, że prośba o krzyżówkę przyszła do nas przez trzy urzędy odsyłana wg właściwości, a wystarczyło wysłać wg adresu siedziby na fakturze ( mamy jeden US w mieście więc nie było dodatkowego dylematu ). Chyba, że nie chcemy zbyt szybko otrzymać odpowiedzi.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
21 lis 2006, 19:37
Joanna30
Dzięki za podpowiedzi. Dla zainteresowanych - w necie znalazłam adres: <a href="http://www.algorytm.org/index.php?option=com_content&task=view&id=139&Itemid=54" target="_blank">http://www.algorytm.org/index.php?option=c...d=139&Itemid=54</a> (tabela US wraz z kodami). Może się komuś również przyda w codziennej pracy. A swoją drogą - te weryfikatory to bardzo pomocna rzecz.
Wykaz na tej stronie nie jest w 100% aktualny... np. brak: US CHOJNICE, TUCHOLA, SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE .....
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
Ostatnio edytowano 21 lis 2006, 20:51 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz
21 lis 2006, 20:50
U nas referat NIP wie wszystko, a szczególnie rozpoznaje po "początku" numeru NIP dany Urząd. Spóbuj w NIP-ach mówię Ci:):):)
21 lis 2006, 20:52
SDrack
Funkcjonuje taki program -> Alternatywna wersja Właściwości Miejscowej (do pobrania w sieci resortowej), gdzie działa funkcja wyszukiwania urzędu wg prefiksu.
Potwierdzam, zdecydowanie polecam, szczególnie, iż baza WM jest aktualizowana na bieżąco.
21 lis 2006, 21:30
Ponad 10% podatników zmieniło US, który nadał NIP - najwięcej w wyniku nowego podziału administracyjnego. Stąd wszelkie dostępne w internecie bazy są mało wiarygodne. Z pewnością obecnie dostępną najlepszą aplikacją do identyfikacji jest AltWM. Póżniej załatwi wszystko KEP-Online - może od nowego roku?
Aplikacje WM i AltWM powstały na zapotrzebowanie skarbowców, są bardzo, bardzo pomocne w codziennej pracy - Autorom SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Stworzenie bazy WM wymagało sporo wysiłku i czasu, niekiedy wyjaśniły się skomplikowane podziały uliczne w dużych miastach, z tej samej bazy korzysta AltWM (mam nadzieję iż nie ma już "białych plam" na planach miast, które to miejsca nie miały przydziału do żadnego urzędu z racji niejednoznaczego określenia rejonu działania - znana sprawa z 2005 roku związana z właściwością urzędu dla podatników PIT8C).
Przy okazji pojawienia się programu AltWM przetoczyła się dyskusja mailowa wśród informatyków urzędów. Temat jest nadal ważny: Jak powinno się opłacać tą twórczość programistów? Czy koledzy, którzy stworzyli i przekazali nam swoje programy, zostali właściwie nagrodzeni za swój wysiłek? Czy warto podejmować taką inicjatywę? Czy przekazanie programu AltWM nie było podkopywaniem pozycji autora WM, który oczekiwał po pozytywnych reakcjach z urzędów, że jego wysiłki będą właściwie opłacone?
W jednej firmie zajmowałem się projektami racjonalizatorskimi. Ludzie chętnie zajmowali się wymyślaniem udoskonaleń procesu wytwórczego i ich realizacją, bo zakład dzielił się z nimi efektami ekonomicznymi - to się opłacało. Nie ma w UE patentów na oprogramowanie - i słusznie - bo byłoby to patentowanie algorytmów. Programy podlegają jedynie ochronie prawa autorskiego. Mogą też być rozpowszechniane na zasadzie OpenSource, ale tylko dlatego, że istnieją sponsorzy tych programów. W naszym ministerstwie nie widać praktycznie zachęt do tworzenia przydatnych aplikacji i ich rozpowszechniania. Tu powinien być stworzony sytem sponsoringu finansowego, ocen i rozpowszechniania użytecznego oprogramowania stworzonego przez informatyków w urzędach. Czekamy, że w projekcie budżetu znajdą się środki na fundusz racjonalizatorski - efekt będzie murowany i zaskakujący.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 22 lis 2006, 08:00 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
22 lis 2006, 00:25
KEP Online... no tak, przecież mamy jeszcze SeRCe! Mając NIP wiemy dokładnie, który US, bez względu na to, czy komuś zmieniła się właściwość, czy nie.
Co do oprogramowania... IMHO takie sprawy powinny być załatwiane na szczeblu centralnym, czyli DRSI MF? Dążymy do centralizacji aplikacji, ujednolicenia systemu, a tu powstają jakieś aplikacjie lokalne... Czy mają rację bytu? Tak - większość z nich (spełniających doskonale swoją rolę) kosztuje. US, który ma kasę wykupi licencję, a co ma zrobić US, który kasy nie ma? Co US to inne aplikacje "wspomagające".
Ostatnio edytowano 22 lis 2006, 08:04 przez Diego, łącznie edytowano 1 raz
22 lis 2006, 00:44
Co do systemu SeRcE to nie ma tam najbardziej aktualnych informacji, poślizg może być nawet kilkumiesięczny.
22 lis 2006, 08:35
Wg moich informacji, max miesięczne opóźnienie, wynikające z miesięcznego cyklu pobierania informacji z US. Od nowego roku mają być na bieżąco (dane adresowe).
Ostatnio edytowano 22 lis 2006, 09:40 przez Diego, łącznie edytowano 1 raz
22 lis 2006, 09:15
Jeśli chodzi o SeRCe, dostęp na razie mają nieliczni w urzędach i jest to monitorowane w MF, tak więc każde wejście musi być uzasadnione.
____________________________________ myślę więc jestem
Ostatnio edytowano 22 lis 2006, 09:56 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz